I LIBYA: En rekke bilder av det som angivelig skal være IS-lojale militante islamister i den libyske byen Derna har blitt delt i sosiale medier siden oktober.
I LIBYA: En rekke bilder av det som angivelig skal være IS-lojale militante islamister i den libyske byen Derna har blitt delt i sosiale medier siden oktober.

Hjemvendte IS-krigere har tatt kontroll over by i Libya

800 militante IS-lojale soldater skal ha tatt kontroll over byen Derna i middelhavslandet, melder CNN.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge CNN brukes en fotballstadion til henrettelser, og politibiler er merket med IS-symboler.

Krigerene, mange av dem returnerte fremmedkrigere fra Syria og Irak,  utnytter kaoset som oppstod etter Gadaffis fall. Libya befinner seg i et maktvakum der sekulære krefter kjemper mot islamistiske militser.

– Derna i dag er identisk med Raqqa, IS-hovedkvarter i Syria, sier Noman Benotman, tidligere libysk jihadist, nå tilknyttet antiterror-stiftelsen Quilliam, til den amerikanske TV-kanalen.

Ungdomsgruppe står bak

IS-lojale militante islamister skal ha heist IS-flagget på regjeringsbygg og fått full kontroll på Derna, som er en by med rundt 100.000 innbyggere.

I oktober i år sverget en stor gruppe militante libyere med tilknytning til den islamistiske gruppen Shura Council for the Youth of Islam troskap til IS-lederen Abu Bakr al-Bagdhadi, og Islamsk Stats tilstedeværelse i Libya har vært kjent i flere uker.

IS-sympatisørene som nå har etablert seg i flere små baser rundt og i byen, er både krigere som har kjempet for IS i Syria eller Irak, og fastboende islamister.

Byen Derna ligger bare noen timers kjøring fra byen Tobruk, hvor det som er igjen av den libyske regjeringen holder til.

– 60 grupper støtter Islamsk Stat

Ifølge den amerikanske organisasjonen Terrorism Research an Analysis Consortium (TRAC), har til nå mer enn 60 jihadistgrupper i 30 land over hele verden sverget troskap og ytret støtte til Islamsk Stat.

– Vi i TRAC legger konstant nye grupper til denne listen, sier Walton Beachman, president i TRAC, ifølge The Fiscal Times.

Gruppene på listen er blant annet hjemmehørende i Pakistan, Libanon, Usbekistan, Algerie, Nigeria, Mali, Tunisia og på Filippinene.

– Det vi opplever nå i Libya, spesielt i Derna, er et resultat av tilbakekallelsen av krigere som har vært i Syria og Irak på forsommeren for å hjelpe til å etablere et kalifat i Nord-Afrika. Libya fungerer som et «speil» på hva som skjer i Egypt, Tunisia og Algerie, sier Veryan Khan, som også er tilknyttet TRAC.