Regjeringen vurderer å nekte jihadister adgang til Norge

Fra nyttår vil Storbritannia frata passet til britiske jihadister og nekte dem adgang til riket. Den norske regjeringen undersøker nå om det samme kan gjøres i Norge. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mer enn 500 jihadister har reist fra Storbritannia for å krige i Syria og Irak.

Beslaglegge pass

Under et besøk til den australske nasjonalforsamlingen fredag varslet statsminister David Cameron nye og knallharde terrorlover.

INTERESSANT: Terrorforsker Helge Luraas sier britenes nye terrorlov er et interessant tiltak. Foto: Daniel Bjur TV 2
INTERESSANT: Terrorforsker Helge Luraas sier britenes nye terrorlov er et interessant tiltak. Foto: Daniel Bjur TV 2

– Politi og grensevakter vil få mandat til å beslaglegge pass for å hindre mistenkte fra å reise, og til å stanse britiske statsborgere som vender hjem til Storbritannia dersom de ikke gjør dette på våre premisser, sa statsminister David Cameron.

De nye lovene, som skal innføres fra januar, innebærer at fremmedkrigere som vil tilbake til Storbritannia kan nektes adgang i minst to år, men med mulighet til forlengelse.

Den norske regjeringen vurderer nå de britiske lovendringene.

– Vi synes det er veldig interessant det som David Cameron har varslet i natt. Vi vil nå undersøke om dette også er mulig for Norge å innføre. Og da må vi ta en del undersøkelser av hva britene egentlig ønsker å innføre og så sjekke om det er mulig å få til i Norge, sier statssekretær i Justisdepartementet, Jøran Kallmyr (Frp).

– Dagens tiltak fungerer ikke 

Terrorekspert Helge Lurås mener det er på tide å tenke nytt også i Norge.

– Jeg synes det er et interessant tiltak som vi ikke har sett prøvd, i hvert fall ikke i et liberalt vestlig demokrati og det kan være verdt å gå i den retningen for å se om det kan gjøre noe med rekrutteringen til en organisasjon som Islamsk Stat, sier Helge Lurås.

– For dagens tiltak er ikke gode nok?

– Nei, vi ser at rekrutteringen er bemerkelsesverdig høy. At det er sympatier og ønsker om å reise ut. De tiltakene vi har hatt hittil har ikke virket fullt ut, sier Lurås og legger til:

– Hvis det fungerer i Storbritannia ser jeg for så vidt ingen grunn til at det ikke skulle fungere i Norge. Men jeg tror at den politiske motstanden i Norge vil være noe større i Norge enn i Storbritannia, sier Lurås.

«Fantastisk dårlig forslag»

Venstres Abid Raja er én av dem som ikke liker tanken på å nekte egne borgere adgang til riket.

– Jeg tror dette her er et skudd i mørket. Jeg tror vi heller må forebygge slik at disse ikke drar ut. Vi må få hjelp fra moskeene, innvandrermiljøene, skolene, kommunene og politiet for å hindre radikalisering, sier Abid Raja.

TV 2 har også spurt en rekke andre aktører om hva de synes om britenes lovendring.

Forsker på ekstremisme, Lars Gule, sier følgende: «Fantastisk dårlig forslag. Stigmatiserende og polariserende». Tidligere SV-politiker, Akhtar Chaudhry, kaller det også for et «dårlig forslag».

Regjeringen er derimot ikke avvisende.

– Vi vurderer absolutt alle måter å gjøre det vanskelig for Syria-farere både å reise ut og vende tilbake til Norge. Vi har satt i gang et arbeid med å vurdere andre lands metoder og ser om vi kan tilpasse disse til de systemene og rammene vi har i Norge, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen til TV2.