Nå blir disse bilene mye billigere

Her er bilvinnerne i budsjettforliket.

NED I PRIS: I utgangspunktet var det ikke lagt opp til noen lettelser i avgiftene på ladbare hybrider i statsbudsjettet., men etter forliket mellom regjeringspartiene blir det likevel billigere å kjøpe disse bilene neste år.
NED I PRIS: I utgangspunktet var det ikke lagt opp til noen lettelser i avgiftene på ladbare hybrider i statsbudsjettet., men etter forliket mellom regjeringspartiene blir det likevel billigere å kjøpe disse bilene neste år.

Mens elbilene i flere år har hatt en rekke praktiske og økonomiske fordeler på det norske markedet, har andre biltyper med lave utslipp kommet langt mindre gunstig ut av avgiftssystemet.

Fra mange hold har det særlig blitt framholdt at de ladbare hybridene har blitt diskriminert i forhold til elbilene. En ladbar hybrid er en bil med både elektromotor og bensin/diesel-motor - der batteripakken i tillegg kan lades. For eksempel fra en helt vanlig stikkontakt.

Den ene "sponser" statskassen med mye mer enn den andre

Får likevel lettelser

Dermed blir disse bilene på mange måter to biler i ett. De kan kjøres kun på strøm over kortere avstander (typisk småkjøring og til-og-fra jobb). På langtur vil så bensin- eller dieselmotoren trå til når batteriene er tomme.

I det opprinnelige forslaget for 2015-statsbudsjettet, var det ikke lagt inn noen lettelser for de ladbare hybridene. Samtidig skulle elbilene få videreført dagens gunstige ordninger.

Men i budsjettforliket som akkurat er klart, blir det endringer på dette.

Her får du nesten elbil "på kjøpet"

Store utslag for Outlander

Dette gjør at de ladbare hybridene kommer langt mer gunstig ut enn i dag. Ifølge bransje-nettstedet bilnytt.no (krever abonnement) vil dette bety at de fleste ladbare hybrider vil få null avgift.

Her er det snakk om opp mot 20.000 kroner for flere biler, blant dem VW Golf og Audi A3.

Mitsubishi Outlander PHEV er i dag storselgeren blant de ladbare hybridene. Den har solgt godt over 1000 eksemplarer så langt i år.

Denne kommer enda bedre ut av avgiftsomleggingen. Her reduseres avgiftene etter det nye forslaget med hele 29.175 kroner. Etter dette har ikke bilen mer enn 15.380 kroner i avgift. 

Outlander: Du skal lete lenge etter et smartere bilkjøp

Tryggere bilpark

Norges Automobil Forbund (NAF) fastslår at forliket om statsbudsjettet er en seier for norske trafikanter.

– Nå blir både ladbare hybrider og vanlige biler med lave utslipp billigere. Dette er avgjørende for en tryggere norsk bilpark og at klimamålene skal nås, sier kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal.

Andre salgstall

– Nå vil både bruktbil- og nybilkjøpere kunne ta valg som gir flere trafikksikre og miljøvennlige biler på veiene. Det er veldig bra, sier Sagedal , i en pressemelding.

– Regjeringen og støttepartiene har blitt enige om en retning for bilavgiftene som kommer forbrukerne til gode.  På sikt vil lavutslippsbilene bli vinnerne i bilmarkedet. Avgiftsendringene for ladbare hybrider åpner virkelig opp døren for denne biltypen i det norske markedet. Vi kommer til å se helt andre salgstall for et stadig voksende utvalg av ladbare hybrider, sier Inger Elisabeth Sagedal.

Spennende nykommer: Snart kommer også VW Passat som ladbar hybrid