San Antonio Spurs er regjerende mester i NBA. (AP Photo/David J. Phillip)
San Antonio Spurs er regjerende mester i NBA. (AP Photo/David J. Phillip)

Dette du må vite om NBA

Rykker NBA-lag opp og ned? Hvordan foregår kjøp og salg i NBA? Få svarene her.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NBA står for National Basketball Association og er en Nordamerikansk basketliga. Ligaen består hovedsakelig av lag fra USA, men har også et lag fra Canada (Toronto Raptors).

Rykker ikke opp og ned
Det er 30 lag med i ligaen og disse rykker ikke opp eller ned. NBA er delt inn i seks divisjoner og to avdelinger, øst og vest. Grunnspillet består av 82 kamper hvor man møter lag fra sin egen divisjon og avdeling oftere enn fra motsatt avdeling. De åtte beste lagene fra øst og de åtte beste fra vest får være med i sluttspillet.

Øst mot vest
Sluttspillet består av fire runder, inkludert finalen. Lagene blir rangert etter grunnspillet og det høyest rangerte laget i hver avdeling møter det svakeste. I hver runde spilles det en serie på best av syv kamper hvor det høyest rangerte laget har hjemmebanefordel. 

Til slutt møtes vinneren av avdeling øst og vinneren av avdeling vest i finalen. 

Som i de fleste idretter med sluttspill er det dette som teller og det er her mesteren blir kåret. Regjerende mester i NBA er San Antonio Spurs. De slo Miami Heat 4-1 i finalen. 

Skiller seg fra europeisk idrett
De største stjernene i NBA er blant de best betalte og mest populære idrettsutøverne i verden. Det hender rett som det er at spillere bytter lag. Der er det en stor forskjell på amerikansk idrett og europeisk idrett. 

Alle blir «draftet»
I norsk fotball i dag har vi et av verdens største talenter i Martin Ødegaard. Og alle storklubbene konkurrerer om å sikre seg underskriften til 15-åringen. I NBA kommer alle spillere inn i ligaen gjennom et draft-system. Der trekkes rekkefølgen etter hvor mange seirer lagene hadde forrige sesong og de fjorten lagene som ikke kvalifiserte seg i sluttspillet trekker om hvem som får førstevalget. Det dårligste laget har flere kuler enn det beste av disse fjorten og dermed størst sjanse til å lande førstevalget. Dette blir kalt for «the draft lottery».

Laget som vinner får da fritt velge blant verdens største talenter og på den måten sikrer NBA at ikke kun de «store» klubbene får de største talentene. 

«Tanking»
Desverre så betyr også systemet at noen lag velger å gjøre det amerikanerne omtaler som å «tanke». Dette betyr at lag som ikke anser seg som utfordrere heller vil være skikkelig dårlige enn middelmådig. Philadephia 76ers er denne sesongen et lysende eksempel på hvorfor det i dag snakkes mye om å forandre på systemet. 76ers har så langt denne sesongen tapt alle sine 15 kamper, klubbens ledelse har stort sett gjort hva de kan for å ha et så billig, og dårlig, lag som mulig for å sikre seg størst mulig sjanse til å lande et høyt valg ved neste års draft. 

I skrivende stund har Philadelphia tapt alle sine 15 kamper. (AP Photo/Chris Szagola)
I skrivende stund har Philadelphia tapt alle sine 15 kamper. (AP Photo/Chris Szagola)

Ingen kjøp og salg
Klubber kan heller ikke kjøpe spillere fra andre lag, i NBA gjøres byttehandler. Dette kan gjøres på mange måter. Noen ganger blir en spiller byttet mot en annen. Men det er også vanlig at klubber bytter såkalte «draft-picks» mot en eller flere spillere. 

James og Love dominerte
I sommer var det to overganger som dominerte overskriftene i NBA. Lebron James' kontrakt med Miami Heat var utløpt og NBAs største stjerne gikk dermed gratis tilbake til Cleveland Cavaliers. Samme klubb sikret seg rettighetene til Kevin Love. Det ble gjort med en byttehandel med Minnesota Timberwolves hvor Love gikk til Cavaliers, mens de to siste års førstevalg i draften, Andrew Wiggins og Anthony Bennet, gikk motsatt vei. 

Hvorfor Jazz i Utah?
Som ellers i amerikansk idrett er det heller ikke uvanlig at eiere flytter på klubber. Det gir også noen litt merkelige lagnavn. Utah heter for eksempel Jazz, selv om musikkarten ikke er noe man forbinder med mormoner-staten. Dette er fordi laget flyttet fra New Orleans til Utah i 1979 og beholdt lagnavnet. 

Kanskje det mest ikoniske av alle lagnavn i NBA er Lakers. Laget er i dag basert i Los Angeles, kanskje ikke mest kjent for sine innsjøer. Bakgrunnen er at Lakers i utgangspunktet var basert i Minneapolis hvor det er mange og store innsjøer. 

San Antonio Spurs' Kawhi Leonard ble kåret til finalens beste spiller forrige sesong. AP Photo/Eric Gay
San Antonio Spurs' Kawhi Leonard ble kåret til finalens beste spiller forrige sesong. AP Photo/Eric Gay

«MVP» den viktigste prisen
Det er få andre lagidretter hvor en spiller har like mye å si som i basketball. Derfor står også priser svært høyt både blant spillere og fans. Den viktigste individuelle prisene er «MVP» som står for mest verdifulle spiller. Her er det to priser. En for grunnspillet og en for finalene. Kevin Durant ble forrige sesongs «MVP» i grunnspillet mens Kawhi Leonard tok den gjeveste utmerkelsen etter finalene.