Norsk svømmetalent i verdenstoppen glad for å slippe hysteriet som omgir Ødegaard

– Med det trøkket han opplever er det alltid en fare for at det kan gå galt, sier landslagssjef Petter Løvberg om Martin Ødegaard.

NADDERUDHALLEN (TV 2): Henrik Christiansen (18) og Martin Ødegaard (15) er begge i verdenstoppen blant unge utøvere i sine idrettsgrener.

Langdistansesvømmeren Christiansen, med medaljer fra både junior-EM og ungdoms-OL på merittlisten, og fotballspilleren Ødegaard lever imidlertid svært ulike liv.

Der Ødegaard fotfølges og media er tett på alle bevegelser han gjør får svømmeren mer fred. Like greit ifølge ham selv og landslagssjefen.

– Jeg skulle gjerne sett at svømming fikk litt mer medieomtale og ble litt mer populært, men det er nok for mye. Da blir det jo veldig lite privatliv, sier Christiansen om medieoppmerksomheten rundt Ødegaard.

Prøver å ikke hause opp utøvere

Elise Næss Olsen (17) og Henrik Christiansen imponerte voldsomt under EM kortbane i Danmark i desember i fjor.

Etter det mesterskapet ville Løvberg skjerme utøverne og prøvde etter beste evne å dempe forventningene.

– Vi har mange utøvere på vei opp, og det er noe som jeg har vært opptatt av, at vi ikke må hause dem for mye opp i ung alder. Det er når nedturene kommer vi må være der og hjelpe dem opp igjen fra gjørmen, sier Løvberg til TV 2.

VERNER: Petter Løvberg, landslagssjef i svømming, på Frognerbadet i Oslo.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
VERNER: Petter Løvberg, landslagssjef i svømming, på Frognerbadet i Oslo. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

– Er det en fordel på den måten at svømming ikke får den samme oppmerksomheten som fotball gjør?

– I den sammenheng så tror jeg det er en fordel å ikke bli fotfulgt så mye, og at man kan forberede seg litt mer i ro og fred. Med det trøkket så er det alltid en fare for at det kan gå galt. Men vi skulle gjerne sett at svømming fikk litt mer oppmerksomhet.

Han har imidlertid fått et godt inntrykk av hvordan Martin Ødegaard og teamet rundt ham håndterer den voldsomme interessen fra inn- og utland. 

– Det virker som han har et fornuftig apparat rundt seg utfra det jeg kan se utenfra. Han virker smart til å være så ung, og jeg er imponert over mange av uttalelsene hans, sier landslagssjefen.

I form før VM

Som ett av Norges største svømmehåp frem mot OL i Rio er det mer et indre press. 

– Man må gjøre handlinger som skal tilsi at du er en av Europas beste i din aldersklasse, men jeg føler at jeg takler presset veldig fint, og jeg merker ikke veldig mye til det, sier Christiansen.

Under helgens junior-NM i Bærum satte Henrik Christiansen ny norsk juniorrekord på 400 meter fri med tiden 3.44,80. Det er 1,2 sekunder over Gard Kvales norske rekord, men Christiansen er enda bedre på de litt lengre distansene.

Dermed var prestasjonen et meget godt tegn før Skjetten-svømmeren står på startpallen på 1500 meter fri i VM på kortbane i Doha neste uke.

– Formen begynner å komme seg ganske mye allerede, men jeg føler jeg kan spisse den litt til og få inn et ganske bra VM. Alt tyder på at jeg skal svømme fort der, sier Christiansen.

Han vil ikke snakke noe om plasseringsmål i verdensmesterskapet, men landslagssjefen letter litt på sløret.

– Henrik er en av de beste juniorsvømmerne i verden, men vi må nok innse at opp til seniornivået internasjonalt er det et lite stykke. Det er mulig å havne blant topp 16, og gjør han det så vil jeg være fornøyd, men det viktigste er at han gjør sine beste tider.