Mobbeofferet Villemo (14): – Følte jeg bare var i veien

Moren til mobbeofferet Villemo (14) tok til tårene under TV 2-intervju torsdag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Villemo Hatland (14) og moren Elisabeth arrangerer søndag et fakkeltog mot mobbing i Oslo. Den direkte årsaken er historien som VG fortalte lørdag om mobbeofferet Odin (13) som tok sitt eget liv.

– Det slo ned som et knyttneveslag i magen på både oss foreldre og på Villemo. Vi sa at nå må vi gjøre noe. Vi må ta noe som er så tragisk og snu det til noe positivt og vise folk at vi engasjerer oss og bryr oss sånn at disse usynlige barna føler at de både blir sett og hørt. Det må aldri skje igjen, sier Elisabeth Hatland til TV 2.

Villemo og moren gjestet God Morgen Norge og Nyhetskanalens studio torsdag morgen.

Frosset ut

Villemo har selv opplevd mobbing gjennom hele skoletiden. Skolen ble varslet opp til flere ganger, men de fikk ikke bukt med problemet.

Villemo forteller at ingen snakket med henne eller inviterte henne med på ting. Guttene kom med kommentarer og jentene stengte henne ute.

– Ofte på sosiale medier som Facebook og Instagram var alltid alle tagget utenom meg. Det var vondt å se. De gjorde det bevisst og ekskluderte meg, forteller Villemo.

– Jeg prøvde først å si det til mamma. Så kontaktet hun skolen, og der stoppet det opp, sier 14-åringen.

– Vi følte at vi ble hørt, men at alvorlighetsgraden av det ikke ble forstått. Skolen så enkelttilfellene, men ikke at det var snakk om mobbing. Dermed ble alt behandlet som konflikter, sier mammaen til Villemo, Elisabeth Hatland.

Gikk ut på Facebook

I en helg i mai i år var det nok. Villemo ville ikke finne seg i mobbingen mer – budskapet måtte ut.

– Det hadde vært veldig mye den uken. Den dagen fikk jeg masse kommentarer og meldingen, og da ble jeg skikkelig sur og lei. Skolen ville ikke gjøre noe, så da måtte jeg si ifra selv.

Etter å ha snakket med foreldrene, postet hun et åpent innlegg på Facebook, i håp om å nå ut til de det gjaldt.

– Vi måtte forsikre Villemo om at hun aldri skulle tilbake til den skolen, at hun aldri måtte tilbake til de som hadde utsatt henne for dette. Det lovte vi, og da gjorde hun det, forteller Elisabeth.

– Lei av å gråte når ingen hører

«Jeg er lei av å gråte om kvelden når ingen hører, og at alt bare blir avfeid på skolen med at jeg må snakke med noen eller må forandre meg», skriver 14-åringen i innlegget som er delt flere tusen ganger.

Etter at Villemo publiserte innlegget har hun byttet til en skole til nabokommunen, og har det mye bedre. Mamma Elisabeth tror ikke det er noen løsning at mobberne skal bytte skole.

– Det vil være utrolig vanskelig i praksis. I Villemos historie var det ikke én, to eller tre, men flere som hang seg på mobbingen. Du kan ikke flytte en halv klasse, da vil det bli vanskelig å stå igjen som «offeret» og være skyld i at bestevenninnen eller -kompisen til de som er igjen er flyttet. Da blir man fort en syndebukk, sier hun.

Forferdelig situasjon

Mor Elisabeth forteller om en følelse av maktesløshet i situasjonen hvor datteren ble mobbet. Det er barn på den andre siden også.

KLAR TALE: Villemo Hatland (14) publiserte sin historie i et åpent Facebook-innlegg en helg i mai i år. Foto: Privat
KLAR TALE: Villemo Hatland (14) publiserte sin historie i et åpent Facebook-innlegg en helg i mai i år. Foto: Privat

– Det eneste du vil er å sende dem til en trygg og god skolehverdag. Det er der de skal være hele dagen som sin arbeidsdag. Når du føler at du ikke blir møtt med det du ønsker og at det blir tatt så alvorlig som du ønsker, er det veldig frustrerende og fortvilende.

– Odin tok sitt eget liv på grunn av mobbingen. Tenkte du noen ganger på det selv?

– Det var kanskje noen ganger, for jeg følte jeg bare var i veien for skolen og det ble for mye for mamma og pappa, sier Villemo.

Mamma Elisabeth må tørke noen tårer.

– Det er veldig tøft å høre. Det er de tårene i natten og det vonde som vi har sett som vi har hatt lyst til at lærere og skoleledere skal forstå. Det er vanskelig som mamma å skulle overføre de vonde opplevelsene til de, sier Elisabeth Hatland.

Her kan du lese mer om søndagens fakkeltog mot mobbing.