Her ligger hemmeligheten bak Southamptons braksuksess

Fra speiding og skadeforebyggende trening til klesvask og skotørk – i Southampton er absolutt alt nøye planlagt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Southampton-Manchester City på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo kl. 14.30!

Sør for Southampton, på andre siden av elven Test, ligger Staplewood Football Development & Support Centre. I sentrum av anlegget ligger The Markus Liebherr Pavilion, Southamptons nye treningssenter, oppkalt etter mannen som reddet klubben fra finansiell ruin.

Anlegget kostet mellom 300 og 400 millioner kroner og ble åpnet 5. november i år. Selv om det nyåpnede anlegget neppe kan ta hele æren for klubbens gode sesongstart, står det likevel fjellstøtt som et symbol på klubbens tankegang de siste årene; arbeidet har dreiet seg rundt utvikling, forskning, treningskvalitet og skadeforebyggende arbeid. 

– Markus hadde en visjon om å skape en bærekraftig fotballklubb som også spiller god fotball. Sentralt i visjonen var å bygge dette treningsfeltet. Det krevde en stor investering, men det er noe vi betrakter som ekstremt viktig for klubbens fremtid. Denne klubben handler om bærekraft, sa administrerende direktør Gareth Rogers da den siste delen av anlegget ble åpnet for en snau måned siden. Siden sesongoppkjøringen har spillerne tatt anlegget gradvis mer og mer i bruk.

Fra konkursbo til toppen

Ting kunne imidlertid sett helt annerledes ut for The Saints. I juli 2009, nærmere tre måneder etter at klubbens daværende eiere hadde blitt begjært konkurs, lyktes Markus Liebherr med å kjøpe Southampton. 

Det skulle markere starten på en eventyrlig opptur for den sør-engelske klubben, en opptur som særlig de siste månedene har vakt stor oppsikt.

For selv om Mauricio Pochettino hadde suksess forrige sesong, er det først i år – etter å ha mistet stammen i laget – at Southamptons prestasjoner skaper store overskrifter.

Både nøkkelspillere og manager ble erstattet med full klaff, og etter tolv kamper ligger Southampton på en forbløffende andreplass.

Og selv om de færreste forventer at klubben vil hevde seg i toppen mot slutten av sesongen (de kommende kampene kan gi gode svar), er det lite som tilsier noe annet enn at årets sesong vil være en stor suksess for Ronald Koeman og Southampton.

Samarbeider med forskere

Investering i treningsfasiliteter føyer seg inn i en lang rekke av tiltak klubben har gjort for å bli konkurransedyktige. Et av de mest fruktbare tiltakene, har vært samarbeidet både med universitetet og sykehuset i byen.

– Det er en sann glede for oss å samarbeide med vår lokale Premier League-klubb. Vi jobber særlig tett med juniorspillerne for at de skal lære om kroppene sine og hvordan man unngår idrettsskader. Arbeidet med A-lagsspillerne handler om å forsikre oss om at de er i topp fysisk tilstand for å kunne konkurrere på dette nivået, sa professor Don Nutbeam ved Southampton University i fjor. 

– Samarbeidet er et godt eksempel på hvordan vi kontinuerlig etterstreber å overføre vår vitenskap og forskning til samfunnet, fortsatte han. 

I klubben er det genierklærte Mo Gimpel som leder arbeidet.

– Samarbeidet med universitetet har gitt svært gode resultater for oss. Arbeidet har en akademisk robusthet ved seg som gir oss muligheten til å måle resultatene presist. 

Ned til den minste detalj

På Southamptons treningsanlegg har man i lengre tid jobbet ned til den minste detalj. Utover taktiske og fysiologiske analyser, har selv vaskeriet blitt revolusjonert.

Med ny teknologi reduseres bakterieforekomsten i treningstøyet. Det skal angivelig ha redusert forekomsten av forkjølelser og influensa.

Materialforvalteren er også utstyrt med et spesielt tørkerom for å sikre seg at skoene tørker fort og godt.

Ryan Bertrand har blitt utstyrt med over 1000 knotter for å ha best mulig forutsetninger!

Kort fortalt – ingenting er overlatt til tilfeldighetene i Southampton.

– Kan ikke forestille meg en nedtur

Premier League TVs reporter Paul Belverstone laget reportasjene du kan se i denne artikkelen.

Når TV 2 prater med ham halvannen uke etter innspillingen, har inntrykkene fortsatt ikke lagt seg.

Belverstone er rett og slett særdeles imponert over klubbens struktur.

– De ulike avdelingene har jobbet fantastisk bra over lang tid, men de har vært hemmet av dårlige fasiliteter. Akademiet, forskning, research, analyse og rektruttering har nå optimale arbeidsforhold. I tillegg har klubben fått en nærmest uvirkelig «wow-faktor» for nye spillere som kommer inn og foreldre som vurderer å sende barna sine dit.

Klubbstrukturen er så god at Belverstone tror klubben har en særdeles lys fremtid i møte.

– Vet du hva? Jeg kan nesten ikke forestille meg hvordan klubben skal kunne havne på nedre halvdel igjen. De har en helt utrolig god struktur, fortsetter han. 

– Ingen tilfeldighet

TV 2s ekspert og tidligere Southampton-kaptein Claus Lundekvam er ikke noe mindre imponert over det gamleklubben har fått til. Han har fortsatt kontakt med mange i og rundt klubben og har dermed holdt seg orientert om utviklingen.

– Er folk overrasket over hvor bra Southampton gjør det i år?

– Både ja og nei. Den indre kjernen er kanskje mindre overrasket enn resten. Fundamentet har nemlig ligget der og det viktigste ble videreført, selv om mange spillere forsvant i sommer. Det er for eksempel ingen tilfeldighet at de har så få skader. Samarbeidet med universitetet gjelder for barn helt ned i 10-12-årsalderen.

Lundekvam mener flere fortjener æren for sluttproduktet man nå sitter igjen med.

– Mitt inntrykk er at det startet med Nicola Cortese og Mauricio Pochettino (henholdsvis tidligere administrerende direktør og manager, red.anm). Samtidig vil jeg påstå at de har svært kompetente folk i alle nøkkelposisjoner. Ralph Krueger (styreformann, red. anm.) har for eksempel stor ballast innad i klubben. 

– For ikke å glemme Markus Liebherr, tilføyer han fort. 

For ja, i Southampton glemmes ikke mannen som i 2009 reddet klubben fra samme skjebne som erkerivalen Portsmouth. Mannen som året etter døde av hjerteinfarkt.

I lobbyen til det splitter nye treningsanlegget henger en plate med følgende påskrift:

«Reddet fotballklubben Southampton og velsignet den med sin visjon, attraktive fotball, et respektfullt miljø og en bærekraftig fremtid. Takk, Markus. Dette er din arv.»

Foto: Southampton FC
Foto: Southampton FC