PÅ BESØK: Kong Harald og dronning Sonja starter sitt fem dager lange statsbesøk i Myanmar søndag. Foto: Bent Skjærstad / TV 2
PÅ BESØK: Kong Harald og dronning Sonja starter sitt fem dager lange statsbesøk i Myanmar søndag. Foto: Bent Skjærstad / TV 2

Kongeparet på plass i Myanmar 

MYANMAR (TV 2): Kongeparet ankom søndag Myanmar for sitt fem dager lange statsbesøk. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både kong Harald og dronning Sonja ankom søndag Myanmar.

PÅ PLASS: Utenriksminister Børge Brende kom til Yangon i Myanmar lørdag ettermiddag.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PÅ PLASS: Utenriksminister Børge Brende kom til Yangon i Myanmar lørdag ettermiddag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kongeparet skal tilbringe de neste fem dagene i landet, blant annet sammen med utenriksminister Børge Brende og næringsminister Monica Mæland. 

Søndag ble kongeparet mottatt med hilsener og blomster av norske barn, som bor i Myanmar med sine foreldre. 

I Obamas fotspor

Under det fem dager lange besøket skal kongeparet blant annet møte Myanmars president, Thein Sein og opposisjonsleder og fredsprisvinner Aung San Suu Kyi. 

For både utenriks- og næringsministeren, samt kongeparet er formålet med besøket å understreke Norges støtte til landets reformprosess. 

I Myanmar jobbes det iherdig for å skape forsoning mellom de ulike etniske gruppene, og Norge fungerer som en tilrettelegger i prosessen. 

Kong Harald skal i løpet av besøket også holde en tale på University of Yangon – det samme universitetet president Barack Obama holdt tale ved for kort tid siden. Kong Harald skal der snakke om demokratiutvikling. 

40 norske bedrifter

I følge med næringsminister Monica Mæland er over 70 deltakere fra rundt 40 norske bedrifter med på turen til Myanmar. 

Bedriftene skal først og fremst komme i kontakt med næringslivsinteresser i landet, og se på muligheter for å starte virksomheter i Myanmar. 

– Jeg er opptatt av hvordan norske bedrifter kan bidra til å bygge ut viktig infrastruktur, bruke naturressurser på en bærekraftig måte og bidra til god og positiv utvikling i Myanmar. Norge legger stor vekt på prinsipper for samfunnsansvar, miljømessig bærekraft og anstendig arbeid, sier næringsminister Monica Mæland.

Telenor har nylig opprettet sitt første kontor i Myanmar, og oppbygging og utvikling av telekommunikasjon er noe av det viktigste i landet.