HENRETTELSER: Flere ofre kneler foran bødlene fra terrorgruppen IS. Foto: AFP photo
HENRETTELSER: Flere ofre kneler foran bødlene fra terrorgruppen IS. Foto: AFP photo

Jobbet for foreldreløse barn i Syria – nå er kvinnen (26) det eneste amerikanske IS-gisselet

Kvinnen, som ble kidnappet sommeren 2013, skal ha blitt tatt til fange da hun jobbet for foreldre løse barn i Syria. Obama ber om full gjennomgang av måten USA har håndtert gissel-situasjonene på.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag dukket det opp en ny video fra IS som angivelig viser det amerikanske gisselet Peter Kassig bli henrettet. Kassig jobbet som hjelpearbeider i Syria da han ble kidnappet for et år siden.

MANGE FLYKTNINGER: Mange barn er både hjemløse og foreldreløse etter herjingene i Syria. Her i en flyktningleir fra Kobani-området. Foto: AP Photo/Vadim Ghirda)
MANGE FLYKTNINGER: Mange barn er både hjemløse og foreldreløse etter herjingene i Syria. Her i en flyktningleir fra Kobani-området. Foto: AP Photo/Vadim Ghirda)

Nå er det trolig kun et amerikansk gissel igjen. Dette skal ifølge flere nyhetskilder, blant annet britiske Daily Mail, være en 26 år gammel kvinne.

Både amerikanske myndigheter og kvinnens familie ber om at hun ikke blir identifisert. Også Kassigs familie ønsket ikke at navnet hans skulle offentliggjøres før videoen av det som skal være hans henrettelse ble offentliggjort på søndag. 

Bakgrunnen for at de ønsker at navnene skal forbli ukjent er at publisering av navnene kan se ut til å sette gislene i større fare.

Hjelpearbeider

Den 26 år gamle kvinnen ble kidnappet i Syria i fjor sommer. Ifølge The Daily Beast reiste kvinnen til Midtøsten for å hjelpe barn som var blitt foreldreløse etter den lange borgerkrigen i Syria. 

Hun skal ha vært særlig motivert til å hjelpe barna. 

Hun skal ha blitt tatt til fange av IS sammen med en gruppe hjelpearbeidere sommeren 2013.

Kvinnelige ofre

IS har tidligere drept muslimske kvinner og barn, men har ikke drept et kvinnelig, vestlig gissel på kamera. 

De har krevd 6,6  millioner dollar i løsepenger for kvinnen. I tilegg krever IS løslatelsen av Aafia Siddiqui, en pakistansk nevrolog som i 2010 ble dømt til 86 års fengsel i USA, blant annet for å ha forsøkt å drepe en amerikansk soldat i Afghanistan i 2008.

Amerikanske myndigheter betaler ikke løsepenger i slike situasjoner, men Obama har nå bedt om en full granskning rundt måten de har håndtert gisselsituasjonen i Syria. 

Dersom IS skulle gå til det skrittet at de henretter kvinnen vil dette markere et nytt skille til et enda mer brutal IS, mener flere eksperter som The Daily Beast har snakket med.