Vibecke Sofie Falck Danielsen (48) ble funnet drept i Nidelva i Trondheim i vinter. Foto: Ned Alley/NTB Scanpix/Privat
Vibecke Sofie Falck Danielsen (48) ble funnet drept i Nidelva i Trondheim i vinter. Foto: Ned Alley/NTB Scanpix/Privat

<h1 class="title editLine cXenseParse labCharCountStart labCharCountChange labCharCountSubmit t45 txt-red" data-lab-key="title" data-lab-defaultvalue="Klikk for å endre tekst" data-lab-onfocus="labCharCountStart" data-lab-onchange="labCharCountChange" data-lab-onsubmit="labCharCountSubmit" data-lab-size="45" id="ext-gen1683" style="font-style: normal; font-variant: normal;" data-lab-color="txt-red">Vibeche (48) ble funnet drept i Nidelven:</h1>

 – Hun var et omsorgsfullt menneske 

TRONDHEIM (TV 2): Familien beskriver drepte Vibeche Sofie Falck Danielsens (48) som omsorgsfull, snill og et godt menneske. Mandag starter rettssaken etter drapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag starter rettsaken i Sør-Trøndelag tingrett mot mannen (48) politiet mener drepte Falck Danielsen for snart ti måneder siden.

Vibeche Sofie Falck Danielsens nærmeste har lenge forberedt seg på en vanskelig uke.

– Det å være etterlatt og ha mistet en av sine nærmeste på den måten her det er en smerte som ikke kan måles. Og det er vanskelig å uttrykke med ord. De har hatt en tøff tid, sier bistandsadvokat Sigrun Dybved til TV2.no.

– Massive skader

Danielsen ble meldt savnet av sin samboer 16. januar. Fem dager senere ble hun funnet død i Nidelva, innpakket og med store skader på kroppen.

Ifølge gjerningsbeskrivelsen i tiltalen hogg og stakk mannen Vibeche Sofie Falck Danielsen flere ganger i hodet og halsen med et skarpt redskap, formentlig en øks.

Hun ble påført kraniebrudd og brudd i venstre kragebein, og stikk- eller skjæresår på begge sidene av halsen. Falch Danielsen døde etter kort tid av forblødning.

– Skadene på avdøde er massive, og de er påført med et skarpt redskap, enten kniv eller øks, uttalte førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes til TV 2 da tiltalen var klar.

Har ikke forklart seg

På vegne av familien til Vibeche Sofie Falck Danielsen vil bistandsadvokat Dybvad fremme krav om 200.000 kroner i oppreisningserstatning.

– Det er ingenting ekstraordinært i denne saken. Det blir fremmet krav om standard oppreisningserstatning for etterlatte. I tillegg til en del utgifter som er direkte knyttet opp mot det at de har mistet mor og datter, sier hun.

Danielsen etterlater seg en sønn i 20-årene og en datter i tenårene. Hun beskrives som en omsorgsfull mor og datter som er dypt savnet.

– Hun var mor og datter til min klient. Hun var omsorgsfull, snill og et godt menneske, sier Dybvad.

Forberedt på anke

Familien er forberedt på en ankerunde.

– Tiltalte har ikke avgitt forklaring, og familien sitter igjen med mange ubesvarte spørsmål. På bakgrunn av dette forbereder de seg på en ankerunde, sier bistandsadvokaten.

Mannen er tiltalt for forsettlig drap etter straffelovens paragraf 233, første ledd. Han er også tiltalt for å ha mishandlet kvinnen etter at hun var død.

Tiltalen ble tatt ut etter en samlet bevisvurdering. Den tiltalte mannen har nektet å avgi forklaring om hva som skjedde drapsnatten til andre enn rettspsykiatere.

Fraktet avdøde med rullestol

Påtalemyndigheten er ifølge tiltalen sikre på at det kun var tre personer i leiligheten i Kjøpmannsgata i Trondheim på det tidspunktet da drapet skjedde.

Den tiltalte mannen og hans samboer skal ha fraktet drapsofferet til Nidelva i en rullestol og dumpet henne der. 48-åringens samboer ble løslatt fra varetekt i sommer etter at siktelsen mot henne ble henlagt.

Det er satt av fem dager i Sør-Trøndelag tingrett til å behandle saken.