SPÅR NY SUKSESS: Colin Hendry mener Ronny Deila, Scott Brown, Anthony Stokes og Stefan Johansen bør få mange muligheter til å juble utover denne sesongen. Den tidligere skotske landslagskapteinen besøkte TV 2s Premier League-studio denne uken. Foto: Scanpix/Photoshop (montasje)
SPÅR NY SUKSESS: Colin Hendry mener Ronny Deila, Scott Brown, Anthony Stokes og Stefan Johansen bør få mange muligheter til å juble utover denne sesongen. Den tidligere skotske landslagskapteinen besøkte TV 2s Premier League-studio denne uken. Foto: Scanpix/Photoshop (montasje)

Skotsk legende spår mulig «treble» for Deila og Celtic

– Det er fremdeles en veldig stor sannsynlighet for det, sier Colin Hendry.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Premier League-legenden Colin Hendry gjestet denne uken TV 2s Premier League-studio.

Les også: Hendry tror ikke Berg klaget for mye etter Blackburn-sparkingen

Den tidligere Blackburn-kjempen er også tidligere skotsk landslagskaptein og vant i sin tid i Rangers «The Treble» i hjemlandet.

Han følger skotsk ligafotball tett, og på spørsmål om en ny trippel kan være i gjære denne sesongen for Ronny Deilas Celtic svarer han positivt.

– Det er fremdeles en veldig stor sannsynlighet for det, og noe supporterne garantert vil håpe på. Den gangen jeg spilte, var det helt utrolig. Vi vant ligaen på Celtic Park, sier Hendry.

Hvem har du på ditt lag? Spill Premier League-manager
Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

48-åringen er godt oppdatert på ligaen han en gang herjet i, og har fått med seg at Celtic nå troner alene på toppen av tabellen etter onsdagens 1-0-seier over Partick Thistle.

– Jeg tror supporterne ennå ikke helt har konkludert rundt Deila, for de fikk en vanskelig start. Men de er på topp nå og har en ubeseiret rekke, og hvis alt går normalt skal de vinne ligaen igjen, forklarer Hendry.

Selv om han selv vet at Deila kom fra suksess med Strømsgodset i Norge, forteller han om skepsis i hjemlandet da nordmannen ble ansatt.

– For mange var det en underlig ansettelse. Det å komme fra den bakgrunnen han gjorde og få ansvaret for en klubb på Celtics størrelse er ikke normalt. Supporterne var forundret. Det var andre managere tilgjengelig som har mer erfaring, men det handler også mye om penger.

Se også: Davy Wathne da Deila ble ansatt: – Sensasjonelt valg

– Dette valgte Celtic å satse på, og det har vært en vanskelig start for ham. Allikevel så vil det gå bedre. Jo lengre deres ubeseirede rekke fortsetter, desto bedre vil det gå for Deila, sier han.

Ett punkt, som de fleste andre også viser til når de vurderer Deilas tid i Celtic, er dog den manglende Mesterliga-deltakelsen denne sesongen.

– Manglende Mesterliga-kvalifisering var en katastrofe. Det var gulroten, som Neil Lennon brukte til å lokke spillere. Selv om de visste at det ble kamper som borte mot Motherwell, ville det også bli muligheter til å møte de beste i Europa, forklarer Hendry.

Les også: Deila kritiserer den skotske fotballkulturen
Les også: Deila stripper hvis Celtic vinner Mesterligaen
 

– Når ikke Rangers er involvert, skal Celtic være milevis foran
Den gamle stopperkjempen mener uansett altså at Deila har gode muligheter til å rake med seg rubbel og bit på nasjonalt nivå i sin debutsesong. Noe av grunnen er at nivået på de to skotske divisjonene ikke er veldig forskjellig i år. Dette skyldes at flere storlag – i tillegg til Rangers som er degradert av finansielle grunner – ikke er i Premier League.

– Ligaen under er konkurransedyktig. TV-selskapene viser også mange kamper i Championship, for der har de både Hearts, Hibernian og åpenbart Rangers. På øverste nivå er det kun Dundee United og Aberdeen, som begge følte at de kunne ha en mulighet til å vinne ligaen med en god start.

I VM-AKSJON: Colin Hendry forsøker å blokkere forsøket fra Brasils Rivaldo i VM i 1998. Foto: EPA/AFP/Thomas Coex
I VM-AKSJON: Colin Hendry forsøker å blokkere forsøket fra Brasils Rivaldo i VM i 1998. Foto: EPA/AFP/Thomas Coex

– Celtic fikk den dårlige starten, men allikevel er de altså på toppen av tabellen. Det er også normalen. Når ikke Rangers er involvert, skal Celtic være milevis foran, sier Hendry.

Møter Rangers i ligacupens semifinale
Dermed handler det om å komme seg gjennom cupene for Deila og hans mannskap. Der venter blant annet et møte med erkerivalene Rangers i semifinalen i ligacupen, i det første møtet mellom lagene siden 2011/12-sesongen.

– Celtic skal være mye bedre. Det er ikke som før i tiden. Rangers er ikke engang det beste laget på nivået under, men allikevel vil jeg ikke spå noe i den kampen. Det er så utrolig mange ting som spiller inn i den rivaliseringen, sier Hendry.

Seier i den kampen, som spilles 1. februar, i vil allikevel ta Deila til hans første finale. Senere samme måned er det så duket for FA Cupens femte runde mot Dundee.

– De har veldig gode muligheter, både i cup og serie. Nå fremover handler det om å få satt sammen en rekke med seirer. I juleperioden har de mange kamper, og hvis de kan skape en luke på toppen vil det gi ham pusterom, sier den tidligere skotske landslagskapteinen.

– Får fremdeles kritikk, selv om vi vant «The Treble»
Hendry forlot Blackburn til fordel for Rangers i 1998, og vant trippelen i sin første sesong på Ibrox. Han forteller at overgangen til den skotske storklubben ikke var et steg ned, og mener presset er enormt i den skotske storbyen. Det får også Deila føle.

– Jeg vant Premier League med Blackburn, men i Rangers spilte jeg i Mesterligaen. Folk sa at jeg dro til en «Mikke Mus-liga», og det var jo kun to klubber som kunne vinne. Men det var et enormt press. Jeg får fremdeles kritikk for noen av tingene jeg gjorde i Rangers, selv om vi vant «The Treble» på første forsøk.

– Nå er det kun Celtic som kan vinne. Det er et enormt press, for du må utpå der og gjøre det. Det er det samme både som spiller og manager i de skotske toppklubbene. Presset er enormt, forklarer Hendry.

FLO-DUELL: Colin Hendry i duell mot Håvard Flo  i juni 1998. Foto: AP/Ricardo Mazalan
FLO-DUELL: Colin Hendry i duell mot Håvard Flo  i juni 1998. Foto: AP/Ricardo Mazalan

Han mener de skotske mesterkandidatene er offer for betydelig mer press enn mange av lagene i England, og sender også et stikk til nettopp ett av dem.

– I England kan du være fornøyd med å komme på 6. plass og til Europa. Det handler ikke om å vinne. Jeg skjønner at pengene, spesielt i Mesterligaen, er viktig, men det jeg undres over er at de er så desperate etter å komme dit, for så å spille svake lag når de er der.

– Jeg skal ikke angripe Liverpool, men det laget de stilte med i Madrid var rart. Nå må de slå Basel for å gå videre, og det kan det hende de gjør, men hvis ikke så kan det hende de tenker «hvorfor sendte vi ut det laget i Madrid?».

Les også: Guidetti hyller Deila: – Jeg elsker mentaliteten hans