Verdensmesternes trener skal få fart på «hybridsvømmeren» Solli

– Han har kanskje kastet bort muligheter en periode av livet sitt, men nå er han på rett vei igjen, sier Sondre Solberg om Lavrans Solli.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se reportasje i videovinduet øverst.

Lavrans Solli er det største norske svømmehåpet før kortbane-VM i Doha, Qatar, starter neste uke.

Landslagssjef Petter Løvberg omtaler Solli som Norges eneste reelle finalekandidat i mesterskapet, og kanskje er det større grunn enn på lenge til å være optimist på svømmerens vegne.

Et trenerbytte har nemlig gitt den nordiske rekordholderen ny vind i seilene.

Før sommeren flyttet ryggsvømmeren fra Bergen til Bærum, byttet klubb til Bærumsvømmerne og fikk dermed Sondre Solberg som personlig trener.

JUBEL: Sondre Solberg (nummer to fra høyre) og Alexander Dale Oen feirer VM-gullet i 2011 med fruktchampagne og svømmepresident Per Rune Eknes, generalsekretær i Svømmeforbundet Bjørn Soleng, Ingvild Snildal og fysioterapeut Christer Kjølholt. Foto: Christian Thomassen / Scanpix
JUBEL: Sondre Solberg (nummer to fra høyre) og Alexander Dale Oen feirer VM-gullet i 2011 med fruktchampagne og svømmepresident Per Rune Eknes, generalsekretær i Svømmeforbundet Bjørn Soleng, Ingvild Snildal og fysioterapeut Christer Kjølholt. Foto: Christian Thomassen / Scanpix

Derfor er han verdensmester-treneren

Det er ikke hvem som helst. Solberg er den eneste norske svømmetreneren som har vært trener for verdensmestere.

Han hadde hovedansvaret for Alexander Dale Oen da han vant 100 meter bryst på langbane i Shanghai 2011, og for Aleksander Hetland da han gikk til topps på den halve distansen i Istanbul i 2012.

– Sondre er veldig detaljfokusert og vet hvor det internasjonale nivået ligger og hva som kreves for å komme dit. Det er en viktig forutsetning for å ta utøvere dit, skryter landslagssjef Petter Løvberg.

– Han vet utrolig mye, og har utrolig mye kunnskap. Han vet når man skal gjøre de rette tingene på rett tidspunkt i sesongen. Jeg skjønner veldig godt at han har laget verdensmestre, sier Lavrans Solli til TV 2.

Knallharde krav

Nå er det han som nyter godt av Bærumsvømmerne-trenerens ferdigheter, men det var ikke automatikk i at det skulle bli slik.

Da Solli signaliserte at han ville til Bærum satte Solberg noen krav til dedikasjon og innsats. Han måtte virkelig ville det, ettersom ryggsvømmeren ikke alltid har vært den mest oppofrende i treningsarbeidet.

– Jeg ser en utøver som kan bli veldig bra, men som kanskje har kastet bort noen muligheter i livet sitt, men som nå er på rett vei igjen, sier Solberg til TV 2.

– Jeg satte noen ganske klare premisser. Både når det kom til generell adferd og holdninger til trening.

Kravene har hjulpet. Sollis treningshøst har vært av det tøffere slaget.

Han har aldri trent mer i vann og samtidig har et tøft styrketreningsregime hatt som mål å øke styrken til utøveren.

– Lavrans fremstår for meg som en seriøs utøver som vil noe med svømmingen, alltid på, alltid motivert med et godt humør. Han trener som en toppidrettsutøver, samtidig som han også stiller krav til meg. Det er utviklende for begge parter, slår Solberg fast.

– Sondre stiller tøffe krav til meg, og får meg til å forstå hva som kreves. Vi utfyller hverandre godt. Det hjelper å få nye øyner på seg. Jeg har hatt god utvikling både teknisk og treningsmessig, sier Solli.

Vil ha finale

VM i Qatar blir første virkelige test på samarbeidet, men er i realiteten bare et svømmetak på veien mot OL i Rio.

Visse forventninger er det likevel, spesielt på 50 meter rygg. På den øvelsen ble han nummer ni i kortbane-VM i 2012.

– Jeg håper jeg kan komme meg til en finale. Topp åtte og topp seks hadde vært kult, sier Solli som vil holde tidsmålet sitt skjult.

– Lavrans har hatt en god evne til å være best i internasjonale mesterskap. Det er han som må gå inn i dette mesterskapet med høyest forventninger med tanke på resultater, sier Petter Løvberg.

«Hybridsvømmeren» Solli

50 meter rygg er imidlertid ikke OL-øvelse og ønsket er å forbedre seg på 100-meteren på lang sikt. Derfor er det den doble distansen de hovedsaklig trener for.

Forventningene er høyere til Solli også der. Forutsetningene har ingen tvilt på.

– Jeg synes han er en av de som har veldig gode forutsetninger. Det er ingen hemmelighet, men det er utøveren som må gjøre det. Det går på holdninger, bevissthet og ansvar, sier Solberg som mener alt ligger til rette for en god 100-meter fra eleven.

– Han er en slags hybrid. Han har både en del kraft og eksplosive egenskaper, med god spenst, samtidig som har han har naturlig høye blodverdier, god utholdenhet og en god evne til å takle store treningsmengder.

Men en god treningshøst er ikke nok i det lange perspektivet skal Solli ta det neste steget etter gjennombruddet i 2012 da han kvalifiserte seg til OL i London.

– Jeg prøver aldri å sette begrensinger på utøvere som har forutsetninger. Det har litt med det arbeidet han selv er villig til å legge ned. Du må gidde å jobbe tøft over tid. Spørsmålet er om han kan holde trøkket over tid. Klarer han det blir det veldig bra, sier Petter Løvberg til TV 2.

PS: Det gror godt bak landets fremste ryggsvømmer. I junior-NM forrige helg slo Markus Lie (Bergensvømmerne/Åstveit) Sollis norske juniorrekord på 100 meter rygg, med nesten et sekund. 52,44 var også bare to hundredeler fra Sollis norske seniorrekord.

Den rekorden bør det være gode muligheter for at ryker i Qatar.