Det er stille ved Saab-fabrikken i Trollhättan, men i kulissene jobbes det intenst for å redde selskapet. Foto: Scanpix.
Det er stille ved Saab-fabrikken i Trollhättan, men i kulissene jobbes det intenst for å redde selskapet. Foto: Scanpix.

Ber om mer tid for å unngå konkurs

Saabs framtid er fortsatt helt uviss.

Fabrikken har stått stille helt siden mai og ikke en eneste bil har forlatt samlebåndet ved Saab-fabrikken i Trollhättan etter det.

Pengene tok slutt og selskapet hadde ikke lenger mulighet til å betale underleverandørene sine. I hele høst har Saabs eierselskap NEVS vært under en såkalt rekonstruksjon. Det betyr i praksis at man får beskyttelse fra kreditorene og ikke kan slås konkurs - mens det jobbes for å finne en vei ut av problemene.

Må ha ny eier

Da Broom tidligere i november besøkte fabrikken, var det stille i Trollhättan. Bare noen hundre ansatte var igjen. De jobbet intenst med å forsøke å finne en vei ut av uføret.

- Vi har ikke noen bestemt timeplan, men tro meg: Vi gjør hva vi kan for å finne en god og permanent løsning for selskapet, sa pressetalsmann Mikael Östlund til broom.no da.

NEVS er klare på at de trenger en samarbeidspartner eller ny eier som kan skyte inn betydelige beløp. Bare slik kan Saab leve videre. Det er kjent at de lenge har vært i forhandlinger med både kinesiske og indiske selskaper, men det har ikke kommet noe konkret ut av dette.

LES OGSÅ: Har bare dager på å redde Saab

Sterke krav 

Siste frist for NEVS og Saab var 28. november. Den dagen kom og gikk uten noen form for gjennombrudd. Nå er det klart at NEVS mandag vil be om en forlengelse av rekonstruksjonen.

De har altså ikke mistet håpet om at selskapet kan reddes. Men det er uklart om Tingretten i Vänersborg vil gi dem sjansen. Svenske Ttela  har snakket med rådmann Anders Björk ved tingretten. Han forteller at det stilles sterke krav for å få en forlengelse. Blant annet må NEVS synliggjør at rekonstruksjonen går i riktig retning, men at man behøver mer tid for å finne en løsning.

Første gang: Saab slo seg selv konkurs

Åpne om framtiden 

For kreditorene er risikoen at de må vente enda lenger på pengene sine - hvis det er særlige midler å fordele.

Oppsiden er at de kan kravene sine dekket hvis NEVS finner en løsning, og ikke minst: Blir tilført de pengene de trenger for å ta selskapet videre. 

NEVS tenker nå veldig åpent rundt hva Saab kan bli i fremtiden, alt fra å fortsette som uavhengig bilprodusent, til å utvikle og eventuelt produsere biler for andre.

Men uansett løsning: Nye samarbeidspartnere som kan investere og ta selskapet videre er helt nødvendig. Hvis ikke frykter mange nå at Saab-eventyret kan være over i løpet av bare noen dager.

Første del av historien: Her er Broom-guttas beste Saab-minner

 

 

 

Laster inn forumet...