Chris Paul er en av de beste point guardene i NBA.  Gary A. Vasquez-USA TODAY Sports
Chris Paul er en av de beste point guardene i NBA.  Gary A. Vasquez-USA TODAY Sports

Den store basketball-ordboken

Lurer du på hva en «alley-oop» eller en «lay up» er? Her er en del ord og uttrykk som er gode å ha når man ser basketkamper.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har kjøpt rettighetene til NBA basketball. Det er nok noen ord og uttrykk som kan virke fremmed for folk flest. Så her er den store basketball-ordboken. 

Point guard - Posisjon på banen. Lagets spillopplegger. Veldig ofte en av de laveste på banen. En pointguard har som oftest ballen mye og må være veldig ballsikker. (Også omtalt som 1er). Kjente pointguarder: Magic Johnson, Steve Nash, John Stockton, Isaiah Thomas, Chris Paul og Stephen Curry.

Shooting guard - Ofte omtalt som «scoring guard». Ofte en av de to laveste på laget. Må også være gode ballbehandlere, men har som oftest mer fokus på å score enn hva en point guard har. (Også omtalt som en 2er). Kjente shooting guards: Michael Jordan, Kobe Bryant, Allen Iverson, Dwyane Wade.

Small forward - Ofte den mest flexible posisjonen på banen. Small forwards er ofte en lignende spiller, men større, som shooting guards. (Også omtalt som en 3er). Kjente small forwards er: Larry Bird, Scottie Pippen, Lebron James, Kevin Durant, Paul Pierce, Carmelo Anthony.

Power forward - Tradisjonelt er power forwards store, tunge og sterke spillere som liker å spille nære kurven. Bør være gode returtakere og ha et arsenal av finter og avslutningsteknikker rundt kurven. I nyere tid er power forwards også blitt dratt mer og mer ut og det er vanlig med power forwards i dag som skyter trepoengere. (Også omtalt som 4er). Kjente power forwards: Kevin Garnett, Tim Duncan, Karl Malone, Charles Barkley, Dirk Nowitzki, Dennis Rodman og Kevin Love. 

Center - Som oftest lagets største spiller. Spiller stort sett under og i nærheten av kurven i både forsvar og angrep. Bør være gode til å plukke returer og til å blokke skudd. (Også omtalt som 5er). Kjente centere: Shaquille O'Neal, Hakeem Olajuwon, Wilt Chamberlain, Patrick Ewing, Dwight Howard og Yao Ming.

To av de beste: Kobe Bryant og Shaquille O'Neal var lagkamerater i Los Angeles Lakers. AP Photo/Mark J. Terrill,File
To av de beste: Kobe Bryant og Shaquille O'Neal var lagkamerater i Los Angeles Lakers. AP Photo/Mark J. Terrill,File

Turnover - Når et lag mister ballen uten å få av et skudd. For eksempel om motstander stjeler ballen, eller om man tråkker utenfor.

Assist - En poenggivende pasning.

Lay up - Den enkleste og mest elementære måten å score på i basketball. Istedenfor å skyte kommer man seg så nære kurven som mulig og legger ballen oppi kurven. Som oftest ved å bruke platen. 

Dunk - En videreutvikling av lay up. Her fører man ballen helt oppi kurven med en eller to hender. Når hånden er i kontakt og over kurven slipper man ballen ned i kurven.

Alley-oop - Et basketuttrykk for «flyger». En alley-oop skal avsluttes med en dunk. 

And one- Når en spiller scorer og samtidig blir feilet får man også en bonusstraffe. Dette kalles en «and one».

No look - Brukes om pasninger. En «no look pass» brukes når en spiller ser en annen vei enn han sentrer for å lure en forsvarspiller

Crossover - En effektiv måte å komme seg forbi forsvarer og en av de mest populære teknikkene blant publikum. Her har den offensive spiller ballen i en hånd og finter en vei, før han forandrer retning og sender ballen over (derav crossover) til den andre hånden. 

Backdoor cut - Når en spiller kutter bak ryggen på forsvarsspilleren mot kurven. Brukes i mange typer angrep og leder ofte til en dunk eller lay up.

Los Angeles Clippers-spiller Glen Davis setter en screen på Memphis Grizzlies' Mike Conley. AP Photo/Brandon Dill
Los Angeles Clippers-spiller Glen Davis setter en screen på Memphis Grizzlies' Mike Conley. AP Photo/Brandon Dill

Screen  - På norsk kjenner vi gjerne ordet som en «sperre». En offensiv spiller uten ball setter en sperre på en forsvarsspiller.

Air ball - Et bomskudd hvor ballen ikke engang treffer ringen. Som oftest etterfulgt av motstandernes supportere som håner spilleren som tok skuddet. 

High post - En del av banen. High post er på toppen av tresekundersfeltet, rundt straffelinjen.

Low post - En del av banen. Low post er nederste del av tresekundersfeltet nær baseline.

Bank shot - Et skudd hvor man bruker platen for å få ballen i kurven. Spillere vil ofte rope «bank» for å vise at det var tilsiktet å bruke platen. 

Charge - På norsk sier vi ofte «offensiv feil». Det samme som brøyt. Om en forsvarspiller har posisjonert seg riktig og blir løpt ned av den offensive spilleren blir det blåst en charge, eller brøyt. 

Time out - Et lags trener eller spiller kan ta en time out. Da blir det stopp i spillet og laget samles rundt spillerbenken. I NBA har man to forskjellige varienter. Man har «full timeout» som er et minutt lang og man har en «20 second time out» som varer i 20 sekunder.

Double double - Brukes om spillerstatistikker. Om en spiller når tosifret i to kategorier blir det en såkalt double double. Dette skjer som oftest ved ti eller flere poeng og ti eller flere returer eller assist. 

Triple double - Samme som punktet over, men her må man altså få tosifret i tre kategorier. Poeng, assist og returer er den vanligste måten å få en triple double. 

Buzzer beater - Brukes om et skudd som går i mot slutten av enten skuddklokken eller ordinær tid. Altså når man skyter i siste sekund og ballen går i kurven. 

Baseline - Et basketballuttrykk for grunnlinjen. Altså linjen som går på hver kortside under kurvene.

The paint (eller painten) - Feltet som er markert med en annen farge innenfor tresekundersfeltet kalles ofte for the paint, i Norge er det fornorsket til «painten».

Frontcourt - Lagets offensive banehalvdel. Når en spiller fører ballen over midtstreken går han fra backcourt til frontcourt.

Backcourt -
1. 
Lagets defensive banehalvdel. 
2. Brukes også om lagets guarder. Da som et lags «backcourt-duo». 

Backcourt violation - Når et lag har ført ballen forbi midtstreken har laget ikke lov til å gå tilbake. Det ville blitt en backcourt violation og medført at det andre laget overtar ballen. 

Feil - Når en spiller ulovlig hindrer en motstander blir spilleren tildelt en feil. I NBA blir man utvist etter 6 feil. Skjer feilen når den offensive spilleren er i en skuddbevegelse får spilleren to (eller tre om spilleren forsøkte en trepoenger) straffekast. Er forsvarslaget i «lagfeil» får den angripende spiller straffekast uavhengig om det var i skuddbevegelse. 

Lagfeil - Når et lag har lagfeil skyter motstanderen for alle feil som blir blåst mot laget i forsvar. I NBA begynner lagfeil på den femte feilen. Altså pådrar et lag seg straffekast i mot på sin femte feil. I NBA har man også en regel som tilsier at i løpet av de siste to minuttene av hver periode får man lagfeil etter sin andre feil. 
I FIBA-basketball (internasjonale regler) er det lagfeil etter fire feil og de siste to minuttene har ingenting å si.

Teknisk feil - En spiller eller trener kan få teknisk feil idømt av dommer. Dette gjennom å demonstrere veldig mot en avgjørelse dommeren tar, ved å kjefte på dommeren, eller ved å oppføre seg usportslig mot en motspiller.