– Hun sendte ut meldinger om aktiviteter på nyåret for to dager siden

Støttemeldingene strømmer inn fra alle kanter til Gunhild Stordalen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har gått et knapt døgn siden det ble kjent at Gunhild Stordalen (35) lider av den alvorlige sykdommen og sjeldne sykdommen systemisk sklerodermi.

Gunhild Stordalen (35)

 • Født i Haugesund i 1979 og oppvokst på Muggerud utenfor Kongsberg.
 • Utdannet lege, disputerte i mai 2010 med sin doktorgrad om beinskjørhet.
 • Har i en mange år har engasjert seg i miljø, helse og dyrevelferd.
 • I tillegg til en rekke styrverv, jobber hun fulltid for organisasjonen GreeNudge.
 • Grunnlegger og daglig leder av Eat, et initiativ som jobber for bærkraftige løsninger for utfordringer knyttet til mat, helse og klima.
 • Gift med hotelleier Petter Stordalen.

Det var Dagens Næringsliv (DN) som først omtalte saken. Lørdag publiserte avisen et lengre intervju med Gunhild og ektemannen Petter Stordalen (51), hvor de to snakker ut om hvordan de har hatt det den siste tiden.

Leder for Arbeiderpartiet og tidligere helseminister Jonas Gahr Støre mener det står respekt av at Stordalen velger å være åpen om sykdommen.

– Jeg tenker at åpenhet er en vanskelig sak, men til syvende og siste synes jeg de som velger det fortjener respekt, fordi det gir jo innsikt i noe flere mennesker kan oppleve, og det forklarer litt om at helse og uhelse er noe vi ikke vet inntreffer, sier Støre til TV 2.

– Et brennende engasjement

Selv fikk Støre vite om Stordalens sykdom for et par uker siden.

– Jeg sitter i et fagråd for det initiativet hun har tatt for å se på miljø klima helse, og ernæring og da fortalte hun meg om det ganske kort, sier han.

Støre kjenner Stordalen som en sterkt engasjert person, og sier at hun for kort tid siden sendte ham informasjon om planene for EAT-initiativet.

<blockquote class="twitter-tweet" data-cards="hidden" lang="no"><p>Sterkt om kollega og tidligere medstudent Gunhild Stordalen. Jeg ønsker henne god bedring! <a href="http://t.co/QP3QtCIZjL">http://t.co/QP3QtCIZjL</a></p>&mdash; Anders Danielsen Lie (@andersdlie) <a href="https://twitter.com/andersdlie/status/536176285673091072">22. november 2014</a></blockquote> <script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
<blockquote class="twitter-tweet" lang="no"><p><a href="https://twitter.com/G_stordalen">@G_stordalen</a> <a href="https://twitter.com/petterstordalen">@petterstordalen</a> Varme tanker til dere begge i en svært utfordrende tid ! Lykke til!</p>&mdash; Trude H. Drevland (@DrevlandH) <a href="https://twitter.com/DrevlandH/status/536131181214175232">22. november 2014</a></blockquote> <script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

– Senest for to dager siden endte hun ut nye meldinger om nye aktiviteter og møter på nyåret. Om det blir med eller uten henne når hun er i behandling vet jeg ikke, men det er i hvert fall et brennende engasjement for det hun står for.

Støttemeldingene strømmer inn

<blockquote class="twitter-tweet" lang="no"><p><a href="https://twitter.com/G_stordalen">@G_stordalen</a> Dette var skikkelig ufortjent og trist. Takk for din åpenhet, mot og inspirasjon. Gleder meg til du er på beina igjen!</p>&mdash; Nina Jensen (@Nina_Jensen) <a href="https://twitter.com/Nina_Jensen/status/536097930005188608">22. november 2014</a></blockquote> <script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Gunhild Stordalen har nå skrevet seg inn på et sykehus i Nederland hvor hun og ektemannen Petter Stordalen skal tilbringe de neste tre månedene for å få behandling, skiver DN.

Samtidig som hun nå setter i gang med cellegiftbehandlingen, strømmer støtteerklæringene inn fra hele Norge – Gunhild Stordalens historie har fått enorm respons.

Her er et lite utdrag av de utallige hilsener som har kommet på sosiale medier:

«Dette var skikkelig ufortjent og trist. Takk for din åpenhet, mot og inspirasjon. Gleder meg til du er på beina igjen!», skriver generalsekretær i World Wide Fund for Nature (WWF), Nina Jensen, på Twitter.

«Det skjøre livet. Varme tanker @g_stordalen!», skriver sjef i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth.

«Sterkt om kollega og tidligere medstudent Gunhild Stordalen. Jeg ønsker henne god bedring!», skriver lege og skuespiller Anders Danielsen Lie.

«Vondt å lese om sykdommen til @G_stordalen. Sender alle gode tanker og applauderer åpenheten. Modig og viktig», skriver blogger og journalist Susanne Kaluza.

«@G_stordalen Alt godt til dere begge. @petterstordalen», skriver forfatter Tom Egeland.

«@G_stordalen @petterstordalen Varme tanker til dere begge i en svært utfordrende tid! Lykke til!», skriver ordfører i Bergen, Trude Drevland.

«Profilerte folk har det med å fortelle når alt er lyst og delikat igjen. Kudos til @G_stordalen som gjør dette mens hun står oppi skiten», skriver skuespiller Andrea Bræin Hovig.

På Facebook skriver Petter Stordalen i dag:

– En stor fellestakk for overveldende støtte i dag. @G_Stordalen hilser og sier som Schwarzenegger: I'll be back!!

Fakta om Systemisk sklerodermi:

 • En kronisk bindevevssykdom uten kjent årsak, karakterisert ved at huden endrer konsistens og blir fast og uelastisk.
 • Over tid fører tilstanden til svinn og reduksjon i størrelse av huden, underhudsvev, muskler og indre organer som fordøyelseskanalen, lungene, hjertet, nyrene, sentralnervesystemet.
 • Sykdommen er sjelden, rundt 500 personer i Norge har diagnosen. 
 • Sykdommen opptrer oftest blant kvinner i aldersgruppen 30-40 år og hos noe eldre menn.
 • Det skilles mellom to hovedtyper av sykdommen: begrenset systemisk sklerodermi og den mer sjeldne og alvorlige diffus systemisk sklerodermi.
 • Det finnes ulike behandlingsopplegg. Valg av terapi avhenger av symptomene og deres kompleksitet, men det finnes ingen behandling som helbreder sykdommen.

Kilder: Store Medisinske Leksikon / Norsk Helseinformatikk