BENDELORM I HJERNEN: Disse MRI-bildene er tatt over flere år. De viser en bendelormlarve som kryper rundt i hjernen til en kineser: Foto: Nagui Antoun
BENDELORM I HJERNEN: Disse MRI-bildene er tatt over flere år. De viser en bendelormlarve som kryper rundt i hjernen til en kineser: Foto: Nagui Antoun

Mann (50) hadde hodepine – da så legene noe som krøp rundt i hjernen...

Sjokkfunn i hjernen til kineser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det første tilfellet av en bendelormlarve i en hjerne er blitt oppdaget.

Bildene du ser øverst viser en bendelormlarve som kryper rundt i hjernen til en kinesisk mann i 50-årene. Mannen er bosatt i Storbritannia. 

Mannen hadde over tid hatt sterke smerter på høyre side av hodet, epileptiske anfall, endret luktesans, dårlig hukommelse og flashbacks.

MRI-undersøkelser viste et unormalt og betent område i høyre hjernehalvdel. Etter hvert så legene at skaden flyttet på seg.

UT PÅ TUR: Pilen viser hvor bendelormen endte opp før den ble operert ut. Foto: Nagui Antoun
UT PÅ TUR: Pilen viser hvor bendelormen endte opp før den ble operert ut. Foto: Nagui Antoun

De fikk mistanke om at mannen kunne ha en bendelormlarve i hjernen. De hadde helt rett.

Bildene er publisert i forbindelse med forskningsrapporten «The genome of the sparganosis tapeworm Spirometra erinaceieuropaei isolated from the biopsy of a migrating brain lesion». Les hele rapporten her.

Flyttet rundt

Bendelormlarven du ser på bildene er én centimeter lang, og bildeserien viser den over fire år bevege seg fem centimeter fra høyre til venstre side av hjernen.

Hjernekirurger ved Addenbrooke's NHS Trust i Cambridge klarte omsider å fjerne bendelormlarven, som kunne ha lagt egg i hjernen og forårsaket en enda større betennelse. Mannen er helt frisk i dag.

– Vi forventet ikke å se en slik type infeksjon i Storbritannia, men reising fører til at ukjente parasitter noen ganger dukker opp på måter som dette, sier kirurg Effrossyni Gkrania-Klotsas til Daily Mail.

Infeksjonen kan ha kommet fra amfibiekjøtt mannen hadde spist. I amfibiekjøtt er larvene allerede klekket og lever i kroppsvevet.

Gkrania-Klotsas kaller funnet «spennende», og sier at analyser av bendelormen kan lære dem mer om parasitter og deres DNA-oppbygning.

Han og andre forskere håper at de kan kartlegge eventuelle svakheter hos bendelormen.

 – Dette understreker bare hvor viktig det er å lage en global database med genomer som lar oss identifisere parasitten og avgjøre hva slags behandling som er riktig for pasienten, sier han.

Ormelarven viste seg å være en såkalt Spirometra Erinaceieuropaei, som er en svært sjelden bendelorm. Ormen blir ikke voksen før den har kommet seg til tarmen på et dyr, og deretter begynner å vokse.

Forskere har bare hørt om 300 rapporterte infeksjoner på grunn av denne arten i hele verden siden 1953. Tidligere er det blitt funnet omelarver i blant annet underhudskjøtt, buk, ryggmargen og øyner.

Dette er det første tilfellet i Storbritannia. De aller fleste tilfellene er registrert i Asia.