– Landslaget langt ifra det beste stedet å være

Tord Asle Gjerdalen håper at prestasjoner går foran politikk i uttakene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

BEITOSTØLEN (TV 2): Landslagstrener Trond Nystad varsler allerede før åpningsrennene på Beitostølen at det blir MEGET vanskelig å gå seg inn på lagene som skal representere Norge i verdenscupen før jul. Og dermed vanskelig å gå seg inn i troppene til VM og Tour de Ski.

– Det er veldig få som får kvalifisert seg til verdenscup ut fra det som skjer her på Beito. For de som står utenfor landslaget handler det om å få trent bra, gå noen renn, og smøre seg med tålmodighet. Sesongen er lang, sier Nystad til TV 2.

Vil med
Tord Asle Gjerdalen ble vraket fra landslaget i vår, men har fått ny giv gjennom privatlaget Team Centric. Han liker ikke signalene fra Nystad.

– Målet mitt er å komme til VM. Og jeg håper å starte med gå fort her oppe på Beitostølen, sier Gjerdalen til TV 2.

Han er kritisk til at landslagsløpere alltid skal ha førsterett ved uttak til verdenscup og mesterskap.

– Jeg ser ikke så annerledes på dette nå enn da jeg var på landslaget. Jeg har alltid ment at det er de som går fort på ski skal få sjansen, og spesielt de som har vist at de har gått fort på ski før. Uansett hvilket lag de er på. Så får jeg håpe at det ikke er så mye politikk bak uttakene, sier han.

– Men de sier jo at landslaget er det beste stedet å være dersom man skal gå fort på ski i Norge?

– Nei, det er langt ifra det. Det er ulike steder og nivåer man er på i karrieren. Derfor er det brutalt å hevde at landslaget er det beste stedet. Det er ikke det for alle, sier han.

To økter i én
Niklas Dyrhaug er i samme situasjon som Gjerdalen. Han innrømmer at han som landslagsløper dro fordeler av å delta i internasjonale renn. Uten å være i form.

– Men det er jo den største fordelen med å være på landslaget. Alle vet at det er sånn. Men jeg tror at hvis jeg bare går fort nok, så får jeg sjansen. Det er jeg ganske sikker på, sier Dyrhaug til TV 2.

Både han og Gjerdalen er enige i at det ikke nødvendigvis trenes best på landslaget.

– Jeg trives veldig godt i Team United Bakeries. Kanskje det er en fordel at man har mer trygghet her og kan være mer hjemme. Det gir en bedre ro, sier Dyrhaug.

For Gjerdalen har trening fått en ny dimensjon etter at han begynte å trene ed brødrene Aukland.

– Jeg trener nok ikke mer i total mengde. Men de harde øktene er mer ekstreme. På landslaget var de lengste langturene tre timer. I Team Centric trener vi ofte tre timer langtur først, så begynner vi med intervaller som ofte varer over en time. Det er to økter i en det, sier Gjerdalen.

– Hva har det gjort med deg?

– Det har gjort at jeg tåler treningen bedre. Tror jeg.

Tålmodig
Trond Nystad forstår at det er vanskelig for løpere utenfor landslaget å være tålmodig med tanke på uttak. Men står fast på at landslagsløperne skal ha prioriet i de første internasjonale rennene i sesongen.

– Tålmodighet er jo ikke alltid en kvalitet alle har. Det som er interessant med Tord Asle Gjerdalen er at da han var på landslaget, skulle alle argumentere han ut. Nå som han er på privatlag skal alle argumentere han inn. Så det er kanskje en interessant observasjon.