USTOPPELIG: Pavel Kulisjnikov gjør som han vil i verdenscupen. Det er ikke alle like begeistret for. Foto: AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI.
USTOPPELIG: Pavel Kulisjnikov gjør som han vil i verdenscupen. Det er ikke alle like begeistret for. Foto: AFP PHOTO / KAZUHIRO NOGI.

Dopingtatt russer vant igjen: – Det er noe grunnleggende feil med systemet

Espen Aarnes Hvammen tok sin beste plassering i verdenscupen, men var sjanseløs mot Pavel Kulisjnikov.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi får for guds skyld håpe at han har lært. Det han gjorde i går og i dag er ganske ekstremt. Det blir jo bare spekulasjoner, men det er fort gjort å tenke i de baner.

Espen Aarnes Hvammen har nettopp tatt sin beste plassering i et verdenscupløp, men det er Pavel Kulisjnikov som blir samtaleemnet når TV 2 ringer skøyteløperen etter helgens siste løp i Obihiro, Japan. 

SKEPTISK: Espen Aarnes Hvammen vil ha lengre straffer for dopere. Foto: AFP PHOTO / JUNG YEON-JE.
SKEPTISK: Espen Aarnes Hvammen vil ha lengre straffer for dopere. Foto: AFP PHOTO / JUNG YEON-JE.

Russeren vant i 2012 junior-VM foran Håkon Holmefjord Lorentzen, ble tatt i doping, sonet sin straff, og har denne helgen lekt med verdenseliten i comebacket. Lørdag vant han 1000 meteren, søndag vant han 500 meteren. Og gutten er 20 år gammel.

– Spesielt å være milevis foran resten
Som sitatet over indikerer, er det lett for konkurrentene å tenke at russeren kanskje har urent mel i posen denne gangen også.

Selv har Aarnes Hvammen gitt klart uttrykk for hva han mener om Kulisjnikovs comeback på sosiale medier de siste dagene, og søndag formiddag er han igjen klar i målet.

– Når man er utestengt skal man ikke trene med laget, ikke konkurrere, og egentlig holde seg litt for seg selv. Da er det spesielt å komme tilbake milevis foran resten. Da er det spesielt å være så god. Det er jo selvsagt ekstra irriterende i og med at bestekameraten min (Lorentzen, journ.anm.) mistet gullet til ham i 2012, men det er noe grunnleggende feil med systemet. Karrièren hans burde ha vært over.

– Ble du overrasket da du så at han vant på ny?

– Jeg visste at han kom til å vinne. Han har dopet seg før, og doping hører ikke hjemme i idretten. Mange sier at han har sonet sin straff og derfor bør få lov til å fortsette. Men det er systemet det er noe feil med. Mye forskning viser at enkelte forbudte stoffer har effekt over lengre tid - at de også virker etter at straffen er sonet. Da er ikke straffene lange nok. Han går jo skikkelig fort, og det er klart at det snakkes om det her i miljøet. Alle vet om det, og ingen liker det. Det er rart å ha en doper tilbake, og det er viktig for meg å ta avstand fra det, forteller Aarnes Hvammen, og legger til:

– Ingenting vil være deiligere enn å en dag slå ham i samløp!

Det har ikke lyktes TV 2 å få kontakt med Pavel Kulisjnikov søndag. 

– Pallen er absolutt realistisk
Søndag kunne ingen hamle opp med 20-åringen.  

Russeren vant med 34.96, tangering av banerekorden, foran Jan Smeekens og Ryohei Haga.

Fattige ni hundredeler bak pallen endte Aarnes Hvammen på en sjetteplass.

– Jeg er fornøyd med det - det er min beste plassering i verdenscupen noensinne. Dette viser at opplegget vi har lagt fungerer, og det er deilig. Det var ikke et perfekt løp, og jeg er egentlig overrasket over hvor bra det ble. Jeg har enda mer inne. Det er deilig å se at jeg kan etablere med blant de ti beste i verdenscupen. Det gir motivasjon, forteller han.

– Hva er det som gjør at formen er så god?

– Jeg hadde god fremgang i fjor, men de to årene før det ble sesongoppkjøringene mine hindret av skader. I år har jeg fått trent bra, jeg har vært frisk hele tiden, og treningsopplegget passer meg bra. Jeg har et veldig bra samarbeid med trenerne, og jeg blir hele tiden utfordret til å tenke nytt. Det er skikkelig deilig å merke at det gir resultater.

Ni hundredeler fra pallen og tre tideler fra seieren gir naturligvis også forhåpninger om at han en dag kan klatre opp på pallen i et verdenscupløp.

– Om det er realistisk med pallen i år? Ja, absolutt. Det er mulig. Jeg er stabilt rundt topp ti, og ble nummer seks i dag. Håpet er jo selvsagt at jeg kan klare pallen i Herenveen-VM i februar, avslutter han.