Sundby slått av finsk stortalent

Martin Johnsrud Sundby tok andreplassen i Finland. Petter Northug jr. nummer 23.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergen/Kuusamo (TV 2): Smilende og småjoggende rundt i målområdet oppildnet Iivo Niskanen (22) det finske hjemmepublikumet i påvente av Martin Johnsrud Sundby.

Nordmannen var den eneste igjen ute i løypen som kunne slå den 22 år gamle finnen – den oppgaven ble for stor for Johnsrud Sundby.

– Jeg fikk bank
Avstanden opp til det finske talentet ble 10,3 sekunder da Johnsrud Sundby passerte målstreken på skistadionet i Kuusamo.

For finnene ble søndagen enda bedre av at Sami Jauhojärvi kapret tredjeplassen.

– Det blir alltid tøft i Kuusamo. Jeg blir hentet inn av bakkene her, og de suger noe voldsomt. Det er bra stigningprosent på bakkene. Jeg fikk bank i dag, og det liker jeg dårlig, sier Sundby til TV 2.

– Jeg har ikke følelsen av at jeg flyr på ski enda. Det er kanskje greit. Det er noen måneder frem til VM.

Finske Niskanen har kommet som et skudd i langrennsporten den siste tiden. I OL i Sotsji tok 22-åringen gull under lagsprinten. På 15 kilometer klassisk - den samme øvelsen som løperne gikk søndag - ble det en sur fjerdeplass 0,2 sekunder bak Daniel Richardsson på bronseplassen.

VINNEREN: Iivo Niskanen stakk av med seieren på hjemmebane i Kuusamo.  AFP PHOTO / LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
VINNEREN: Iivo Niskanen stakk av med seieren på hjemmebane i Kuusamo. AFP PHOTO / LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Nå har han også kapret sin første seier i verdenscupen.

– Niskanen gikk styggfort i uken før OL og i OL. Han avsluttet med noen kjempekonkurranser i verdenscupen. Han vinner i dag. Listen er lagt fremover. Han er heldigvis ikke så habil i skate, sier Sundby.

Northug på 23. plass
Niklas Dyrhaug var egentlig ikke tatt ut til rennen i Kuusamo, men fikk den ledige plassen en syk Eldar Rønning frigjorde. Den oppgaven grep Tydal-løperen med åpne armer. Dyrhaug endte på en strålende fjerdeplass.

Men der Dyrhaug imponerte, gikk det hakket tyngre for Petter Northug jr. Mosbyggen endte på en 23.plass - over minuttet bak Niskanen.

En prestasjon «midt på treet» ifølge Northug selv.

– Det har vært bra for min del. Jeg har fått to veldig fine konkurranser her. Det er fint å ta med seg før Lillehammer, sier Northug til NRK om helgen i Kuusamo.

Sprekk fra Vylegzjanin
Tidlig i løpet så det ut til at seieren skulle stå mellom Niskanen, Maksim Vylegzjanin og Johnsrud Sundby. De to førstnevnte lå nesten helt likt i store deler av løpet - Johnsrud Sundby fulgte sekunder bak.

I målområdet hadde allerede Niklas Dyrhaug ventet lenge, men til slutt kom Niskanen inn til ny bestetid.

Ute i løypen skjedde det plutselig noe. Ved passering 13,1 kilometer var Vylegzjanin 29,1 sekunder bak Niskanen. Den russiske kraftkaren hadde gått på en real smell og kjempet seg i mål til en ellevteplass.

Johnsrud hentet riktig nok inn 3,7 sekunder på de siste kilometerne, men det var ikke nok til å ta rotta på Niskanen. Finnen kapret med det sin aller første seier i verdenscupen.