To norske IS-terrorister drept

To norske borgere som kriget for terrorgruppa Islamsk Stat ble drept i Syria i oktober. Den ene hadde en lederposisjon og var blant dem som norske myndigheter har vært mest bekymret for.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Totalt har tolv menn som reiste fra Norge for å kjempe blitt drept i Syria. I oktober bombet den USA-ledede militære operasjonen «Operation Inherent Resolve» stillinger som tilhørte terrororganisasjonen Islamsk Stat hele 239 ganger.

23-åring drept

Samme måned ble to norske borgere drept. Den ene, Hisham Hussain Ahmed, kom som enslig mindreårig asylsøker fra Eritrea i 2003. I fem år bodde han hos en norsk fosterfamilie i Bærum. I desember 2012 reiste han for å krige i Syria. Der døde han i oktober i år. Mannen ble 24 år gammel og var en av de norske borgerne som har vært lengst i Syria.

TV 2 kjenner også identiteten til en 23-åring fra Oslo som ble drept samme måned i Syria.  

DØD: Hisham Hussain Ahmed ble drept i Syria i oktober. FOTO: PRIVAT
DØD: Hisham Hussain Ahmed ble drept i Syria i oktober. FOTO: PRIVAT

Totalt forandret

Tor Bach er redaktør for nettstedet Vepsen og friluftsorganisasjonen Wildlife X. Han kjente gutten før han ble en ekstremist. Norsk-eritreeren var glad i friluftsliv og var flere ganger med på fisketurene til organisasjonen. Så ble han borte før han flere år senere dukket opp igjen for å ta jegerprøven.

– Da var det en sint ung mann med stort skjegg som hadde forandret seg fullstendig, sier Bach til TV 2.

– Hvorfor skulle han ta jegerprøven?

– De snakket om å jakte på jøder, sier Bach som kontaktet PST og sørget for at norsk-eritreeren og hans kamerater ikke fikk tatt jegerprøven. 24-åringen var på det tidspunktet tilknyttet den ekstreme grupperingen, Profetens Ummah.

Hadde lederposisjon

– Vi ser unge menn som kaster vrak på alt de har. Som kaster vrak på det samfunnet som ga dem alt. Som snur ryggen til venner, til familie, til alt og ender opp med å melde seg til en forferdelig bevegelse. Til slutt kaster de vrak på sitt eget liv, sier Tor Bach.

Hisham Hussain Ahmed er en av Syria-krigerne som norske myndigheter har vært mest bekymret for. 24-åringen hadde den siste tiden en lederposisjon i terrorgruppa Islamsk Stat.