MÅLENE HAR UTEBLITT: Tilsammen tre ligascoringer er det blitt på duoen Radamel Falcao og Danny Welbeck denne høsten. Foto: Scanpix/Photoshop
MÅLENE HAR UTEBLITT: Tilsammen tre ligascoringer er det blitt på duoen Radamel Falcao og Danny Welbeck denne høsten. Foto: Scanpix/Photoshop

Stjernespisser til 88 og 66 millioner per ligascoring

– Han vil aldri bli toppscorer i Premier League, sier TV 2s ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Premier League på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no!

Elleve ligarunder er unnagjort og noen har allerede begynt å dra konklusjoner og evalueringer rundt sommerens spillerkjøp.

Enkelte spillere har slått til umiddelbart, mens andre har skuffet, og denne uken kunne man i Daily Mail lese en oversikt over hvor mye samtlige spiss-signeringer har kostet per ligamål.

Der verserte blant annet Radamel Falcao og Danny Welbeck - to av spissene på lønningslisten til topplagene i lørdagens storkamp - høyt på listen. TV 2s ekspert mener det er for tidlig å se på denne slags ting allerede.

– Det er et altfor spinkelt grunnlag til å fastslå noe som helst. Det er musepiss i havet. Jeg synes ikke det går an å lese noe av det i det hele tatt. Det blir generalisering, sier Erik Thorstvedt.

Hvem har du på ditt lag? Spill Premier League-manager
Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Thorstvedt er uansett ikke overrasket over at Welbeck - til en overgangssum på 176 millioner kroner (88 millioner per ligamål) - er i toppen av en slik listen.

– Jeg tror de som mente at han aldri kommer til å få det helt store gjennombruddet kan ha rett. Så kan man spørre seg om det er tilfeldig at han har scoret i andre turneringer og for landslaget. Det stemmer nok at han ikke er den fyren som noen gang blir toppscorer i Premier League. Wenger føler nok at han har gjort et bra kjøp, men det kan også være at van Gaal har rett i at han ikke er god nok for det Manchester United-laget som han vil bygge, sier han.

Til tross for kun to ligascoringer har Welbeck blomstret på andre arenaer. Tre mål i Mesterligaen og fem for det engelske landslaget er det blitt denne høsten.

– Er han på det nivået vi kunne forvente?

– Det kan hende, men hvis du tar scoringssnittet totalt sett i alle kampene, så er det bra. I Premier League-kampene har han ett mål per fjerde kamp. Det er omtrent det han lå på i Manchester United også. Han kommer til å score mye mål, men ikke på Sergio Agüero- og Diego Costa-nivå, sier Thorstvedt.

– Falcao kommer sannsynligvis ikke opp på det nivået som han har vært tidligere
Når det gjelder Radamel Falcao, som Manchester United betaler over 60 millioner kroner for å låne, så står han med ett ligamål. Colombianeren har dog slitt med skader og er fremdeles to uker unna comeback i Premier League.

– Han har vært mye skadet. Så spørs det om Tor Kristian Karlsen får rett i det han sa. Falcao kommer sannsynligvis ikke opp på det nivået som han har vært tidligere. Han var sinnssykt god og kommer til å være en bra spiller, men vi får se hva som bor i ham, sier Thorstvedt.

Les også: – Det vil overraske meg stort om Falcao kommer tilbake på samme nivå

Mener Newcastle-spiss kan få det vanskelig med å snu - skryter av WBA tross bom
Til tross for at Thorstvedt mener at grunnlaget for å vurdere hvorvidt spisskjøpene gir valuta for pengene er for tynt, er det likevel enkelte ting som er verdt å merke seg.

– Vi kan se på Emmanuel Riviere (77 millioner - null scoringer). Det var mange som var skeptiske, og det har vært tynt. Han har fått spille ganske mange kamper også. Så spørs det om Rivierie kommer til å få så veldig mange sjanser. Ayoze Perez, som var mye billigere, er inne og gjøre en bedre jobb, sier Thorstvedt.

Thorstvedt karakteriserer også Mario Balotelli som et bomkjøp (les mer søndag), men mener at forskjellene er altfor store både hva gjelder status i spillertropp og størrelse på klubb.

– Enkelte er kjøpt inn for å være backup, enkelte er store kjøp. Samtidig er 88 millioner kroner for eksempel veldig lite for Chelsea, men veldig mye for Burnley. Og samtidig som det igjen kan vi ikke dømme Loïc Remy utifra målene han scorer når han er et andre- eller tredjevalg, sier han.

Han vil dog heller ikke være like nådeløs mot WBA og deres storkjøp Brown Ideye (110 millioner - null scoringer).

– De satset alt på ett kort, og han har ikke slått til. Men han er et offer for at Saido Berahino er så bra. De har én som scorer mye mål, så sånn sett har klubben lyktes. Det er bare ikke han som de kjøpte dyrt, men en annen fyr. Ideye får mye dritt for at han har vært så dårlig, men han har omtrent ikke vært på banen, sier TV 2-eksperten om mannen som kun står med to kamper fra start og ett innhopp denne høsten.

– De største vinnerne er West Ham
På den positive siden er det åpenbart at i hvert fall én klubb har lyktes veldig godt foreløpig. Diafra Sakho og Enner Valencia står med til sammen ni ligascoringer for Sam Allardyces West Ham. De to til sammen kostet omtrent det samme som Danny Welbeck.

– De største vinnerne er vel egentlig West Ham, som har truffet med noe som er et slags «skudd i natten». Det er sånn alle trenere bare drømmer om. Sakho har vært en supersuksess. Men det kommer ikke til å fortsette med det snittet. Det kommer til å gå grundig ned.

– Det er umulig at det fortsetter på samme måten. Det er litt som Aston Villa, som lå nesten øverst på tabellen etter å ha hatt fire skudd på mål. Det sier seg selv at det bare ikke går i lengden, så bildet kommer til å endre seg, sier Thorstvedt.