Franske Maxime deltok i halshuggingsvideo

Franskmann identifisert av myndighetene etter at han ble vist i brutal IS-video.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den franske dommeren Francois Molins sier mandag at minst én franskmann er identifisert i en henrettelsesvideo fra terrorgruppen IS, melder nyhetsbyrået AP. 

Franske myndigheter sa tidligere mandag at en av IS-krigerne trolig er fransk borger.

Hjemmet til franske Maxime Hauchard, som ifølge myndighetene har sluttet seg til IS. AFP PHOTO/CHARLY TRIBALLEAU
Hjemmet til franske Maxime Hauchard, som ifølge myndighetene har sluttet seg til IS. AFP PHOTO/CHARLY TRIBALLEAU

– Videoen er analysert av vår etterretningstjeneste, og det er stor sannsynlighet for at en fransk statsborger er direkte involvert i denne avskyelige forbrytelsen, sa den franske innenriksministeren Bernard Cazeneuve mandag.

Flere ofre kneler foran bødlene fra terrorgruppen IS. Foto: Skjermdump
Flere ofre kneler foran bødlene fra terrorgruppen IS. Foto: Skjermdump

Den 22 år gamle konvertitten Maxime Hauchard fra Normandie har ifølge den franske dommeren vært i søkelyset helt siden 2013, da han reiste til Syria. Han er én av minst tre europeere som er med i videoen fra terrorgruppen.

I tillegg mistenker påtalemyndigheten at en annen ung franskmann, en konvertitt som ble etterlyst i oktober 2013, er med i videoen.

Ifølge nyhetsbyrået AFP kan en av IS-bødlene være dansk, men nyhetsbyrået opplyser ifølge Jyllands-posten ikke hvor de har sine opplysninger fra. Også en australier og en engelskmann skal ifølge AFP være blant bødlene.

Undersøker om nordmenn er med

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) undersøker om nordmenn er med på den nye videoen fra Den islamske staten (IS).

Videoen, som ble lagt ut søndag, viser angivelig at den amerikanske hjelpearbeideren Peter Kassig er blitt halshogd.

I tillegg står bødler fra den ytterliggående islamistgruppen Den islamske staten (IS) oppstilt bak en rekke andre ofre, som oppgis å være syriske soldater.

PST sier til VG at de gjennomgår videoen rutinemessig for å lete etter nordmenn som er knyttet til terrorvirksomhet.

Har drept over 1.400 syrere

Opprørsgruppa IS har siden slutten av juni drept 1.432 syrere utenfor slagmarken, ifølge en eksilgruppe som overvåker krigen i Syria.

Siden i sommer, da gruppen som kaller seg Den islamske staten (IS) hevdet å ha opprettet et såkalt kalifat i erobrede områder i Syria og Irak, har opprørerne likvidert flere utenlandske gisler.

Men de aller fleste av IS' ofre er syrere, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). IS-opprørere har drept 1.432 syrere utenfor kampene mot rivaliserende opprørsgrupper, kurdiske styrker og syriske regjeringsstyrker, ifølge SOHR.

Likvideringene har blant annet skjedd ved halshogging og steining, eller ved at opprørerne utenfor slagmarken har skutt ofrene eller skåret strupen deres over, ifølge eksilgruppen.

Blant de drepte er 882 sivile, inkludert to barn og fem kvinner, opplyser Rami Abdulrahman, som leder SOHR. Et av barna ble skutt etter å ha blitt anklaget for å ha fotografert IS-hovedkvarter i Aleppo-provinsen. Det andre barnet ble drept fordi han skal ha fornærmet profeten Muhammed.

Siden slutten av juni har IS likvidert 483 soldater fra styrker som er lojale overfor president Bashar al-Assad, opplyser SOHR. Blant ofrene er også 63 medlemmer av rivaliserende opprørsgrupper og kurdiske militser, samt fire IS-medlemmer, ifølge Abdulrahman. (NTB/TV 2)