HÅPER DET REDDES: Stortingsrepresentant Lene Vågslid (Ap) reagerer på at ikke regjeringen har funnet de 5 millionene som skal til for at Kontoret for voldsoffererstatning kan fortsette driften. Foto: TV 2
HÅPER DET REDDES: Stortingsrepresentant Lene Vågslid (Ap) reagerer på at ikke regjeringen har funnet de 5 millionene som skal til for at Kontoret for voldsoffererstatning kan fortsette driften. Foto: TV 2

Bekymret for tusenvis av voldsofre

Regjeringen foreslår å kutte 35 prosent av driftsbudsjettet til Kontoret for voldsoffererstatning. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg savner at flere står opp for denne saken. Regjeringens budsjett tyder på at selv ikke de har tatt en telefon opp til Kontoret for voldsoffererstatning for å høre hva de trenger, sier stortingsrepresentant Lene Vågslid (Ap).

I det foreløpige statsbudsjettet til Regjeringen kommer det fram at de vil kutte budsjettet ved Kontoret for voldsoffererstatning med 15 millioner kroner.

Kontoret fikk en ekstra bevilgning på 25 millioner årlig etter 22. juli, og det er disse ekstramidlene som nå skal fases ut over de neste to årene. 

Dersom det ikke gjøres noe med dette, vil utfasingen gjøre at budsjettet i 2016 blir lavere enn før 2011.

– Lange køer

Det bekymrer Landsforeningen for voldsofre, som husker tilbake til de lange køene ved kontoret før 22. juli. Årlig søker rundt 5.000 personer voldsoffererstatning.

BEKYMRET: Margit Lømo i Landsforeningen for voldsofre. Foto: TV 2
BEKYMRET: Margit Lømo i Landsforeningen for voldsofre. Foto: TV 2

– Det lå saker ved kontoret i årevis. Det var en uholdbar situasjon som jeg er redd vi nå er på vei tilbake til, sier Margit Lømo, leder for landsforeningen for voldsofre til TV 2. 

Hun viser til saker der folk gikk i over seks år og ventet på et svar. 

– Det kan få store konsekvenser at må gå å vente uten å få en avklaring. Folk mister jobben, de mister vettet og leiligheten – ja i enkelte tilfeller tar folk sitt eget liv, sier hun.

5 millioner

Kontoret for voldsoffererstatning har vært innforstått med at 22. juli-pengene skulle fases ut. 

– Vi mener dette må erstattes med en varig økning av vårt driftsbudsjett, sier direktør ved Marit Zahl Jonassen til TV 2. 

Hun sier kontoret med en økning i driftsmidler på 5 millioner kroner vil kunne opprettholde dagens drift. Dersom budsjettet ikke økes, vil det derimot kunne få store konsekvenser.

– Knapphet på ressurser i alle ledd vil nok dessverre kunne få som konsekvens en generelt dårligere service overfor denne gruppen medborgere, sier hun, og frykter at dersom de ikke får en økning i budsjettet ikke vil kunne ta unna sakene raskt nok.

Flere bistandsadvokater TV 2 har snakket med den siste tiden har sagt at de er bekymret for kvaliteten på vedtakene som kommer fra Kontoret for voldsoffererstatning.

– Her bør det ikke kuttes, Kontoret for voldsoffererstatning bør heller styrkes, jeg opplever ikke at kompetansen der er god nok som den er i dag, sier Hege Salomon, som er bistandsadvokat for blant annet kvinnen "Marte" (21) som har anmeldt en overfallsvoldtekt.

Zahl Jonassen sier hun er fornøyd med kvaliteten på arbeidet som gjøres i dag, men at de kan gå tilbake til samme situasjon som før 22. juli uten en økning. 

 – Sårbar gruppe

Stortingsrepresentant Vågslid mener det er særlig synd at regjeringen i sitt budsjett ikke har kunnet tilgodese Kontoret for voldsoffererstatning med 5 millioner. 

– Det er snakk om småpenger. Her gir de skattelette for milliarder, og da mener jeg de bør kunne gi disse pengene hit, sier hun. 

Hun understreker at mange av de som vil rammes av et slikt kutt er personer i en sårbar situasjon, mange av dem kvinner utsatt for vold. Hun trekker fram at statsminister Erna Solberg nettopp var særlig opptatt av voldsutsatte kvinners rettigheter under sin 8. mars-tale i år.

– Vi som satt i regjering før 22. juli må erkjenne at Kontoret for voldsoffererstatning var kraftig underfinansiert da. Nå håper jeg, og har tro på, at støttepartiene kan redde dette, sier hun.

Venstre og Krf foreslår i sine alternative statsbudsjett å redusere kuttene ved kontoret med henholdsvis 10 og 5 millioner kroner.

Regjeringsforhandlingene pågår fortsatt.