– Jeg synes det blir latterlig

Emil Hegle Svendsen reagerer på hvordan Petter Northug blir omtalt i Björn Ferrys bok.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er i boken sin at Björn Ferry blant annet omtaler Petter Northug som  «fullstendig dum i hodet» etter at den norske skistjernen fyllekjørte tidligere i år.

Da skiskytterne inviterte til pressetreff på fredag var svenskens bok et sentralt tema.

– Unødvendig
Men Emil Hegle Svendsen, som selv ble hengt ut for flere tilfelle av festing, reagerte mer på måten hans tidligere kollega omtalte Petter Northug på.

– Ja, jeg synes det er verre ting i denne boken enn det han skriver om meg. Når han utleverer folk som uintelligente, så sier det mer om ham enn det gjør om den han skriver om. Det synes jeg er unødvendig sier Hegle Svendsen.

– Det er på en måte å sette seg selv opp på en høy hest og sparke nedover på folk som ikke kan forsvare seg i boken. Det synes jeg blir latterlig, fortsetter han.

– Dårlig gjort og fryktelig skuffende
Landslagstrener Egil Gjelland reagerer først og fremst på det Ferry skriver om mobbing på det svenske kvinnelandslaget.

– Han henger ut sine egne for mobbing. Der synes jeg at Ferry skyter veldig over mål. Bjørn Ferry, i sin posisjon, og med sin personlighet, han burde for all del ha stoppet det hvis det var snakk om mobbing. Det er vanvittig å henge ut noen, uten å gjøre noe selv. Han er mannen som kunne ha stoppet mobbing på det svenske landslaget hvis han ville, sier den tidligere treneren for Norges skiskytterjenter.

Og fortsetter:

– Det er veldig svakt og dårlig gjort å henge ut en enkeltperson for mobbing, og du står på sidelinjen og bare ser på det selv. Bjørn Ferry har pondus og trøkk nok til å kunne ryddet opp i det hvis han ville. Her synes jeg at han bommer grovt, fastslår han.

Svendsen usikker på om han vil lese boken
Emil Hegle Svendsen er ikke sikker på om han skal lese boken selv.

– Det har jeg faktisk ikke tenkt noe på. Det kan godt hende at jeg gjør det. Det blir vel uansett nok prat om det, så det er vel ikke så mye nytt som står der uansett, sier han.

– Hva synes du om det som står om deg selv?

– Det tenker jeg ikke så mye om egentlig. Han får stå for det som står der sier Svendsen som blant annet blir omtalt som skisportens rockestjerne.

– Det er ikke noe jeg prøver å bli alle fall. Jeg prøver å være meg selv. Men det er kanskje hans oppfatning, og den må han få lov til å ha, sier han.

– Northug ligger foran meg på Zlatan-skalaen
Ferry skriver også i boken at Svendsen utfordrer Northug om å være Norges Zlatan. Det vil ikke Svendsen gå med på.

– Nei, der tror jeg at jeg kommer til kort. Jeg tror han ligger godt foran meg på Zlatan-skalaen, smiler Hegle Svendsen.

Trønderen forteller at svensken var en populær personlighet blant skiskytterne.

– Han var en populær fyr, og spredde mye glede. Men han var en litt løs kanon og man visste aldri helt hvor man hadde han. Det viser han også med denne boken - han er litt utilregnelig, sier han.

PS: Tarjei Bø ønsket ikke å kommente Ferrys skriverier om spritfesten i Russland overfor TV 2 Sporten på fredagens pressetreff på Sjusjøen.