VIL HA ENDRINGER: Chris Jespersen måtte hjelpe Martin Johnsrud Sundby til Tour de Ski-seier forrige sesong, uten at han fikk deler av premiepengene. Det vil han unngå denne sesongen. FOTO: SCANPIX
VIL HA ENDRINGER: Chris Jespersen måtte hjelpe Martin Johnsrud Sundby til Tour de Ski-seier forrige sesong, uten at han fikk deler av premiepengene. Det vil han unngå denne sesongen. FOTO: SCANPIX

Landslagsløper vil ikke være hjelper igjen

– Jeg trener ikke for å bli nummer to, sier Chris Jespersen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Chris Jespersen har ikke lyst til å være hjelpemann en gang til i Tour de Ski.

– Jeg trener ikke for å bli nummer to. Og hvis det skal fungere med å hjelpe hverandre må det bli som i sykkel at førstepremien deles på hele laget, sier Jespersen.

I sist vinters Tour de Ski likte Jespersen svært dårlig beskjeden fra trener Trond Nystad om at de norske gutta ikke skulle gå det de kunne, men heller bremse feltet for at Tour de Ski-lederen, Martin Johnsrud Sundby, ikke skulle bli hentet inn av utlendingene.

Etter løpet fra Cortina til Toblach var Jespersen klar i sin tale til TV 2:

– Dette var dritt, jeg gikk i feltet og bannet for meg selv. Jeg ødelegger jo for meg selv på denne måten.

– Nå er det under 50 dager igjen til denne vinterens Tour de Ski. Er du klar for å være hjelpemann en gang til?

Jespersen trekker pusten og tenker seg nøye om.

– Jeg er ikke så veldig gira på det, nei. Men la meg si at jeg også er helt sikker på at Martin (Johnsrud Sundby) hadde gjort det samme om han hadde vært i min situasjon.

– Men det må jo være en vrien sak i individuell idrett og ikke gå så fort en kan for at andre skal ha fordel av det?

– Det er et stort dilemma. En ting er det resultatmessige, en annen er det økonomiske. Her handler det for meg om mye penger. I sykkel har de greie ordninger for dette; Førstepremien blir delt på hele laget. I langrenn får du ingenting.

– Så det ble ingen sveitserfranc på deg fra Martin Johnsrud Sundby?

– Jeg fikk klapp på skulderen og takk for jobben fra Martin. Jeg klandrer ikke Martin, vi må bare få bedre ordninger på det økonomiske hvis det skal bli slik ting i langrenn.

Trener Trond Nystad sier at det må være opp til løperne selv å finne ut av en eventuell fordeling av førstepremien.

– Men vi nordmenn må iallfall ikke stille oss i veien for hverandre og gi konkurrentene en fordel. Vi må jo heller gjøre det vanskeligere for utlendingene. Og det kan jo fort skje til vinteren at Chris Jespersen er på mottakersiden av hjelp og da kanskje han ser situasjonen litt annerledes, sier Nystad.

– Må Jespersen være forberedt på at han, som alle andre, kan bli bedt om å være hjelpemann igjen?

– Vi har selvsagt ikke lagt noen planer ennå og dette er noe som vi må ta stilling til forløpende i type renn som Tour de Ski. Og så vet alle på landslaget at som lag skal vi hjelpe hverandre, forklarer Nystad i flomlyset på skistadion på Beitostølen mandag kveld.

Jespersen er også på plass på Beitostølen og forbereder seg til helgens sesongstart.

Tour de Ski er det første store målet i vinter for den ferske landslagsløperen.

– Kan du vinne Tour de Ski?

– Ja, det kan jeg. Jeg ble nummer to i fjor og har trent minst like godt foran denne sesongen. Og jeg trener jo ikke for å bli nummer to, sier han.