Sigurd (19) hetset og truet – bare fordi han er homofil

I denne ukas «Hvem bryr seg» fanger de skjulte kameraene hvordan folk reagerer på hets av homofile. 19 år gamle Sigurd opplevde marerittet i virkeligheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et homofilt kjærestepar sitter på en togstasjon og kysser. En gjeng med unge menn kommer forbi. Stopper. Så begynner hetsen. 

– Jævla homoer! Dere plager oss når dere gjør den dritten der. Jeg kjenner jeg blir fysisk dårlig av å se på. Dere er jævlig ekle. Det er ingenting som er normalt med det der, og det vet dere begge to, brauter de.

Det ubehagelige opptrinnet er heldigvis iscenesatt med skjulte kameraer i «Hvem bryr seg», som vil se om nordmenn reagerer på skuespillerne som står og sjikanerer kjærestene. 

Se alle klippene fra «Hvem bryr seg» nederst i denne artikkelen.

Men for mange homofile er nettopp dette virkeligheten. 19 år gamle Sigurd Gjerde-Jarkola forteller til TV 2 at han gjentatte ganger har møtt hatfulle mennesker, som har uttrykket seg både verbalt og fysisk.

– Jeg har opplevd veldig mye trakassering på nett. Og så har jeg opplevd trakassering på gata i Oslo, og det har vært alt fra stygge kommentarer til forskjellige håndbevegelser og folk som skal tøffe seg. Det virker som det er mange som bare ikke liker homofile. Men det aller verste jeg har opplevd er at folk har tatt tak i meg og truet med å banke meg opp fordi jeg er homofil. 

Ble rørt av eldre kvinne som brydde seg

Gjerde-Jakola har altså opplevd sjikanering ved mange anledninger, bare fordi han blir forelsket i det samme kjønn. 19-åringen har sett skjult kamera-opptakene fra torsdagens «Hvem bryr seg», og forteller at han først og fremst fryktet at ingen skulle si fra.

– I begynnelsen lurte jeg veldig på om det faktisk var noen som kom til å ta tak og gjøre noe med det. De gangene jeg har blitt trakassert, har jeg ikke fått hjelp av noen, selv om det har vært flere som har oppfattet det som har skjedd, sier han.

Den 19 år gamle bloggeren røper at det kommer lyspunkter også i kveldens episode. 

– Jeg fikk se at folk tok tak i situasjonen, og jeg ble så glad og varm inni meg! Jeg ble også veldig berørt fordi hun ene lignet veldig mye på bestemoren min, både på måten hun snakket og opptrådte, og jeg kjente det langt inne i hjertet at det var nettopp et eldre menneske som tok tak. Eldre mennesker er ofte mer konservative enn de unge, og det gir meg et håp om at det bare er jeg som har vært uheldig i sånne situasjoner. 

– Ubeskrivelig viktig at folk bryter inn

Gjerde-Jakola håper nå at TV-serien kan bidra til at flere sier fra når mennesker opplever urettferdighet. 

– Jeg vet ikke helt om jeg klarer å beskrive hvor viktig jeg synes det er at folk bryr seg og bryter inn. Det er det som betyr mest, at folk tar tak og sier fra når noe ikke er greit. Jeg håper også folk blir inspirert av å se at noen tør, sier han. 

– Hvor mye ville det betydd for deg at noen brøt inn hvis du ble trakassert igjen?

– Når folk bryter inn, så gir man et helt spesielt håp til den man hjelper. Hvis noen hadde gjort slik mange gjorde foran de skjulte kameraene mot meg, hadde jeg takket dem resten av mitt liv.  Det betyr  mye at folk bryr seg, virkelig. 

Håper flere vil snakke om homofili med barn og venner

HÅPER FOLK VIL SNAKKE OM DET: Sigurd håper mennesker vil bli flinkere til å snakke om for eksempel homofili. Han tror uvitenhet er nøkkelen til alt ondt. Foto: Privat
HÅPER FOLK VIL SNAKKE OM DET: Sigurd håper mennesker vil bli flinkere til å snakke om for eksempel homofili. Han tror uvitenhet er nøkkelen til alt ondt. Foto: Privat

Sigurd var bare 15 da han valgte å stå fram som homofil i hjembygda i Finnmark. Året etter fortalte han NRK om vanskelighetene med å komme ut. I vinter fortalte han VG om spiseforstyrrelsene han har slitt med. Torsdag får TV-seerne høre om sjikaneringen han har opplevd, i «Hvem bryr seg». 

Åpenheten har vært og er et bevisst valg.

– Jeg har snakket åpent om ting fordi jeg har hatt lyst til å vise andre at de ikke er alene. Jeg har alltid hatt en visjon om at hvis man ikke snakker om det, kan man ikke kreve at det blir noen endringer. Man må tørre å være åpen og ærlig og si at «sånn har vi det», og så må man komme med konkrete endringsforslag hvis noe skal endre seg til det bedre, filosoferer han.

– Hva mener du man kan gjøre for å få slutt på hets av homofile?

– Jeg tror løsningen er å få flere og flere til å snakke om det. Dette er ikke en sak som kommer til å bli løst på et år, det må brukes mye tid og energi på å få det gjort, og det vil ta år. Da kan det for eksempel være en god idé å få det tidlig inn i skolen og snakke om det. Ikke nødvendigvis at det skal handle om å snakke om det ved å gå ut i media, men å snakke med barna sine om det, om vennene sine om det, og å snakke om det på skoeln og på jobben. Det er ofte den personlige kontakten som hjelper. Og åpenhet er viktig. Det tror jeg er nøkkelen til å bli kvitt alt av trakassering, svarer Sigurd. 

Se «Hvem bryr seg» torsdag klokken 20.00 på TV 2. Se tidligere episoder på TV 2 Sumo (krever innlogging).