DET GROR: Ekspertene mener Norge har en busslast med talenter som kan overta etter Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
DET GROR: Ekspertene mener Norge har en busslast med talenter som kan overta etter Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Norge har en busslast med talenter

Ole Einar Bjørndalen tror Norge allerede har fostret frem flere skiskyttere som kan kopiere sine egne fantastiske bragder. Sjekk Norges «ukjente» håp her!

Sjusjøen (TV 2 Sporten): Frykter du medaljetørke i store mesterskap den dagen Ole Einar Bjørndalen, Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen gir seg med skiskyting?

Fortvil ikke. 

– Disse to er mest fremmadstormende
Norge har flust med medaljekandidater de neste årene. Det mener både landslagstrener Egil Gjelland, TV 2-ekspert Ole Kristian Stoltenberg og Ole Einar Bjørndalen.

– Johannes Thingnes Bø er født i 1993 og er første års senior. Det er naturlig at han er en av dem som skal overta arven etter Bjørndalen, forteller Gjelland til TV 2 Sporten.

– Vetle Sjåstad Christiansen er også en meget bra skiskytter. Han er andre års senior og er sammen med Johannes de to mest fremmadstormende for øyeblikket. De har ikke alderen i mot seg, for å si det sånn. Det gror absolutt godt i norsk skiskyting, forsikrer Gjelland.

– Fremtiden ser lys ut
Johannes Thingnes Bø sier følgende om sin egen fremtid i skiskyting.

– Den ser lys ut. Men jeg må bare fortsette å jobbe like hardt som før i årene fremover. Ingenting kommer gratis, fastslår han.

– Er det mulig for deg å overgå Bjørndalens meritter?

– Nei, det tror jeg ikke. Bjørndalen var forut for sin ting. Jeg tror ingen er i stand til å overgå Bjørndalens meritter. Skiskyting er blitt enda tettere og jevnere de siste årene, og det blir vanskelig å bli like overlegen som Ole Einar har vært, mener stortalentet.

Tror flere kan overgå egne bragder
Ole Einar Bjørndalen er imidlertid uenig med 21-åringen. Veteranen, som er tidenes mestvinnende olympier i vintersportsammenheng, tror norske skiskytterfans snart vil se en nordmann som kopier hans egne meritter.

– Ja, med de talentene Norge har nå så er det helt klart mulig. Konkurransen blir hardere og hardere, for antall utenlandske konkurrenter har økt. Men på det norske landslaget vi har for øyeblikket så er det mange som kan bli like gode som meg - og bedre enn meg også. Det er opp til den enkelte å holde motivasjonen og trøkket oppe, så kan de vinne OL og VM hva som helst. De står på rekke og rad og venter på å overta arven etter meg, konkluderer han.

– Et busslass av talenter
TV 2 Sportens skiskytterekspert Ole Kristian Stoltenberg har plukket ut det fem «ukjente» talenter han tror er i stand til å ta opp arven etter Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen de neste årene.

– Norge har et busslast med unge, lovende herreutøvere som er sultne og vil opp og frem. Men det er vanskelig å vite hvem nøyaktig hvem som vil ta steget opp, gjøre de riktige tingene og bli en utøver i verdenstoppen, forteller Stoltenberg til TV 2 Sporten, og fortsetter:

– Per i dag har vi ingen i juniorklassen som har brøytet seg gjennom som Vetle Sjåstad Christiansen og Johannes Thingnes Bø har gjort. Det vi vet er imidlertid at vi har mange som blir gode. Ser vi bak Lars Helge Birkeland og Erlend Øvereng Bjøntegaard, som har notert seg for henholdsvis en femteplass og en sjuendeplass og som vi allerede har hilst på i verdenscupen, har vi en rekke spennende navn å ta av. Men Birkeland og Bjøntegaard kommer til å prege verdenscupen de neste årene, poengterer han.

Disse «ukjente» tror Stoltenberg kan dominere fremover:

Tore Leren (21):

– Vant junior-VM i fjor. Veldig rart at han ikke ble hentet inn på rekrutteringslaget, men heldigvis har Team Norges Bakeriet hentet ham inn og jeg er veldig spent på Lerens utvikling. Historien viser at juniorverdensmestre fra Norge som regel alltid hevder seg på seniornivå etterpå, forteller Stoltenberg.

Martin Femsteinevik (20):

– For meg så er han den sterkeste løperen på juniorlandslaget for øyeblikket. Han hadde blodkreft, men kom tilbake og virker sterkere enn noen gang. Han er en veldig solid skiskytter som har et godt hode for denne idretten. Blant de juniorene som har mest fremgang for øyeblikket, beskriver TV 2s skiskytterekspert.

Håkon Svaland (20):

– Første års senior, men på sitt beste har han en veldig sterk råskap. Per i dag er han nok imidlertid litt variabel til å være på sitt beste hele tiden. Han er en spennende type hvis landslagsledelsen leter etter en skiskytter som har det lille ekstra, mener Stoltenberg.

Kristoffer Langøien Skjelvik (22)

– Vant NM forrige sesong og har kommet seg inn på rekruttlandslaget denne sesongen. Han er en veldig spennende type som jeg tror vi kan forvente oss mye av i årene fremover, fastslår Stoltenberg.

Erling Aalvik (22)

– Gjorde en enorm treningsjobb i fjor, og jeg håper at Aalvik får dobbelt lønn for strevet om han gjør det samme denne sesongen. Aalvik har vist seg å være en komplett skiskytter, og jeg tror han kommer til å gå noen meget gode verdenscupløp på sikt, spår Stoltenberg.