VOLDTEKT: Et av tiltalepunktene omhandler en voldtekt av en kvinne på et herretoalett på Burger King i Karl Johans gate 8 i Oslo. Voldtekten skal ha skjedd 18. mai i 2004. FOTO: OLA HARAM / TV 2
VOLDTEKT: Et av tiltalepunktene omhandler en voldtekt av en kvinne på et herretoalett på Burger King i Karl Johans gate 8 i Oslo. Voldtekten skal ha skjedd 18. mai i 2004. FOTO: OLA HARAM / TV 2

TV-danser tiltalt: – Stor fare for alle kvinner han kommer i kontakt med 

Julio Petter Kopseng (37) skal ha forledet flere av kvinnene til å tro at de skulle få jobb. Nå er han tiltalt for å ha dopet ned ofrene før han voldtok dem. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag begynner rettssaken mot 37 år gamle Julio Petter Kopseng fra Oslo som er tiltalt for en rekke alvorlige overgrep. Blant tiltalepunktene finnes flere voldtekter, mishandling og vold.

Den tiltalte har jobbet som danser, og har blant annet opptrådt på NRK og i TV 2-konkurransen «Norske talenter».

Tolv år siden

Første tiltalepunkt er tolv år gammelt og skal ha funnet sted i 2002. I mai 2013, en uke etter at han i Oslo tingrett ble dømt for flere voldtekter, anmeldte en ung britisk kvinne den tiltalte for et nytt overgrep.

De to møttes gjennom en nettportal som lar medlemmer overnatte gratis hos hverandre mens de er på reise. Ifølge tiltalen skal den britiske kvinnen ha fått et glass vin iblandet berusende eller bedøvende middel. Kvinnen forklarte senere til politiet at tiltalte deretter forgrep seg på henne under en massasje.

BISTANDSADVOKAT: Trine Rjukan er bistandsadvokat for flere av ofrene i saken som starter mandag i Oslo tingrett mot 37-åringen.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
BISTANDSADVOKAT: Trine Rjukan er bistandsadvokat for flere av ofrene i saken som starter mandag i Oslo tingrett mot 37-åringen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

– Han har vist at han fortsetter i samme spor og fortsatt er en stor fare for alle kvinner han kommer i kontakt med. Særlig unge håpefulle jenter som ønsker en karriere innen dans- og underholdningsbransjen er utsatt, sier bistandsadvokat Trine Rjukan til TV 2.

Nekter straffskyld

37-åringens forsvarer mener det er ingen materielle bevis i saken som kan understøtte tiltalen.

– Poenget er at det foreligger mange tiltalepunkter og han nekter straffskyld for alle. Han hevder blant annet at overgrepene ikke har funnet sted. Bevisbildet slik vi ser det, kommer til å underbygge hans syn i løpet av rettssaken, sier 37-åringens forsvarer, Djordje Borojevic til TV 2.

Anser gjentakelsesfaren for stor

– Det er en veldig alvorlig og omfattende sak fordi den gjelder mange fornærmede og overgrepene strekker seg over en lang tidsperiode, sier statsadvokat Guro Hansson Bull til TV 2

TILTALT: Danseren som flere ganger har opptrådt på TV-sendinger er tiltalt for en rekke voldtekter.
TILTALT: Danseren som flere ganger har opptrådt på TV-sendinger er tiltalt for en rekke voldtekter.

Første tiltalepunkt stammer fra 2002 og siste ble anmeldt i slutten av mai 2013.

– Noen av disse forholdene har vært anmeldt og henlagt fordi ofrene ikke ønsket å gå videre med saken på daværende tidspunkt, sier Bull.

Kopseng er tidligere domfelt for flere voldtekter. Forrige gang ble han dømt til tre år og seks måneder fengsel. I saken som kommer opp på mandag har påtalemyndigheten foreløpig lagt ned påstand om 15 års forvaring med en minstetid på 10 år.

– Vi har varslet at vi vi legge ned påstand om forvaring fordi påtalemyndigheten mener det er riktig både når det gjelder hensynet til samfunnsvernet og gjentakelsesfaren, sier Bull til TV 2.

Lettet

Flere av kvinnene skal ha fått psyksiske skadevirkninger som følge av de angivelige voldtektene. Flere har utrykt lettelse over at 37-åringen sitter fengslet og at den nye rettsrunden snart er i gang.

– Felles for mine klienter er at de er lettet for at påtalemakten har stoppet aktiviteten hans, sier bistandsadvokat for to av kvinnene, Anne Kristine Bohinnen.

Flere skal ha anmeldt den nå tiltalte 37-åringen etter lang tid.

– Dette har med at disse fornæremde har vært svært redd for tiltalte. De turte først anmelde da de forsto at de ikke var alene. En av klientene mine tenker han bare vil fortsette og ønsker å bidra til å sette en stopper for disse handlingene, sier bistandsadvokat for fem av kvinnene, Trine Rjukan til TV 2.

Gamle saker

Første tiltalepunkt er tolv år gammelt, men er likevel tatt inn i tiltalebeslutningen sendt til Oslo tingrett.

– Det sender et veldig tydelig signal, det nytter å si fra om gamle forhold og vi ser at det blir tatt ut tiltale i gamle saker, sier Rjukan.

Det at flere av tiltalepunktene går langt tilbake i tid gjør saken komplisert. 37-åringens forsvarer sier klienten tar tiltalen med fatning og at han er innstilt på å kjempe sin sak.

– Tiltalen er tatt ut på kvantumsbasis, basert på antall anmeldelser. Dette er ikke kvalitativt og håndfaste bevis, sier 37-åringens forsvarer, Djordje Borojevic til TV 2.

Saken er berammet til Oslo tingrett fra 18. november til 16. desember og det er kalt inn mer enn 50 vitner.