Det er en helt spesiell grunn til at disse blir stjålet

 John Roger Sørvang i Statens vegvesen vet hvorfor.

John Roger Sørvang i Statens Vegvesen i Lofoten sier fartsskilt kan dukke opp på gavebordet ved runde dager. Foto: Lofotposten
John Roger Sørvang i Statens Vegvesen i Lofoten sier fartsskilt kan dukke opp på gavebordet ved runde dager. Foto: Lofotposten

- Jeg har selv sett at en jubilant fikk et slik skilt i bursdagsgave. Det sto en hyggelig hilsen skrevet på baksida av skiltet, forteller Sørvang til Loftposten.

Han gjorde ikke anskrik i denne bursdagen, men han sier Statens Vegvesen ikke har særlig humor når det kommer til slike kreative bursdagsgaver.

- Det er jo kriminelt å stjele et skilt, fastslår han.

Sørvang tror ikke alltid mottakeren er klar over hvor skiltet kommer fra.

- Det er fullt lovlig å kjøpe slike skilt hos skiltprodusenten, sier han.

Lofoten fra Gullesfjord til Å har omlag 5.000 skilt.

Årlig forsvinner ett til to soneskilt.

- Det er få 70-soner i Lofoten, så disse skiltene får stå i fred. Men jeg mistenker at bursdagsgjestene i stedet tyr til et "passert 60"-skilt, sier Sørvang.

Les også: Har 70-årsjubilant har fått skiltet som sto på Storeidet?

Kun privat bruk

Euroskilt leverer skilt til både vegvesen og entreprenører i Norge. Produksjonssjef Lars Tvete, bekrefter at privatpersoner handler bursdagsgaver hos dem.

- Fartsskiltene 50, 60 og 70 er de mest populære, sier Tvete.

Et skilt koster rundt en femhundrelapp, avhengig av hvor grom folie man ønsker.

- Når vi får bestillinger fra privatpersoner som ikke er tilknytta et firma, informerer vi dem om at skiltet kun kan brukes privat, sier Tvete.

3000 kroner for å erstatte

Å sette opp et nytt skilt koster vegvesenet cirka 3.000 kroner. Vedlikehold av skiltene gjøres året rundt, og av og til må skiltene rett og slett vaskes:

- Det skjer stadig vekk at noen er kreative med sprayboks og gjør om 60-soner til 80-soner.

Lofotposten skrev tidligere i uka om skiltet på Horn i Valberg som har både har fått flere og færre bokstaver i løpet av den siste tida: Først Horn, så «Horny», så «Hor» og nå…

Les flere bilsaker i Lofotpostens motormagasin her

Les også: Derfor er skiltet fra Lakselv det hotteste i Bergen