Alle planlagte operasjoner blir innstilt

11 pasienter blir nå flyttet tilbake etter at de ble evakuert til nye avdelinger. 

SISTE: Alle planlagte operasjoner ved sykehuset innstilles mandag. Pasientene det gjelder er kontaktet eller forsøkt kontaktet. Ingen nye pasienter tas i mot ved akuttmottaket i Kristiansand gjennom natten, disse sendes til sykehusene i Arendal og Flekkefjord.

 

Sykehuset har nå skrudd på strømmen igjen i tre av de fire avdelingene som tidligere var uten strøm. Det er nå bare røntgenavdelingen som er uten strøm.

– Vannet har ødelagt strømforsyningen til røntgenavdelingen og gjort skader i serverrommet til de to CT-ene og en MR ved sykehuset i Kristiansand, sier driftsdirektør Per W. Torgersen.

Avdelingen vil derfor være ute av drift de neste dagene.

– Røntgenavdelingen vil være ute av drift en dag eller to. Jeg vet ikke hvilke følger dette vil få. Det er vann i en del av utstyret slik at dette må sjekkes, sier Rune Nesdal Jonassen, kommunikasjonssjef ved Sørlandet sykehus til TV 2.

Vanninntrengingen ble oppdaget rundt klokken 19.30 søndag kveld, og store deler av kjelleretasjen var i løpet av kort tid fylt med vann.

– Vannet er blitt pumpet ut, men sykehuset bærer preg av at det har vært mye vann inne. Alt ligger hulter til bylter, men det vil bli ryddet i løpet av natten, sier kommunikasjonssjefen i 1-tiden natt til mandag.

11 ble evakuert

Søndag kveld ble 11 pasienter evakuert til nye avdelinger på Sørlandet sykehus på grunn av strømstans. Disse vil nå bli flyttet til avdelinger som ikke var rammet av strømutkoblingen. 

Blant annet ble akuttmottaket ble stengt og fire avdelinger var uten strøm, opplyser sykehuset i en pressemelding. 

– Vi har blitt nødt til å stenge tre avdelinger på grunn av strømstans. Det er akuttmottaket, intensivavdelingen og røntgen. Vi har også blitt nødt til å flytte elleve pasienter internt til andre avdelinger. Vi kan ikke ta imot pasienter utenfra fordi akuttmottaket er stengt. Vi sender alle nye pasienter til Arendal, som er en halvtime unna, sa Jonassen tidligere på kvelden.

Økt beredskap

En tett risk førte til at et vann i nærheten ble overfylt av vann på grunn av det kraftige regnværet, og en bekk i tilknytning til vannet fant seg en ny vei – rett inn i sykehuset.

– Som følge av økt beredskap er ekstra mannskaper i sykehuset kalt inn. Sykehusledelsen er på vei til sykehuset i Kristiansand. Det er foreløpig uklart om noe teknisk utstyr er ødelagt. Vannet blir nå ledet vekk fra hovedbygget, og vannstanden er på vei ned i kjelleretasjen, sier Jonassen. 

– Vi må prioritere situasjonen på sykehuset nå. Her er det såpass mye liv og helse som er i fare, sier Gunnar Pedersen, utrykningsleder ved Kristiansandsregionen brann og redning (KBR), til Fædrelandsvennen.

Alvorlig situasjon

Som følge av ødeleggelsene gjennomføres ingen operasjoner ved Sørlandet sykehus mandag.

– Mandag morgen vet vi mer om skadene. Da vil vi beslutte hvordan traumeberedskapen og akuttberedskapen skal organiseres i dagene som kommer, sier klinikksjef Geir Bøhler i Kirurgisk klinikk.

Øystein Taraldsen er leder for teknisk avdeling ved Sørlandet sykehus.

– Vi skal nå gjennomgå deler av sykehuset, for å se om tekniske anlegg er i faresonen, opplyser han.

Slo sprekker

Da brannmannskapene hadde fått ut det meste av vannet i kjelleren ble trykket under bakken så stort at murgulvet slo sprekker.

Også heissjaktene ble fylt opp med vann opp til 1. etasje. Sjaktene er nå stengt.

Stengte tunnel

Store nedbørsmengder gjorde at tunnelen ut til Flekkerøya i Kristiansand måtte stenges for vannfjerning søndag kveld.

Avgjørelsen om tunnelstenging ble tatt av Vegtrafikksentralen (VTS).

– VTS melder at de stenger Flekkerøytunnelen. De må ha ut sugebil for å bli kvitt vannet. Uvisst hvor lang tid det tar, opplyste operasjonssentralen i Agder politidistrikt rett før klokka 21 søndag.

Det meldes også om oversvømte veier flere steder i den sørligste landsdelen, blant annet på E18 og E39. Flere kjellere i byen er også oversvømte av regnvann.

– Kjør forsiktig! lyder oppfordringen fra politiet.

Ifølge Meteorologisk institutt var det søndag kveld kommet 45,8 millimeter nedbør på Kjevik og 50,1 millimeter i Grimstad.

 

Mer innhold fra TV 2