Kvinnene brast i gråt da de måtte fortelle om Cosby-overgrepene

Advokaten krever 100 millioner kroner i erstatning til kvinnene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I flere uker har en rekke kvinner fortalt sine historier om påståtte seksuelle overgrep begått av komiker Bill Cosby.

Natt til torsdag viste tre av kvinnene seg offentlig på en pressekonferanse i Los Angeles. Til stede på pressekonferansen var også advokat Gloria Allred. Hun har mistet oversikten over hvor mange kvinner som har kontaktet henne. 

– Jeg har bokstavelig talt mistet tellingen, sa hun, ifølge Fox News

Hevder hun ble dopet ned og voldtatt

Omgitt av enorme mengder med tv-kameraer og sikkerhetsvakter, fortalte de tre kvinnene om overgrepene de skal ha blitt utsatt for.

Et av ofrene, som kun kaller seg Chelan, forteller at hun var en 17 år gammel modell da hun møtte Cosby som ga henne en blå pille.

PRESSEKONFERANSE: De tre kvinnene og advokat Gloria Allred møtte pressen i Los Angeles. Foto:  Frederick M. Brown
PRESSEKONFERANSE: De tre kvinnene og advokat Gloria Allred møtte pressen i Los Angeles. Foto:  Frederick M. Brown

Mens hun mistet bevisstheten skal Cosby ha begynt å forgripe seg på henne.

Måtte ta pauser for å gråte

En av de andre kvinnene, Beth Ferrier, brast i gråt mange ganger mens hun forklarte seg. Hun var en ung modell og skuespiller da hun møtte Cosby gjennom sin agent.

De hadde en affære i noen måneder. En dag fikk hun en kaffe av Cosby, hvorpå hun skal ha mistet bevisstheten.

– Det neste jeg husker, er at jeg våknet i bilen min alene mange timer senere. Klærne mine var i uorden og BHen min var av. Bilen min var i en bakgate, og jeg følte med desorientert. Jeg skjønte ikke hva som hadde skjedd, forteller hun.

Flere av ofrene forteller om lignende historier der de skal ha blitt dopet ned og voldtatt, for så å våkne av at Cosby klapper i hendene og sier: Pappa sier stå opp.

Ga Cosby to alternativer

De angivelige overgrepene skal ha skjedd for flere tiår siden. Derfor er de fleste av sakene foreldet. Advokaten ber likevel Bill Cosby om å møte anklagene, og foreslo derfor to alternativer for komikeren. Det ene alternativet er at Cosby frivillig ser bort fra at sakene er foreldet slik at de kan bli behandlet. 

– Publikum fortjener å vite om Bill Cosby er en helgen eller en seksuell overgriper, sa hun. 

Det andre alternativet er at Cosby plasserer 100  millioner dollar i et fond og lar de påståtte ofrene få sine saker vurdert av pensjonerte dommere.

– Hvis han mener at alle kvinnene snakker usant, er dette hans mulighet til å bevise det, sa advokaten, ifølge NBC News

To av kvinnene som var til stede på pressekonferansen har ikke vist seg offentlig tidligere. Et av ofrene fortalte om et møte med Cosby i Pebble Beach i 1973. Han skal da ha fulgt henne i flere dager. 

– Misbrukt på Playboy mansion

Fordi de angivelige overgrepene skal ha skjedd for flere tiår siden, må de fleste av kvinnene forvente at sakene blir forkastet. 

Tidligere denne uken fortalte imidlertid en annen kvinne, Judy Huth, at hun ble misbrukt av Cosby i et soverom på Playboy mansion i Los Angeles. Kvinnen hevder at det påståtte overgrepet skjedde da hun var 15 år gammel. Et unntak i loven tillater personer som ble ofre for seksuelle overgrep i barndommen å saksøke flere tiår etter hendelsen. Kvinnen må nå bevise at hun i løpet av de tre siste årene oppdaget at overgrepet forårsaket betydelige psykiske plager, skriver nyhetsbyrået AP.

Har sendt ut tweets

Cosby advokat Martin Singer har ikke svart på APs gjentatte henvendelser. Cosbys advokater har tidligere gitt uttalelser der de karakteriserer påstandene som usanne.

De siste dagene er det imidlertid blitt sendt flere tweets fra Cosbys offisielle Twitter-konto. Der takker komikerens familie to av sine støttespillere, Whoopi Goldberg og sangeren Jill Scott. 

Flere overgrepsanklager

Bill Cosby har en lang historie med overgrepsanklager bak seg. I 2005 ble Cosby anklaget av kvinnen Andrea Constand, som hevdet at han hadde dopet henne ned og voldtatt henne i 2004. Tretten kvinner sa den gang at de hadde lignende historier om den kjente skuespilleren.

Beth Ferrier er en av kvinnene som skulle vitne i retten den gangen, men saken ble løst utenfor rettssalen, så det ble aldri noen sak. 

Flere av Cosbys show-oppsetninger og tv-serier er blitt stoppet etter at nye overgrepsanklager dukket opp. Både Netflix, NBC og flere andre tv-kanaler har avsluttet samarbeidet med han.