Carlsens manager: – Jeg har drømmejobben

Du vil ikke tro alt det fantastiske Espen Agdestein får være med på - og lønnen er ikke så verst, den heller.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Følg partiene i sjakk-VM og chat med Erle i livesenteret!

SOTSJI (TV 2): Magnus Carlsen er ikke bare et sjakkgeni, men en superstjerne som hylles verden over. Det kan han selvfølgelig takke både sjakkegenskapene og personligheten sin for, men 23-åringen hadde neppe vært den verdensstjernen han er i dag, uten manageren som har fulgt ham i seks år, Espen Agdestein.

– Espen, som resten av teamet, gir meg trygghet. Espen jobber veldig hardt og har gjort det i flere år. Det er veldig, veldig bra, sier Carlsen om manageren sin.

– Trodde jeg skulle få tid til å spille golf
Agdestein hadde en god jobb som direktør i Hjemmet Mortensen da forespørselen fra 18 år gamle Carlsen og hans far, Henrik Carlsen, kom.

– Jeg hadde fulgt Magnus lenge og var interessert i sjakk. Vi satt en målsetting om å få inn fire sponsorer som betalte én million kroner hver i året. Sjakk var ikke en stor TV-sport, og er heller ikke en stor utstyrssport, så det var vanskelig, men vi kom i mål så vidt det var, forteller Agdestein til TV 2.

Da Carlsen nådde førsteplassen på verdensrankingen i 2010, ble det stadig mer å gjøre for Agdestein.

– I begynnelsen var det hobbypreget, og jeg tenkte jeg skulle få tid til å spille golf og kose meg litt ved siden av, men jeg har vel aldri spilt så lite golf. Magnus spilte fantastisk bra, og det skjedde så mye bra. G-Star kom på banen, og han ble en medieyndling, ikke bare i Norge, men i hele verden. Vi begynte å få enormt mange henvendelser og måtte profesjonalisere hele virksomheten. I flere år nå har det vært fullstendig fulltidsjobb og vell så det.

Men Agdestein er ikke i tvil; det er verdens beste jobb!

– Det er en drømmejobb. Jeg får reise rundt i hele verden, treffer mange spennende mennesker, får være med på mye, og blir behandlet veldig bra, forteller 49-åringen, og viser bilder fra flere av turene de har vært på.

– Her er vi i California på Pebble Beach og spiller golf. Det er en legendarisk bane. Da vi fikk denne invitasjonen var jeg kanskje litt mer ivrig på å takke ja enn vanligvis, smiler golfentusiasten.

– I starten fikk jeg han ikke til å stille til intervju
Etter hvert har også Carlsen blitt mer glad i å være med på sponsoroppdrag.

– Alt er lagt opp til at det skal være lystbetont, og Magnus har fått mer og mer smaken på å gjøre spennende ting. I starten fikk jeg han ikke en gang til å stille opp til et intervju med The New Yorker, men nå har han mer forståelse, sier Agdestein, som selv er en habil sjakkspiller.

Han understreker at det viktigste hele tiden er å holde fokus på sjakkbrettet.

– Å spille sjakk er bunnen for det hele, også er det klart at media og sånn er en del av jobben. Vi har henvendelser fra hele verden hele tiden, og det er helt umulig å være med på alt, så vi må organisere det bra, sånn at det blir behagelig for Magnus. «Bring chess to the world», som vi sier.

Og det har blitt noen timer på fly siden samarbeidet startet i 2008.

– Brasil noen ganger, mye rundt i USA, Armenia, Dubai, Russland, veldig mange land i Europa ... Det har rett og slett blitt veldig mange land etter hvert, forteller Carlsen-manageren.

– Når vi er ute og reiser er det min jobb å passe på at alt går smertefritt for seg og er komfortabelt for Magnus. Skal du være så mange dager på farten i løpet av året, må det være komfortabelt. Han kan ikke ha dårlig hotell eller dårlig sete på flyet. Det er en suksessfaktor for Magnus, at han trives og har det bra. Vi kunne ikke gjort alle tingene ved siden av sjakken hvis ikke han hadde syntes det var gøy og spennende.

Agdestein har fått kritikk for å gi sjakkverdensmesteren for mye annet enn sjakkbrikker å holde fingrene i, men han bedyrer at de opprettholder en god balanse.

– Det er veldig bra at journalistene vil skrive om Magnus og er interesserte, men det må være på en måte som Magnus er komfortabel med. Jeg presser aldri Magnus, han må alltid føle at det er greit selv. 

Får VM-bonus
En drømmejobb kommer selvfølgelig ikke uten en komfortabel lønn.

– Etter hvert som det har gått bedre og bedre, blir det også bedre og bedre betalt, sier Agdestein.

Skulle Carlsen klare å forsvare verdensmestertittelen, og med det vinne over fem millioner kroner, venter en hyggelig bonus, også til manageren.

– Det ville være bra for meg også om han vinner VM, det er klart, smiler han.

For Carlsen er ifølge Agdestein en meget god sjef.

– Han er ikke typen som ringer meg veldig ofte og lurer på ting eller kjefter. Etterhvert har vi lært hverandre å kjenne såpass bra at jeg vet hva han liker og ikke liker, og han har blitt såpass trygg på meg at han ikke trenger å dobbeltsjekke alt.