Ble alenemamma ved hjelp av donor

Marianne Blindheim Eriksen (41) drømte bare om et vanlig A4-liv. Da forholdet tok slutt etter mange års samboerskap, måtte hun finne en alternativ måte å skaffe seg barn på. Hun tok saken i egne hender og dro til Danmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hun drømte om mann, to barn, hund og stasjonsvogn. Rundt henne virket det som alle andre giftet seg og stiftet familie. Selv gikk Marianne gjennom et samlivsbrudd, og etterpå satt hun med en følelse av å måtte starte helt på nytt.

– Det var ganske sårt. Hvorfor fikk ikke jeg det til, når alle andre fikk det til å funke? Jeg følte meg på en måte litt mislykket. Samtidig ble jeg eldre, og jeg kjente at den biologiske klokka begynte å tikke, forteller Marianne til God morgen Norge.

Åpen donor: Marianne Blindheim Eriksen (41) valgte åpen donor. Det gjør at sønnen kan oppsøke donoren når han blir 18 år. Foto: Privat.
Åpen donor: Marianne Blindheim Eriksen (41) valgte åpen donor. Det gjør at sønnen kan oppsøke donoren når han blir 18 år. Foto: Privat.

Jaktet på en far til barnet

Hun fortsatte jakten på drømmemannen, men kom til slutt til et punkt hvor hun innså at fokuset hennes var på feil sted.

– Jeg endte opp med å lete etter en far til mine barn, framfor den store kjærligheten. Det var ikke rettferdig ovenfor mannen jeg eventuelt skulle finne, og heller ikke ovenfor meg selv. Men jeg hadde så mye kjærlighet å gi, og jeg hadde jo alltid drømt om barn. Jeg forsto at jeg måtte finne en annen løsning, sier Marianne.

Som 38-åring tok hun derfor valget. Hun bestemte seg for å bli alenemamma ved hjelp av sæd-donor. Turen gikk til Danmark hvor prosedyren er lovlig.

– Jeg brukte en stund på å bli enig med meg selv, og jeg snakket mye med familie og venner først. Jeg leste meg mye opp, og følte at dette var det riktige for meg.

Ble gravid på andre forsøk

Det gikk ikke lang tid fra hun bestemte seg til hun satt på flyet for sin første konsultasjon.

Etter et par kontroller og formelle rutiner, nærmet endelig målet seg. Graviditeten ble en realitet på andre forsøk, og til sammen gikk det ikke stort mer enn tre måneder fra Marianne sendte inn søknadspapirene til graviditetstesten viste to rosa streker.

– Lykkefølelsen var ekstrem, og det gjorde meg enda mer trygg på valget jeg hadde tatt, sier Marianne

Ni måneder senere kom lille Marius (snart 2) til verden.

Ærlig: Marianne (41) er åpen om hvordan hun ble gravid med Marius (snart 2), men presenterer ham likevel ikke som donor-barn til alle hun møter. Foto: Privat.
Ærlig: Marianne (41) er åpen om hvordan hun ble gravid med Marius (snart 2), men presenterer ham likevel ikke som donor-barn til alle hun møter. Foto: Privat.

Egoistisk

Marianne skjønner at valget hennes kan oppfattes som egoistisk av de som mener at det ikke er en menneskerett å få barn.

– Men når alt kommer til alt, så kan man spørre seg om ikke alle som får barn, får det av egoistiske grunner. Nesten alle får barn fordi de har lyst. Og det ville jeg også. Da er jo ikke forskjellen så stor, sier hun.

Hun legger likevel ikke skjul på at det er krevende å være alene om alle avgjørelser.

– Selvfølgelig skulle jeg ønske at jeg hadde noen å dele alt med. Det er til tider både ensomt og slitsomt. Men det er så inderlig verdt det, forteller småbarnsmoren.

 Artikkelen fortsetter under bildet.

Massiv støtte

Marianne skrev et leserinnlegg på nettsiden foreldre.no hvor hun forteller sin historie, og i ettertid har hun mottatt mange rosende ord for åpenheten.

– Jeg har fått meldinger på både Facebook og SMS fra kjente og ukjente som sier at det er fint at noen endelig baner vei for de som kommer etter. Det er nok flere enn vi tror som er i samme situasjon som jeg var, sier hun.