FAKKELTOG MOT MOBBING:

Villemo (14) rørt til tårer over oppmøtet

OSLO (TV 2): Faklene tennes til minne om Odin i flere byer i dag. – Alle barn skal få drømme gode drømmer, sier barneombudet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– En kan ikke hjelpe alle, men alle kan hjelpe én. 

Det sa 14 år gamle Villemo Hatland, i sin appell i Oslo søndag ettermiddag. 

FAKKELTOG: Statsminister Erna Solberg og flere tusen andre gikk søndag ettermiddag i fakkeltog mot mobbing, i kjølvannet av Odin-saken. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FAKKELTOG: Statsminister Erna Solberg og flere tusen andre gikk søndag ettermiddag i fakkeltog mot mobbing, i kjølvannet av Odin-saken. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Denne dagen skal vise alle som opplever mobbing at de skal bli sett og hørt. Det er dere som voksne som skal ta ansvar. Det er vanskelig å tro på forandring når barn ser at voksne bare lar det gli avsted, fortsatte hun.  

Både Villemo og moren Elisabeth Hatland er rørt til tårer over det store oppmøtet på Eidsvolls plass utenfor Stortinget. Etter toget skal hun holde appell - fortelle folk at mobbing ikke er greit og at noe må gjøres. 

– Alle kan ikke bare sitte hjemme og like og dele i sosiale medier, men vi må gjøre noe, sier Villemo. 

– Vi må tørre å bry oss. Voksne orker ofte ikke ta de ubehagelige konfrontasjonene. Vi har ikke flere barn å miste, legger Elisabeth Hatland til.  

14-åringen har fått mye oppmerksomhet etter at hun fortalte hvordan hun ble mobbet på skolen. Det endte med at hun byttet skole. Villemo vil derimot ikke ha fokus på sin person – det er kampen mot mobbing som er viktig.

– Jeg vil fortelle hva skolen kan gjøre for å få slutt på mobbingen og hva andre elever som står på sidelinjen kan gjøre, sier 14-åringen.

Fakkeltog flere steder

– Vi må få slutt på mobbingen. Vi må tak tak i dette, poengterer den modige 14-åringen.

Se fakkeltoget fra Oslo direkte på TV2.no og Nyhetskanalen! 

Det var historien om Odin (13) som tok sitt eget liv etter mobbing, som fikk Villemo og moren til å ta initiativet til fakkeltoget i Oslo. Og engasjementet har spredt seg. I byer som Kristiansand, Stavanger, Trondheim, Tromsø og Kirkenes arrangeres det lignende fakkeltog søndag ettermiddag. 

– Jeg hadde aldri trodd at det skulle komme så mange - og at det blir fakkeltog fra nord til sør. Det er helt vanvittig, sier Villemo.

Sammen med Margit Kristine Axelsen (17), som også ble mobbet, skal hun holde appell. Det samme skal kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og barneombud Anne Lindboe. 

Gjennomgående for appellene er viktigheten av at voksne tør å ta ansvar. 

Odins mor Katrine Olsen Gillerdalen og flere tusen andre gikk søndag ettermiddag i fakkeltog mot mobbing, i kjølvannet av Odin-saken. 
 


Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Odins mor Katrine Olsen Gillerdalen og flere tusen andre gikk søndag ettermiddag i fakkeltog mot mobbing, i kjølvannet av Odin-saken. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Jeg har en drøm om at alle barn skal føle seg sett, hørt og tatt på alvor, sa moren til Odin, Kathrine Olsen Gillerdalen , i sin appell foran stortinget. 

Oppretter minnefond

Villemos mor, Elisabeth Hatland, har gått sammen med Odins mamma Kathrine og forfatter av boken «Alle mot én», Ann Kristin Liland, og opprettet et minnefond mot mobbing. 

– Fondet opprettes i Odin sitt navn og skal jobbe mot mobbing. Det skal være politisk uavhengig og kunne bistå foreldre og jobbe med forebygning. På sikt kan det kanskje hjelpe økonomisk også, forteller Hatland til TV 2. 

For både Villemo og moren er det viktig at fakkeltoget ikke er slutten, men starten på en lang kamp for å få slutt på mobbing.

– Det er når faklene slukkes at jobben virkelig begynner, fastslår Villemo.