Her river de klærne av fotballstjernen

Skandaløs banestorming etter at Elfenbenskysten sikret plass i afrikamesterskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elfenbenskysten - Kamerun 0-0:

Elfenbenskysten sikret seg plass i afrikamesterskapet etter 0-0 hjemme mot Kamerun onsdag. 

Da mesterskapsplassen var i boks tok ivorianerne på tribunene helt av. Og det langt i overkant av hva som er akseptabelt.

Etter kampslutt stormet nemlig flere tilskuere banen og skapte kaotiske tilstander i Abidjan. Flere spillere – inkludert Roma-stjerne Gervinho – ble regelrett overfalt av fansen, og måtte beskyttes av politi og sikkerhetsvakter. Gervinho slapp fra hendelsen uten fysiske skader, men ble nesten avkledd av en ivrig supporter.

Skandaleløs oppførsel av spillerne

Andre fans gikk til angrep på det ene målet og rev opp nettet og hang ned fra tverliggeren.

Politiet gikk hardt til verks for å stoppe banestormerne, og bilder fra kampen viser hvordan flere blir banket opp med batonger. 

Sluttminuttene av selve kampen var for øvrig også skandaløse. Kamerun var allerede klare for afrikamesterskapet, mens uavgjort holdt for Elfenbenskysten. De siste minuttene brukte dermed vertene tiden med å trille ballen rolig på egen banehalvdel – uten av kamerunerne gjorde noe for å presse.

Bildene ga assosiasjoner til Vest-Tysklands skandalekamp mot Østerrike i fotball-VM i 1982, der begge lagene åpenbart tok det rolig etter at tyskerne tok en tidlig ledelse. 1-0 til Vest-Tyskland holdt nemlig til avansement for begge lag, mens gruppetreer Algerie dermed ville ryke ut.

Kampen går gjerne under navnet «Skammen i Gijón».

Nigeria snublet

Neste års afrikamesterskap spilles fra 17. januar til 8. februar. I tillegg til Elfenbenskysten er også Kamerun, Algerie, Kapp Verde, Tunisia, Burkina Faso, Zambia, Sør-Afrika, Gabon, Senegal og vertslandet Ekvatorial Guinea.

Et lag som overraskende nok ikke får være med er regjerende mester Nigeria, som mistet sjansen etter 2-2 hjemme mot Sør-Afrika.

Nigeria måtte vinne for å sikre plassen, men misbrukte sjansen mot VM-vertene fra 2010.

Nigeria vant afrikamesterskapet i 2013 etter 1-0-seier over Burkina Faso i finalen.