BLIR DET JUBEL I DOHA? Usain Bolt herjet i VM i fjor, men om sprintstjernen blir å se i Doha i 2019 er mer usikkert. FOTO: SCANPIX
BLIR DET JUBEL I DOHA? Usain Bolt herjet i VM i fjor, men om sprintstjernen blir å se i Doha i 2019 er mer usikkert. FOTO: SCANPIX

Qatar tildeles nok et mesterskap

Friidretts-VM i 2019 arrangerer i Doha, men må flyttes til oktober grunnet varmen.

Friidretts-VM i 2019 er tildelt Doha i Qatar, bekrefter det internasjonale friidrettsforbundet i en pressemelding tirsdag.

Doha kjempet mot den amerikanske byen Eugene og spanske Barcelona i kampen om mesterskapet. Valget falt imidlertid til slutt på den qatarske hovedstaden, noe som utvilsomt vil skape reaksjoner ute i friidrettsverdenen.

Doha har riktignok arrangert en rekke internasjonale friidrettsstevner de siste årene – blant annet Diamond League – men grunnet den ekstreme varmen må mesterskapet i 2019 flyttes til månedsskiftet september-oktober. Friidretts-VM holdes tradisjonelt sett i august.

Ifølge de qatarske arrangørene vil temperaturen da være lavere enn under det årlige Diamond League-stevnet i mai.

Mesterskapet skal arrangeres på Khalifa Stadium, som også vil bli brukt under fotball-VM tre år etter.

Vukicevic: – Veldig spennende

TV 2s friidrettsekspert Christina Vukicevic er svært positiv til tildelingen.

– Dette er spennende. Veldig spennende. Det er noe nytt og nytenkende i friidrettssammenheng. Vi får se hvordan utøverne reagerer på det. Jeg tror de helst ville hatt Eugene, men jeg synes det er veldig spennende med Doha, sier hun til TV 2.

Den tidligere hekkeløperen har tidligere konkurrert i Doha, men da kun innendørs. Hun er likevel sikker på at mesterskapet i 2019 vil gå knirkefritt før seg.

– Jeg tror de er flinke til å arrangere og at det blir drømmefasiliteter, sier hun.

At verdensmesterskapet må flyttes til høsten vil naturlig nok by på utfordringer for utøverne. Både VM og EM arrangeres tradisjonelt sett på sensommeren.

– Det blir veldig nytt for de fleste europeerne. Nå må de flytte hele sesongen til oktober, og det blir nytt. De som er fra USA og Australia er mer vant til det, sier Vukicevic.

Hun tror fort at hele friidrettskalenderen i 2019 må endres.

– Det kan være at det blir omrokeringer. Det kan bli vanskelig å starte sesongen i mai og holde på helt til oktober. Kanskje konkurransene begynner i juli, sier Vukicevic.

En som ikke er positivt innstilt til Qatar-mesterskapet er presidenten i det spanske friidrettsforbundet José Maria Odriozola.

Han mener Qatar har kjøpt seg mesterskapet.

– Det eneste de har i Qatar er penger. Derfor er jeg ikke redd for å si at de har kjøpt dette mesterskapet. En ting kan jeg si helt sikkert, og det er at jeg ikke kommer til å reise til VM i Qatar om fem år, sier han, ifølge NTB.

Flere mesterskap i vente

Friidretts-VM i 2019 føyer seg dermed inn i rekken av store internasjonale idrettsbegivenheter som vil finne sted i det arabiske landet de neste årene.

Og den listen begynner å bli lang: Kortbane-VM i svømming i desember, håndball-VM for herrer i 2015, sykkel-VM i 2016 og selvsagt fotball-VM i 2022. I tillegg er det flere andre mindre mesterskap, både for seniorer og juniorer.

Tildelingene av flere av mesterskapene har vært kontroversielle. Spesielt fotball-VM i 2022 har skapt sterke reaksjoner, og beskyldninger om korrupsjon fikk FIFA til å granske tildelingen.

PS! Friidretts-VM i 2015 arrangeres i Beijing, mens mesterskapet finner sted i London i 2017.