Full forvirring om plastposeavgiften

Politikerne vet ikke hvor mye inntekter den vil gi eller hvordan den skal innføres i praksis. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

**Politikerne i de fire borgerlige partiene vet ikke sikkert hvor stor inntekt en plastposeavgift vil gi.

**De vet heller ikke hvordan den skal innføres i praksis.

**Og de kaller den en miljøavgift, selv om eksperter slår fast at miljøgevinsten er liten eller fraværende.

**På toppen av det hele krangler de om hvem som er avgiftens rette mor eller far. 

Vi møter butikkunde Maiken Seglem (33) som tror plastposeavgiften er en fin måte å redusere plastposeforbruket på. 

– Jeg vil nok ta med meg et handlenett når jeg går i butikken etter hvert. Gjerne flere handlenett, sier Maiken til TV 2. 

Men det er vanskelig å si hvor mange som vil gjøre akkurat som Maiken. 

For de fire borgerlige partiene Høyre, Frp, Venstre og KrF slår alle fast i budsjettet for neste år at en ny handleposeavgift på 1,50 kroner skal gi én milliard kroner mer i inntekter til staten. 

Men det tallet er høyst usikkert. 

– Meget usikre anslag

I et brev til Venstre datert 8. oktober skriver Finansdepartementet at de har fastsatt provenyen (altså inntekten til staten) på «et meget skjønnsmessig grunnlag». Videre skriver Finansdepartementet:

«Det presiseres at disse anslagene er meget usikre, da det er vanskelig å anslå hvor mye omsetningen plastbæreposer vil reduseres som følge av at prisen øker».

Og politikerne på Stortinget innrømmer at tallene er usikre. 

– Dette er noe folk kan velge bort ved ikke å kjøpe en plastpose, men ta med seg et handlenett, slik at dette er et rent anslag, sier Harald T. Nesvik, parlamentarisk leder i Frp til TV 2. 

Og ikke nok med at poseinntekten er usikker.

Hvilke poser gjelder det?

Det er også langt fra klart hvordan denne avgiften skal kreves inn i praksis. Det reagerer hovedorganisasjonen Virke på. De representerer dagligvarebutikkene. 

– Man vet ikke hvordan det skal avgrenses. Hvilke poser skal det gjelde for? Skal det gjelde for de små posene eller for de store posene? Hva med poser i dag som er gratis? Finansdepartementet og regjeringen har en stor jobb med å finne ut hvordan denne avgiften skal hentes inn, sier kommunikasjonsdirektør Kjetil Høye Sviland i Virke.

Miljøavgift uten miljøgevinst

De fire borgerlige partiene kaller den nye avgiften på plastposer og papirposer for en miljøavgift. Men ifølge brevet fra Finansdepartementet er miljøgevinsten liten:

«En svært liten andel av plastposene havner i naturen», heter det i svaret til Venstre. 

Det baserer seg på en gjennomgang Miljødirektoratet gjorde i 2008, som slår fast at hele 82 prosent av plastposene gjenbrukes. 

Også her er det kaos blant politikerne, som ikke er enige om dette er en miljøavgift - eller en avgift som kun er ment å bringe inntekter til staten. 

– Selv om en mindre del av dette går ut i naturen, er det fortsatt et betydelig problem, så vi trenger å redusere vår bruk av plastposer, sier Venstres Ola Elvestuen. 

– Miljøgevinsten kan man være usikker på, sier Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten. 

Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen syns det er snodig at partiene ikke er enige hvorvidt plastposeavgiften faktisk er miljøvennlig eller ikke. 

– Skal man innføre en miljøavgift, bør man ha en viss sikkerhet for at den skal fungere. Det har man ikke for denne avgiften. Det er en måte å trekke inn penger på, sier Marianne Marthinsen (Ap) til TV 2. 

Hun føyer til: 

– Jeg synes det er veldig underlig å se på. De har skrevet under budsjettforliket alle fire partier. Og da bør man være voksne nok til å ta ansvar for det man er med på å innføre, sier Marthinsen. 

Trine-posen eller Siv-posen?

Og på toppen av det hele, krangler politikerne om hvem som fant på avgiften. Eller hvem som er plastposeavgiftens rette mor eller far. 

– Den tror jeg har fått navnet Trine-posen for lenge siden, sa finansminister Siv Jensen da hun kommenterte budsjettforliket på Stortinget fredag sist uke. 

Mens forhandlingene pågikk fortalte TV 2 at poseavgiften, som var nevnt i både KrFs og Venstres budsjetter, lå på forhandlingsbordet.

– Hvis vi hadde fått en bitteliten avgift som gjorde at folk måtte tenke litt gjennom om hvordan de skal bære varene sine hjem tror jeg alle hadde tenkt det, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til TV 2 da. 

Høyres budsjettmann på Stortinget, Svein Flåtten, forsøker nå å legge debatten død. 

– Det at man skylder litt på hverandre, hvem kom med dette og hvem foreslo det, og så videre. Jeg synes man bare skal konstatere at de fire partiene som utgjør flertallet på Stortinget, de har bestemt seg for at det skal være en slik avgift. Og det må de stå samlet rundt, sier Flåtten til TV 2. 

Ifølge budsjettforliket vil Finansdepartementet komme tilbake med nærmere retningslinjer og avgrensninger før avgiften innføres 15. mars 2015.