GIR UT BOK: Björn Ferry, her sammen med Emil Hegle Svendsen, tar bladet fra munnen i ny bok.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
GIR UT BOK: Björn Ferry, her sammen med Emil Hegle Svendsen, tar bladet fra munnen i ny bok. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Forteller om spritfester med Hegle Svendsen og Tarjei Bø

Den svenske skiskytteren Björn Ferry legger kortene på bordet i ny bok. 

Den svenske skiskytteren Björn Ferry la opp etter 2013/14-sesongen. Nå skal han gi ut bok, en bok som også inneholder sjokkerende historier fra det svenske skiskyttermiljøet.

Ferry beskylder Helena Ekholm for å være en mobber, han anklager trenere for å være udugelige, han beskriver spritfester og han forteller om da han oppfordret Charlotte Kalla til å onanere i OL-byen Sotsji.

En del av «Ferry tales» handler også om skiskytternes omgang med alkohol. Ferry skriver om spritfester med Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø.

– Om du tenker på historiene fra Russland er det viktig å forstå at det handler om de siste turneringene i sesongen. Etter verdenscupsesongen er det slutt. Det hadde jo aldri skjedd for eksempel i desember, sier Ferry til Expressen.

Det var før et showrenn i Moskva 8. april 2012 at Ferry traff Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen på utøverhotellet. Natt til 8. april gikk det heftig for seg, skriver Ferry.

«Fest på ”The Artist” på kvällen. Lyxigt ställe. Vi var runt trettiofem personer. Personalen kanske femtio. Abonnerat för oss, guldarmband runt handleden, allt gratis. Jag och pappsen satt med norrmännen. Vitt vin för mig. Rödvin för pappsen. Kyparen fyllde på hela tiden. Vet inte hur mycket jag drack. Tillräckligt. Vi drog hem först av alla vid halv ett. Lite snurrig. Drack vatten, svårt att sova. Bussen till tävlingen skulle gå vid tiotiden. Tidigt. Gick ner till frukosten strax innan nio och där satt Emil Hegle Svendsen och Tarjei Böe. Tarjei var helt vit i ansiktet. ”Kom hem fyra”, sa han. Fy fan, tänkte jag.»

Det gikk naturlig nok ikke spesielt bra med de to nordmennene dagen derpå. I parstafetten ble Tarjei Bø og Vita Semerenko (Ukraina) nummer sju, mens Emil Hegle Svendsen og Olga Vilukhina (Russland) endte på 8.-plass.

– Han angret
Overfor TV 2 utdyper Ferry hva som skjedde i Moskva.

– Det skjedde i april, i vår ferie så og si. Det var et showrenn, og da er det ofte fest. Det pleier å gå vilt for seg, sier han.

– Jeg får ofte spørsmål om de drikker for mye sprit og om de er useriøse. Det synes jeg ikke. Jeg synes det er ok å være på fest i april, men selv kan jeg ikke være på fest til klokken fire om morgenen. De er litt tøffere enn det jeg er.

– Tarjei Bø var hvit i ansiktet, skriver du. Er det en god oppladning til et showrenn?

– Nei. Det kan man ikke si det er. Han var veldig trøtt, og jeg tror han angret på at han hadde vært så lenge ute. Likevel gikk han ganske «hyfsad» i konkurransen.

– Er det er festkultur i sporten?

– Det var det tidligere før sporten ble så kommersiell. På 90-tallet var det definitivt det. Jeg har ikke sett Tarjei eller Emil beruset i en mesterskapssesong.

– Det var en episode i Pokljuka. Hva husker du fra den?

– Det var på torsdagen, og det var hviledag på fredagen. Jeg husker dagen etterpå. Det var ikke luft i dekkene på smørebussen. Man trodde det var en punktering. Jeg kan på en måte forstå det. OL var over, men det var flere uker med trening igjen. Jeg vet de angrer. Selv ville jeg ikke badet klokken to om natten i en sjø, men så liker jeg ikke å bade heller, sier Ferry. 

Straffet for hærverk
Den svenske skiskytteren synes det er greit å feire gode verdenscup-plasseringer med alkohol.

– Om man skal ta seg et glass vin, så synes jeg det er greit. Men de som våkner neste dag og ikke husker hva de har gjort, de skal ikke drikke mer alkohol i resten av livet sitt.

– Det blir jo jævlig meningsløst om jeg skal bli ambassadør for en organisasjon mot alkohol, og så viser det seg at virkeligheten er en annen, fortsetter Ferry.  

Det er ikke bare i Russland de norske skiskytterne har havnet i trøbbel før. I starten av mars ble Hegle Svendsen, Bø og Johannes Thingnes Bø straffet av skiskytterforbundet etter å ha brutt de etiske retningslinjene i forbindelse med verdenscupløpene i Pokljuka.

I en pressemelding ble det opplyst at bonuser inntil 100 000 kroner skulle holdes tilbake etter «uakseptabel oppførsel og hærverk i beruset tilstand».

– Forkastelig
Ferry skriver også litt om Petter Northug og fyllekjøringsepisoden.

– Jeg har ikke tenkt til å kjøre bil i fylla som Petter Northug. Han må jo virkelig være fullstendig dum i hodet, sier Ferry.

Svensken utdyper synspunktene sine til TV 2.

– Det han gjorde var forkastelig. Det får bare ikke skje. Han kunne tatt taxi - det var mange andre alternativer. Han kan ikke ha tenkt i det hele tatt, sier Ferry.

– Hva tenkte du da du fikk høre det første gang?

– Jeg tenkte oj, hva har han gjort? Hva fører dette til? Man tenker også på hvorfor han gjorde det, men det har vi ikke fått svar på, sier Ferry.

– Jeg har ikke lest boken, og ønsker derfor ikke å kommentere utsagnet, sier Northug-manager Are Sørum Langås i en kommentar til VG.

Oppfordret Kalla til å onanere
Ferry har også viet plass til Charlotte Kalla i boken sin. Han husker spesielt godt en episode fra deltakerlandsbyen i Sotsji-OL.

– Hun satt alene ved et bord. Jeg spurte henne hvordan det gikk, og da sa hun at hun var litt tett i det ene neseboret. Hun satt alene for ikke å smitte noen. Da sa jeg: «Du vet vel at det finnes en metode som trigger immunforsvaret? Hva da, spurte hun. Onani, svarte jeg. Kalla svarte bare jaha. Ingenting mer. Med nøytral tone.»

Dagen etterpå møtte Ferry Kalla igjen. Han spurte hvordan det gikk med henne.

– Litt bedre, sa hun.

– Jeg lurte på om jeg skulle si noe. Til slutt sa jeg: Hvem tenkte du på? «Det holder jeg for meg selv», svarte Charlotte. 

Mobbing på kvinnelandslaget
Ferry skriver at mobbing var et problem i det svenske kvinnelandslaget. Helena Ekholm, Anna Maria Nilsson, Jenny Jonsson og Elisabeth Högberg var inne i varmen. De fryste ut Ingela Andersson og Anna Karin Strömstedt.

Ferry mener Ekholm hadde et spesielt ansvar.

– Helena var jo lagets ener. Om du er sikker på din plass på laget på du ta større risiko på alle mulige måter. Men jeg tror kanskje ikke Helena ikke har sett på seg selv som den personen. Av og til kan du ha makt uten å vite om det, sier han.