Northug forsøkte å psyke ut Brandsdal før finalen

Petter Northug. jr på andreplass da Norge dominerte sprintfinalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kuusamo/Bergen (TV 2): De fremmøtte i Kuusamo fikk servert en norsk maktdemonstrasjon i herrens sprintfinale. Med fire nordmenn i finalen mot to sjanseløse russere ble det nemlig en norsk fest.

Knuste Northug
Aller sterkest var Eirik Brandsdal, som kopierte fjorårstriumfen i de finske skogene. 28-åringen var utilnærmelig fra start til slutt i alle heatene, og i finalen ble det duell mot Petter Northug jr. på oppløpet. 

– Jeg tenkte at «nå skal jeg gruse han skikkelig», sier Brandsdal til NRK.

– Han er absolutt en av dem jeg er mest giret på å slå i en slik situasjon, for jeg vet hvor rå han er på det. Det gir skikkelig selvtillit, sier Brandsdal til TV 2.

– Ser at det svir for ham
Sprint-esset fikk ekstra motivasjon av at Northug forsøkte å psyke ham ut før finalen.

– Jeg ser at det svir litt for ham. Vi gir litt "stick" til hverandre. Jeg skjønte at han kom til å bli den tøffeste konkurrenten i finalen. Han så også på meg som en av tøffeste konkurrentene. Han sa at han hadde god kontroll i semifinalen. Det funker bra på meg. Da blir jeg litt ekstra giret, sier Brandsdal.

– Jeg elsker sånne dueller. Det er derfor jeg driver med sprint. Jeg var supertent på å ta ham, og kjente med en gang at jeg fikk litt større fart enn han på de første meterne. Da bruste det greit i kroppen, sier Brandsdal.

Han var i likhet med de fleste norske svært tilfreds med skiene sine.

– Det er en fantastisk løype. Guttene i smøreteamet gjorde en fantastisk jobb. Jeg hadde utrolige ski. Det var helt overlegent å gå i dag, sa Brandsdal i seiersintervjuet etter målgang.

– Normalt for meg å være på podiet
Også Petter Northug var fornøyd.

– Det føles godt å få en god start. For meg var det bare staking på Beitostølen forrige helg. Dette er en tøff løype, og jeg er fornøyd med å få andreplass, sier Northug.

GIKK I MÅL MED ÉN STAV: Sondre Turvoll Fossli (t.v) imponerte stort i Kuusamo. I kvartfinalen mistet han staven før oppløpet, men kjempet seg likevel til andreplass bak Finn Hågen Krogh.
GIKK I MÅL MED ÉN STAV: Sondre Turvoll Fossli (t.v) imponerte stort i Kuusamo. I kvartfinalen mistet han staven før oppløpet, men kjempet seg likevel til andreplass bak Finn Hågen Krogh.

– Er det en lettelse å være på podiet?

– Nei, når jeg starter, bør jeg være på podiet. Det er bare normalt for meg, sier Northug.

– På toppen hadde jeg ikke krefter igjen. Da Eirik kom på høyresiden var han sterk. Jeg måtte bare fokusere for å ta 2. plassen, sier Northug.

I morgen er det 15 km klassisk.

– For meg er det best å ha 15-kilometeren dagen før sprinten. Sprinten koster mye krefter når man går fire heat. I morgen kan det bli en veldig god dag eller en veldig dårlig dag, sier Northug.

Se video av sprinten øverst på siden!

Sondre Turvoll Fossli (21), i sin alle første sprintfinale i verdenscup, fikk sitt definitive gjennombrudd med tredjeplass.

Finn Hågen Krogh staket seg inn til fjerdeplass foran sjanseløse Aleksej Petukhov og Sergej Ustjugov.

Om jobben med å plukke ut laget til VM sprinten i Falun ble noe lettere etter lørdagens solide norske innsats ble noe enklere, er usikkert. Sprinttrener Arild Monsen var uansett strålende fornøyd med den norske innsatsen

– Det går ikke an å få mer innertier enn dette. Det var en fantastisk dag. Fire i finalen. Firedobbel. Det går ikke an å få det bedre, sier Arild Monsen til NRK.

Seks norske videre fra kvartfinalene
Alle de norske løperne, bortsett fra Simen Østensen, tok seg videre fra prologen. Etter et nesten helrussisk åpningsheat tok Timo André Bakken og Petter Northug jr. styring i det andre heatet. Mosbyggen viste tommel ned før start i kvartfinalen, men endte opp med å gå enkelt videre sammen med heatvinner Bakken.

I det tredje heatet ble det nok en norsk seier. Eirik Brandsdal var knusende overlegen foran Teodor Peterson. I det fjerde kvartfinaleheatet røk en uheldig Ola Vigen Hattestad ut da finnen Reijo Jylhä falt foran ham. Heatet ble vunnet av Finn Hågen Krogh, mens Sondre Turvoll Fossli imponerende staket seg inn til andreplass med kun én stav etter å ha mistet den andre like før oppløpet. 

– Finn tok trinsen min etter bare 20 meter. Jeg gikk jo uten trinse hele veien. Staven kom veldig langt ned i snøen på oppløpet. Jeg vet ikke hva som skjedde, men jeg klarte å holde unna. Finn skreik at «det kan gå». Da bare prøvde jeg å gå alt jeg kunne og fokusere på mål, sier Turvoll Fossli til NRK.

I det siste kvartfinaleheatet ble det en beintøff kamp om andreplassen. Federico Pellegrino løp den siste motbakken i et vanvittig tempo og vant heatet enkelt. Tomas Northug viste kjempekrefter da han spurtslo stakeeksperten Nikita Kriukov om andreplassen. Russeren gikk imidlertid videre på tid, mens fjerdemann Pål Golberg røk ut.

Northug til finale på tid
I herrenes første semifinale ble det en ren duell mellom Norge og Russland. Bakken, Northug og Brandsdal sto skulder ved skulder med Aleksej Petukhov, Sergej Ustjugov og Nikolaj Morilov. Brandsdal vant med god margin foran Ustjugov, mens Northug klarte å spurte inn til tredjeplass etter å ha ligget litt bak inn på oppløpet. Tiden til Northug viste seg å være god nok til å gå til finalen.

I det andre semifinaleheatet var det også tre nordmenn på startstreken - Tomas Northug, Krogh og Turvoll Fossli. Der var det de to sistnevnte som viste rå kraft. Fossli, som tok andreplassen bak Northug under sprinten på Beitostølen forrige helg, staket seg inn til seier foran Krogh.

Dermed var det duket fire norske til start i finalen mot Ustjugov og Petukhov. Og russerne hadde ikke sjanse mot de norske propellene.

Brandsdal var råsterk og vant foran Northug. Turvoll Fossli og Krogh fulgte på de neste plassene.