Knivstakk i 2008 på grunn av høy lyd på tv-en

LONDOND/OSLO (TV 2): Italieneren (47) som er siktet for drap i Oslo er tidligere dømt for drapsforsøk i London.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

19. januar 2009 ble 47-åringen dømt til fengsel i seks år for drapsforsøk i Snaresbrook Crown Court i London. Under rettsmøtet erkjente italieneren at han knivstakk sin tidligere samboer med den hensikt å påføre han grov legemsbeskadigelse.

23-åring overlevde

BEKLEDNING: Politiet tror at gjerningsmannen hadde denne bekledningen da han flyktet fra åstedet.
BEKLEDNING: Politiet tror at gjerningsmannen hadde denne bekledningen da han flyktet fra åstedet.

29. juni 2008 gikk Almir Ros (som nå har skiftet navn til Gianluca Ros), som da var 41 år gammel, til angrep på sin samboer i et bokollektiv i London. Ifølge dommen knivstakk Ros en 23-åring gjentatte ganger fordi han hadde alt for høy lyd på tv-en.

Almir Ros gikk til angrep med en 41 centimeter lang kjøkkenkniv og stakk den 23 år gamle mannen i armen, skulderen, brystet og halsen. 23-åringen ble påført en alvorlig skade i halsen og bare flaks gjorde at han overlevde, ifølge dommen.

Under rettsmøtet kom det frem at italieneren flere ganger hadde kranglet med 23-åringen og hans kjæreste. Ifølge aktor ønsket den nå 47 år gamle mannen at paret skulle flytte ut av leiligheten som ble delt av ti personer.

Reagerte på høy tv-lyd

I retten forklarte mannen at han reagerte på høy lyd fra tv-en til samboeren.

– Det ser ikke ut til å finnes noe som støtter påstanden hans om at tv-en sto for høyt på, sa aktor i retten.

Konflikten skal ha toppet seg da mennene barket sammen i leiligheten 29. juni 2008. De to sloss først med bare nevene, før italieneren bevæpnet seg med en kniv.

– Den tiltalte gikk rett bort til offeret og stakk ham i venstre skulderparti, sa aktor.

Offeret prøvde desperat å forsvare seg med knyttnevene, og slo Ros i bakken. Ros hugget vilt etter 23-åringen. Han skar offeret i venstre overarm, venstre skulder og oppå hodet, ifølge et rettsreferat.

Vitne: – 47-åringen smilte

– Mannen prøvde å forsvare seg, men ble igjen stukket i venstre underarm. Så kom den kanskje alvorligste skaden: Han ble stukket i halsen, sa 23-åringens advokat i retten.

Vitner så Almir Ros jaget den 23 år gamle mannen som blødde kraftig. Et annet vitne sa at Ros smilte mens han så på at offeret og kjæresten hans løp for livet.

Den 23 år gamle mannen tilbrakte fem dager på intensivavdelingen. Kroppen hans er dekket med arr, deriblant et 13 centimeter langt kutt mellom øret og brystbeinet. Han har senere mistet jobben etter å ha fått varig tap av førlighet i venstre arm, fikk retten høre.

Forsvareren til 47-åringen Michael Cogan beskrev klienten sin som en «tapper mann» fordi han erklærte seg skyldig da rettssaken begynte.

Dommeren: – Et langvarig angrep med kniv

– Han erkjenner at skadene kunne ha blitt mye verre og til og med kunne ha ført til døden, sa Cogan i retten.

Dommer Timothy King dømte Ros til seks år i fengsel og sa: «Dette var et langvarig angrep med kniv mot offeret».

«Du hadde åpenbart til hensikt, som du innrømmer ved å erklære deg skyldig, å påføre ham alvorlig legemsbeskadigelse, noe du gjorde i form av diverse knivstikk, hvorav minst ett var livstruende.»

Den 47 år gamle mannen vedgikk å ha påført skade med den hensikt å forårsake alvorlig legemsbeskadigelse.

Flyktet i parykk

Italieneren er nå siktet for forsettlig drap og drapsforsøk i Norge. Ifølge politiet skal han lørdag kveld ha gått til angrep på et homofilt kjærestepar på henholdsvis 35 og 41 år i en boligblokk på Etterstad i Oslo.

40-åringen døde, mens den 35 år gamle mannen ligger hardt skadet på sykehus. Den 47 år gamle italieneren skal ha flyktet fra åstedet iført dameparykk og leopardmønstret jakke. Politiet etterlyste i går mannen med navn og bilde og like før midnatt søndag ble han pågrepet av politiet i Oslo sentrum etter tips fra publikum.

47-åringens forsvarer, Ida Andenæs, forteller til NRK at hennes klient erkjenner drapet, men ikke drapsforsøket.  

Egil Kulseth, som er leder av voldsavsnittet i Oslo politidistrikt, bekrefter overfor TV 2 at de er kjent med opplysninger om at den drapssiktede har en historikk i England.

– Vi er kjent med dette, men har ikke fått en verifisering fra britiske myndigheter. Vi har heller ikke vektlagt å prioritere det. Fokuset vårt har vært rettet mot etterforskningen i Norge, sier Kulseth til TV 2.

Flyttet til Norge i fjor

TV 2 har fått bekreftet fra Snaresbrook Crown Court at mannen som nå er siktet for drap og drapsforsøk i Oslo er den samme som ble dømt i London 19. januar 2009.

Den 47 år gamle mannen sitter nå i avhør på politihuset på Grønland i Oslo. TV 2 har ikke kommet i kontakt med hans forsvarer Bjørn Rudjord.

Den drapssiktede flyttet ifølge folkeregisteret til Norge i juli i fjor. TV 2 har ikke opplysninger om når han slapp ut fra fengselet i England.

Den britiske advokaten som representerte den siktede italieneren i England i 2009 sier dette om 47-åringen.

– Jeg husker den saken, men jeg kan ikke gi noen ytterligere opplysninger enn det som kom frem i retten, sier advokat Michael Cogan til TV 2.