OMSTRIDT: Farmen-deltakere Finn Olav Holte (til venstre) og Ørjan Hult engasjerer seerne på sosiale medier. Foto: TV 2
OMSTRIDT: Farmen-deltakere Finn Olav Holte (til venstre) og Ørjan Hult engasjerer seerne på sosiale medier. Foto: TV 2

Facebook-bruker: – Man blir så satans forbanna på en slik sleip fyr!

Derfor tar Farmen-følelsene overhånd i sosiale medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det koker på Farmen og TV 2 Nyhetenes offisielle Facebook-side om dagen. Engasjementet blant seerne er enormt og daglig hagler det inn tusenvis av kommentarer om både program og deltakere. 

Klarer ikke å holde styr på følelsene

Mens de aller fleste holder seg innenfor rammen av vanlig høflighet er det enkelte som ikke klarer å holde helt styr på følelsene sine. Flere av kommentarene inneholder ren sjikane av deltakerne i Farmen.

Spesielt har Farmen-deltaker Olav Harald Ulstein fått kjenne sinnet på kroppen når skjellsordene har haglet i sosiale medier.

– Jeg visste det kom til å bli mye oppstyr, spesielt siden jeg valgte å spille spillet slik jeg gjorde, og jeg var godt forberedt da innspillingen var over. Jeg visste når stormen ville komme, og jeg har stått i den. Det som ikke kommer like godt frem, er at jeg får ekstremt mange positive tilbakemeldinger også. Det er noe i begge vektskålene, sa Olav til TV 2 i går.

Treffer seerne på hjemmebane

Men hvorfor blir seernes engasjement i sosiale medier så voldsomt over noe som bare er en realityserie på TV?

STERKE MENINGER: Dette er et mildt ekspempel på språkbruken i noen av  kommentarfeltene på Facebook. Foto: Facebook.
STERKE MENINGER: Dette er et mildt ekspempel på språkbruken i noen av  kommentarfeltene på Facebook. Foto: Facebook.
AMPERT: Noen blir i overkant engasjert i kommentarfeltene på Facebook. Foto: Facebook
AMPERT: Noen blir i overkant engasjert i kommentarfeltene på Facebook. Foto: Facebook

Professor i sosiologi Aksel Tjora mener grunnen er at realityserien treffer seerne på hjemmebane.

Professor Aksel Tjora mener reality treffer seerne på hjemmebane. Foto: TV 2
Professor Aksel Tjora mener reality treffer seerne på hjemmebane. Foto: TV 2

– Det er selvfølgelig ulike aspekter her, men en viktig grunn til at realityserien engasjerer så enormt er fordi seerne møter vanlige folk de kan kjenne seg selv igjen i, og der det er lett å sette seg selv inn i situasjonene som oppstår. Det er lettere å engasjere seg i noe som ikke er så fjernt fra ens eget liv, og der vanlige folk er med, forteller Tjora til TV 2.

FARMEN-OLAV: – DET ER ØRJAN SOM OPPFØRER SEG TÅPELIG

Når kommentarene blir ufine

Professoren mener også at kommentarene i sosiale medier fort kan bli ufine når vi ikke trenger å forholde oss til en personlig kontakt med andre mennesker.

– Det blir en annen dynamikk i samtalen i sosiale medier, fordi vi ikke føler den umiddelbare reaksjonen på kommentarene vi vanligvis hadde fått for eksempel rundt kantinebordet på jobben. Manglene på den umiddelbare og personlige reaksjonen gjør at vi ofte uttaler oss mye spissere enn vi vanligvis hadde gjort.

Ekte mennesker med ekte problemer

Tjora forstår at det er lett for noen å bli veldig engasjert, selv om man vet at dette dreier seg om et TV-program.

– Selv om dette er en realityserie så ser man på ekte mennesker med ekte følelser. Og selv om innholdet er redigert og blir styrt av produksjonen, er ikke dette alltid så tydelig for seerne. Man føler man tar del i andre menneskers liv i større grad enn man selv tror, og det blir lett å identifisere seg med deltakerne, forteller Tjora til TV 2.

Utvikler antipati

– Klarer ikke seerne å distansere seg, tror du?

– Man vil alltid oppleve at man likner på noen av deltakerne i slike serier, og disse deltakerne får utfordringer som gjør at de må spille ut sine sosiale roller mer tydelig enn de hadde gjort i en normalisert hverdag. Da kan de fort bli oppfattet som veldig greie, mens andre igjen utvikler antipati og det oppstår en polarisering. Når kommentarene i sosiale medier blir personlige er det lett at det flyter ut og at enkelte blir sinna, avslutter Tjora.

Se alle Farmen-episodene her (krever innlogging).