NYTT NAVN: Dette er Vicktoria, ikke Stine. Mobbingen ble så ille at hun nå har byttet navn i håp om å få fred. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2
NYTT NAVN: Dette er Vicktoria, ikke Stine. Mobbingen ble så ille at hun nå har byttet navn i håp om å få fred. Foto: Margrethe Håland Solheim / TV 2

Vicktoria (32) måtte skifte navn for å komme seg unna mobberne

Etter å ha blitt mobbet store deler av livet oppfordrer hun foreldre til å snakke med barna sine. – Mobbingen kan få store konsekvenser resten av livet for offeret, sier hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vicktoria Helena Bøe Sandberg (32) presenterer seg fortsatt som «Stine» når hun hilser på folk.

Så tar hun seg i det. For hun heter ikke Stine lenger, hun har byttet navn til Vicktoria.

– Jeg vil ha et navn som sønnen min kan google om noen år, når han blir gammel nok, uten å finne en masse dritt om meg, sier hun til TV 2.

Mobbet hele livet

Første gang hun ble mobbet var da hun begynte på barneskolen. Hun hadde diagnosen ADHD, og var høyt og lavt. De andre barna syntes hun oppførte seg rart. Kalte henne stygge ting.

Ville ikke være vennen hennes.

Og på ungdomsskolen startet volden.

– Jeg visste ikke om jeg kom til å komme hjem igjen med et blåmerke eller et brekt ribbein. Folk var uhyre uhyggelige, sier hun.

Netthets

I januar opprettet Sandberg organisasjonen ADHD4all, som jobber for å spre informasjon og støtte mennesker som har ADHD. 

Hun ble med i flere støttegrupper for folk med ADHD på Facebook tidligere i år, og opprettet etterhvert sin egen. Da begynte hetsen å hagle.

– Jeg vet ikke hvorfor, men folk slutter ikke å hakke på meg. Folk begynte å bruke navnet mitt og henge meg ut. De sa jeg var falsk, at jeg var et forferdelig menneske - ja noen påsto til og med at Stine ikke var en ekte person, men en falsk profil på Facebook. Og folk som visste hvem jeg var begynte å trekke fram ting fra fortiden, sier hun.

Sandberg bor i dag i Fetsund sammen med forloveden og sønnen på seks år. Hun sier det både er voksne og barn som kommer med kommentarer til henne på sosiale medier.

– Dette har påvirket meg veldig siden mobbingen på nettet startet. Det er fryktelig vanskelig, og jeg følte jeg mistet helt kontroll over hva folk skrev om meg, sier hun.

Ved å skifte navn føler hun nå hun starter på nytt. Ved å stå fram med sin historie vil hun være med å vise frem hvilke konsekvenser mobbingen kan få.

Hun får nå psykiatrisk hjelp, og har skaffet seg en advokat for å følge opp den hetsen som kommer dersom det ikke gir seg nå som hun har byttet navn.

– Nå gidder jeg ikke mer. Nå er det nok, sier hun. 

Får konsekvenser

Å oppleve mobbing på nett brakte fram gamle minner fra tiden med mobbingen på skolen. 

– Det de ikke tenker på, disse som mobber, det er at dette blir værende. For mange slipper det ikke taket. Jeg føler jeg har fått et arr i sjelen som lett rippes opp, sier hun.

Hun er glad for at flere har fortalt sine historier om mobbing i mediene de siste ukene. Søndag kveld gikk hun i fakkeltog mot mobbing i Oslo sentrum.

– Dette er så viktig. Og jeg vil si til alle foreldre der ute at de må snakke med barna sine. Jeg synes like synd på de som mobber som de som blir mobbet, sier hun.

Hun håper nå engasjementet kan fortsette selv når det forsvinner fra den offentlige debatten.

– Det er noe som mangler hos disse som mobber, en empati for andre mennesker og en forståelse av konsekvenser. Å mobbe er ikke kult, og jeg tror ingen blir glade av å gjøre det. Nå håper jeg samfunnet kan stå sammen mot mobbing videre, sier hun.