Tårene renner når Pearl (26) ser hvordan nordmenn reagerer på rasisme

Se det sterke klippet fra Hvem bryr seg.

Det er dagtid på Bussterminalen i Oslo Sentrum. En voksen mann står og hetser en mørkhudet norsk kvinne.

Han kaller henne prostituert, og mener hun ikke har noe der å gjøre. Selv om alt hun gjør er å sitte og vente på bussen.

Den drøye situasjonen er heldigvis et skuespill, satt opp med skjulte kameraer av TV-programmet Hvem bryr seg. 

Se situasjonen og hvordan menneskene på bussholdeplassen reagerer ovenfor!

Tør ikke gå nedover Karl Johan

Selv om sjikaneringen og rasismen virker drøy, er nettopp dette virkeligheten for mange. Pearl Tawiah (26) forteller at hun slettes ikke er overrasket over å se hetsen mot den mørkhudede jenta. 

At mannen sier at hun heller burde dra til Karl Johan og jobbe på kveldstid, er ikke noe nytt. Heller ikke påstanden om at «alle disse negrene» er prostituerte.

– Jeg har hørt alt før. Absolutt alt. Absolutt alt og mer. Jeg tviler på om folk er klar over hvor mye rasisme vi opplever, forteller hun i programmet. 

26-åringen avslører at hun og venninnene ved flere anledninger er blitt stoppet av menn som tror de er prostituerte. Selv om de sier nei, hagler drittkommentarene og hetsen.

– Den første reaksjonen min er sinne. Og i det jeg kommer hjem er jeg lei meg. Jeg kan aldri gå ut på byen uten å få en sånn kommentar. Jeg tør rett og slett ikke gå nedover Karl Johan. Det at folk oppfører seg sånn mot deg ... Det gjør noe med deg, forteller hun. 

Rørt til tårer av folks reaksjoner

Når Tawiah ser på Hvem bryr seg-klippet, vekker det minner. 

Den sterkeste reaksjonen kommer når de som tilfeldigvis er i nærheten bryr seg. 

– La henne være i fred! Bare la henne være i fred, du, sier en mann i caps til den «rasistiske» skuespilleren.

– Du syns ikke du selv er litt drøy nå? sier en lyshåret kvinne, før hun gir mannen en verbal overhaling, som du kan se i videoen øverst.

Tårene til 26-åringen renner når hun ser reaksjonen.

– Det at folk turte å si fra ... Åh ... Det at folk turte å si fra og faktisk råde henne til å bare overse ham. «Ikke hør på ham. Bare blås i det». Vi trenger flere sånne, sier hun mens hun tørker tårene.

Kun tre stykker brøt inn

Kun tre personer brøt inn i rasismesituasjonen, mens 39 var passive. Det var også flere som snakket til jenta etter at mannen hadde forlatt stedet. 

Aksel Tjora, som er professor i sosiologi, forteller at han mener at det også er virkningsfullt å snakke med de som er utsatt for rasisme i ettertid.

– Det med rasisme er noe vi jobber med stadig vekk, det å redusere rasistiske holdninger. Det å snakke med jenta i ettertid kan også være en fin måte å vise støtte til jenta på. Da viser man at ikke alle er rasister, selv om man ikke turte å gripe inn, sier han.

Se Hvem bryr seg torsdager klokken 20.00 på TV 2. Se tidligere episoder på TV 2 Sumo (krever innlogging). Registrer deg nå for å prøve Sumo gratis i 30 dager.