Her kler tilfeldig forbipasserende den fremmede mannen inn i et pledd

«Hvem bryr seg» satte ut skjulte kameraer for å se om noen reagerte på en forvirret eldre mann i pysjamas.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er tidlig høst på St. Hanshaugen i Oslo. TV-programmet Hvem bryr seg har satt opp skjulte kameraer for å se hvordan tilfeldig forbipasserende vil reagerer når de møter på en eldre dement og bortkommen mann som er iført pysjbukse og tøfler. 

Selv om mannen er tydelig forvirret og tynnkledd for været, er det få som stopper. 56 stykker går forbi uten å hjelpe. 

Sosialpsykolog Gro Hege H. Nordbye tror det er to viktige grunner til at folk ikke stopper, selv om de ser at det er en mann som tydelig trenger hjelp. 

– Det ene er tid. Har vi dårlig tid, hjelper vi mindre. Og så er det som er veldig viktig i en situasjon som denne, hvorvidt man føler seg kompetent. Dette er en dement person som kan være uforutsigbar, og det kan være at man føler seg usikker på om man mestrer det, rett og slett. 

Se det skjulte kamera-opptaket og hvem som stoppet for å hjelpe ovenfor!

Stoppet og fant fram pledd

Men så kommer de gående til slutt, de som velger å stoppe og bry seg. To kvinner med barnevogn stanser og spør om det går bra. 

– Jeg vet ikke. De skulle hente meg, men det kommer jo ingen og henter meg. Jeg har sittet på benken i lang tid, svarer skuespilleren. 

– Er du kald?

– Ja, jeg fryser jo litt, sier den eldre herren. 

Den ene kvinnen finner fram et teppe fra barnevognen og brer det om mannen. Som man ser i videoen ovenfor, tilbyr de også å låne bort mobiltelefon.

Når de skjulte kameraene avsløres, forteller de at de ikke var i tvil om at de skulle stoppe og hjelpe den pysjkledte mannen. 

– Han skulle jo klare seg selv, men det synes vi jo ikke at man trenger å gjøre, svarer de. 

Overrasket over at ikke flere hjalp

En kvinne som går tur med både barn og hund, velger også å stoppe for å høre om hun kan hjelpe mannen. 

Hun forteller til TV 2 at hun er svært overrasket over at så få har valgt å stoppe.

– Jeg stusser jo litt når det kommer gamle mennesker i pysj og tøfler. Jeg synes det er helt absurd at ikke flere stopper. Veldig spesielt, sier hun.

Sosialpsykolog H. Nordbye forteller at hun ikke tror det er tilfeldig at det i hovedsak var kvinner som stoppet for å hjelpe.

– Det man ser, er at det er kjønssforskjeller når det gjelder hjelpeatferd. kvinner har større sans for å hjelpe til i omsorgssituasjoner, og menn er mer tilbøyelige til å hjelpe til når det er farde på ferde, å ta risiko. Så er det noen som for eksempel har kjørt utfor en bryggekant, er det større sannsynlighet for at det er en mann som hopper uti og redder denne personen, forklarer hun. 

Se Hvem bryr seg torsdager klokken 20.00 på TV 2. Se programmet på TV 2 Sumo her (krever innlogging).