AU DA: For mye alkohol er ikke av det gode. Over en halv million nordmenn har opplevd fylleangst det siste året, viser en undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
AU DA: For mye alkohol er ikke av det gode. Over en halv million nordmenn har opplevd fylleangst det siste året, viser en undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Fylleangst? Du er ikke alene

Les dette om det gikk litt hardt for seg på julebordet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Litt skjelven? Sugen på en kald cola og et tanketomt tv-program? Mange har kjent på følelsen dagen etter et julebord.

Et frekt bilde av en kollega på Instagram eller en ubetenksom kommentar på Facebook som ble lagt ut mens dømmekraften var svekket av tre akevitter, gjør ikke dagen så mye lysere.

TV 2 skrev forleden om Snapchat-fellene man kan gå i på julebordet. Alkovettorganisasjonen Av-og-til har gått vitenskapelig til verks for å finne ut hvor mange som angrer på bilder eller andre ting man poster på sosiale medier.

Angst...

Av-og-til hyret Ipsos MMI til å gjøre jobben, og etter å ha spurt 1128 personer er fasiten klar.

17,1 prosent av alle mellom 18 og 29 år har det siste året angret på sms, bilder eller meldinger lagt ut på sosiale medier. Flere menn enn kvinner har opplevde dette, og det er tydeligvis de unge voksne som er mest plaget av slik anger.

Andelen som angrer på poster i sosiale medier synker med alderen. Ingen i gruppen over 70 år har slike kvaler.

Videre går det fram av undersøkelsen at mange sliter med fylleangst og angrer på noe man har sagt eller gjort i fylla. Igjen er det folk i aldersgruppen 18 til 29 år som utmerker seg med verst fylleangst. Menn er mest utsatt.

Kropp i ubalanse

Over en halv million nordmenn oppgir at de har hatt fylleangst det siste året. Daglig leder i Av-og-til, Kari Randen, forklarer at fylleangst er et resultat av at kroppen er i ubalanse og opplever abstinenser.

GODE RÅD: Kari Randen i Av-og-til. Foto: Irene Sandved Lunde
GODE RÅD: Kari Randen i Av-og-til. Foto: Irene Sandved Lunde

– Nervene gjennomfører rett og slett et lite oppgjør med gårsdagens fest og overdrevne alkoholinntak – det som føles som en psykologisk krigføring er egentlig en fysisk reaksjon på for mye alkohol, sier Kari Randen.

Se hele oversikten til høyre i artikkelen.

Ekspertenes råd for å unngå pinlige oppdateringer i sosiale medier er å skru av telefonen eller rett og slett å la telefonen ligge hjemme. Promille og smarttelefon er ikke alltid en god løsning. 

Å avinstallere enkelte apper kan også anbefales om man ikke helt stoler på egen dømmekraft i festlige lag.

– Drikk mindre

– Sosiale medier åpner opp for en helt ny verden av potensiell fylleanger. En ting er å si noe dumt til sidemannen, verre blir det når du poster noe på Facebook som både kan leses av bestemor, arbeidsgiver og han du gikk med i førsteklassen på barneskolen, sier Kari Randen.

Randens råd er, ikke overraskende, å drikke mindre.

– Når så mange opplever at de angrer, kan det være en god idé å holde seg offline dersom man drikker alkohol, sier hun.