Britisk kvinne i retten:
– Jeg sa «nei», «stopp» og «ikke gjør det»

OSLO TINGRETT (TV 2): Julio Kopseng (37) erkjenner ikke straffskyld for noen av de ni voldtektene eller mishandlingen han er tiltalt for.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag startet rettssaken mot TV-danser Julio Kopseng, som er tiltalt for voldtekt mot åtte kvinner, samt voldtekt og grov mishandling mot en kvinne.

Kopseng nektet i Oslo tingrett straffskyld for alle de ni voldtektene

Han erkjenner imidlertid straffskyld for tiltalepunktet som gjelder oppbevaring av mindre mengder narkotika. Dette dreier seg om til sammen rundt syv gram hasj ved to ulike anledninger.  

Han er også tiltalt for tyveri, noe han heller ikke erkjenner straffskyld for. 

Danser, fotofgraf, stripper og flammesluker

Julio Kopseng har livnært seg som danser, og har blant annet opptrådt på barnekanalen NRK Super og i TV 2-konkurransen «Norske talenter». Han har også arbeidet som fotograf, stripper og flammesluker. 

Det første tiltalepunktet er tolv år gammelt og skal ha funnet sted i 2002. I mai 2013, en uke etter han i Oslo tingrett ble dømt for flere voldtekter, ble han anmeldt av en ung britisk kvinne for et nytt overgrep.

Drakk vin sammen

De to møttes gjennom et nettsted som lar medlemmer overnatte gratis hos hverandre mens de er på reise. Kvinnen hadde med seg barna sine på reisen, og ønsket helst å bo hos en familie. 37-åringen hadde på forhånd oppgitt at han hadde samboer, og at han hadde delt omsorg for en ni år gammel sønn. 

I Oslo tingrett tirsdag forklarte den britiske kvinnen at hun hadde med seg en vinflaske i gave, noe som ifølge henne er vanlig. Etter at barna hadde lagt seg, satt de to sammen i sofaen og snakket. Kvinnen forklarer at Kopseng tok med seg vinflasken fra stua og inn på kjøkkenet, og at det tok litt tid før han kom tilbake. 

– Han kom tilbake med vinen, og jeg mistenkte ganske raskt at vinen var blitt tuklet med. Jeg begynte å føle meg rar, forteller kvinnen.

Hun sier hun bare drakk et halvt glass vin i løpet av kvelden. 

STATSADVOKAT: Guro Hansson Bull aktorerer saken. – Overgrepene ble begått i ulike omstendigheter rundt jobb, fester eller tilfeldig møte, sier hun til TV 2. Foto: Alexander Klanderud
STATSADVOKAT: Guro Hansson Bull aktorerer saken. – Overgrepene ble begått i ulike omstendigheter rundt jobb, fester eller tilfeldig møte, sier hun til TV 2. Foto: Alexander Klanderud

– I tillegg var dette en vin jeg var kjent med fra tidligere. Jeg ønsker ikke å ta med dårlig vin til vertene mine. Dette er en vin jeg har kjennskap til. Han begynte å presse meg på en hyggelig måte til å drikke mer av vinen.

– Sa stopp

Ifølge tiltalen skal Kopseng ha gitt den britiske kvinnen et glass vin iblandet berusende eller bedøvende middel. Deretter skal han ha forgrepet seg på henne i forbindelse med en massasje.

– Jeg vet at jeg sa nei, stopp og ikke gjør det i hvert fall noen ganger i løpet av hendelsen, forklarte hun.

Hun forteller også at ett av barna kom inn i stuen under overgrepet. 

Kontaktet venninne

Videre sier briten at hun etter overgrepet sendte en tekstmelding til en venninne i Skottland.

– Jeg tror det sto i meldingene at jeg hadde fått en drink som var blitt tuklet med, og at det var begått et overgrep mot meg. 

Hun ba venninnen om å forsøke å skaffe et hotell, noe hun ikke klarte den kvelden.

Venninnen tilbydde seg også å ringe politiet. 

– Jeg sa nei, for jeg visste ikke helt om Norge var et land der slike ting blir tatt alvorlig eller ikke. Hvis politiet bare dukket opp og dro igjen, så ville jeg være i en verre situasjon enn utgangspunktet, fortsetter hun. 

Neste morgen dro hun og barna fra stedet. En av koffertene hennes ble igjen.

– Store konsekvenser for familien

Kvinnen har også anmeldt Kopseng for overgrep mot de to barna, men denne saken er henlagt på bevisets stilling. 

Hun forteller at konsekvensene har vært store for familien.

– Barna er totalt traumatisert. De har minimum ett mareritt per natt.

Kvinnen sier at hun opplevde et sammenbrudd kort tid etter overgrepet. Hun ble også lagt inn på sykehus der hun ble behandlet for PTSD (posttraumatisk stresslidelse).

– Jeg sover dårlig og spiser ikke så mye som jeg pleide. Jeg trener mindre, og jeg er mindre flink til å ta vare på helsen min, sier hun.

Ble pågrepet

Kopseng ble pågrepet etter at han ble anmeldt av briten. Det ble også foretatt ransaking i leiligheten hans.

– Han ble funnet hjemme hos sin kjæreste. Hun er domfelt for å ha holdt ham skjult, men dommen er ikke rettskraftig, sier aktor Guro Hansson Bull.

Soner fengselsstraff

Julio Kopseng soner i dag fengselsstraff for to voldtekter. To av de ni nye voldtektene skal ha skjedd etter at den første rettssaken startet.

– Et fellestrekk er at mange av anmeldelsene er at de er kommet etter at de fornærmede har lest om tiltalte i avisen, sier Hansson Bull.

Det er lagt ned påstand om forvaring med tidsramme 15 år og minstetid på 10 år. Straffesaken pågår frem til 16. desember.