VOLDTATT HJEMME: «Emilie» (21) forklarer at hun ble voldtatt av en hun kjente hjemme i sin egen leilighet i Oslo sentrum. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2
VOLDTATT HJEMME: «Emilie» (21) forklarer at hun ble voldtatt av en hun kjente hjemme i sin egen leilighet i Oslo sentrum. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2

Voldtektssaken til «Emilie» (21) ble henlagt – nå gruer hun seg til å søke erstatning

Voldsofre fortviler fordi regjeringen ikke gir Kontoret for voldsoffererstatning de fem millioner kronene de trenger for å sikre normal drift.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor høst anmeldte 21 år gamle «Emilie» en voldtekt i Oslo. Voldtekten skal ha funnet sted i hennes egen leilighet i Oslo sentrum, av en bekjent mens hun sov.

I et år drev politiet etterforskning. De avhørte gjerningsmannen, som innrømmet deler av forholdet, og bistandsadvokaten mente hun hadde en sterk sak. Sjokket var derfor stort da saken ble henlagt, nesten et år etter anmeldelsen. 

Henleggelsen ble anket, men fastholdt, og ble begrunnet med at saken ble henlagt på bevisets stilling. Nå skal Emilie, som ønsker å være anonym fordi hun mener det er mange fordommer mot voldtektsofre i samfunnet, snart sende inn søknad om voldsoffererstatning.

– Jeg gruer meg skikkelig. Ikke til å sende selve søknaden, men til å få svaret. Jeg orker ikke et bevis til på at staten ikke tror meg. Hva skal til for å bli trodd i dette landet, for å bli tatt på alvor? spør hun.

– Handler ikke om pengene

Regjeringen har i statsbudsjettet besluttet å gjennomføre planlagte kutt ved Kontoret for voldsoffererstatning.

Dette betyr at de i løpet av en toårsperiode skal utfase en ekstrabevilgning de fikk etter 22. juli. Samtidig tas det ikke hensyn til normale prisøkninger, og man vil i 2016 ende på budsjetter som reelt sett er lavere enn før 22. juli 2011.

TV 2 har tidligere fortalt om voldtektsofferet «Marte» (21) som fikk avslag på søknaden om voldsoffererstatning etter det hennes bistandsadvokat mener var dårlig saksbehandling. 

– Her bør det ikke kuttes, Kontoret for voldsoffererstatning bør heller styrkes, jeg opplever ikke at kompetansen der er god nok som den er i dag, sa «Marte»s bistandsadvokat Hege Salomon til TV 2.

«Marte» selv presiserte at det ikke handler om pengene, men at det handler om å bli trodd og at saken blir behandlet på en ordentlig måte. 

– Det handler om å få en bekreftelse fra staten om at de tror på historien din. Å få det skrevet svart på hvitt at de ikke tror deg, slik jeg gjorde da jeg fikk avslag på søknaden, det er et slag i magen, sier hun.

– Gjør ikke ting enklere

Også Emilie understreker at det for henne ikke handler om pengene, men om å bli tatt på alvor og å bli trodd. 

– Når politikerne ikke kan avse fem millioner kroner til oss voldsofre, da blir det for dumt. Politikerne sier overgrep er et samfunnsproblem, men det blir med ordene. De gjør ingenting for lette situasjonen til oss som har opplevd dette, sier Emilie.

Hun viser til at hun ventet nesten et år før saken ble henlagt av politiet. Nå frykter hun at hun må vente lenge på å få svar fra Kontoret for voldsoffererstatning, og at hun eventuelt også må klage på vedtaket som kommer derfra. 

– Det er noe med at hele livet står på vent så lenge det fortsatt er en pågående sak. Jeg vil bare bli ferdig med dette. Jeg vil at noen skal tro meg og at jeg kan få komme meg videre med livet mitt, sier hun.

Kontoret for voldsoffererstatning har selv sagt at de ved en budsjettøkning på fem millioner kroner kan opprettholde normal drift. 

– I dag har vi en saksbehandlingstid på under tre måneder. Kuttene vil føre til at restanser og saksbehandlingstid øker i 2015. Vi kan allerede i 2016 være tilbake til 2011-nivå, med en ventetid på halvannet år, dersom regjeringen får det som de vil, sier pressekontakt Ivar Andre Holm ved Kontoret for voldsoffererstatning. 

– Unødvendig og beklagelig

Stortingsrepresentant Lene Vågslid (Ap) synes det er oppsiktsvekkende og trist at ikke Kontoret for voldsoffererstatning få de pengene de sier de trenger. 

– Jeg trodde faktisk oppriktig på at spesielt Krf ville presset gjennom denne saken, sier hun. 

Hun mener fem millioner kroner er latterlig lite penger å krangle over.

– At voldsoffer nå skal måtte risikere å stå i kø for å motta voldsoffererstatning syns jeg er unødvendig og beklagelig, sier hun.

Krf er enige i at det er beklagelig at de ikke fikk gjennom sitt forslag om 10 millioner ekstra til Kontoret for voldsoffererstatning.

 – Det er svært viktig at voldsofre får den hjelpen de har krav på, da virker det noe underlig at man kutter i en slik bevilgningen når Kontoret for voldsoffererstatning sier de ikke vil klare dette kuttet. Krf vil løfte dette frem i våre budsjettforhandlinger i justiskomiteen, sier Kjell Ingolf Ropstad. 

Vil omstrukturere offeromsorgen

Åse Michaelsen (Frp) er leder for Frps voldsofferutvalg. Hun uttalte i sommer at «Med Frp i regjering skal ikke voldsofre være taperne». Hun sier budsjettet må leses ut fra at det nå foreligger planer om å omstrukturere hele offeromsorgen, og mener voldsofrene vil bli godt ivaretatt.

– De neste årene vil det trolig komme store endringer i offeromsorgen der Kontoret for voldsoffererstatning vil få en helt ny og avgjørende rolle. Da vil det være naturlig å diskutere økonomi på nytt, sier Michaelsen til TV 2. 

Et forslag om omstrukturering ligger nå hos justisministeren og vil etterhvert bli behandlet i Stortinget.