– 100.000 norske barn utsatt for omsorgssvikt

Oslo (TV2): Ingen oppdaget at 10-åring var i ferd med å dø av sult

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har i mange år sagt at barn ikke dør av sult i Norge, så hvis dette er riktig, må vi revurdere hvordan vi skal angripe og forhindre dette, sier en av landets fremste eksperter på barnemishandling, professor Jens Grøgaard.

Barnelegen har vært sakkyndig i et hundretalls mishandlings-saker. Han vitnet blant annet i Christoffer-saken, der 8 år gamle Christoffer Kihle Gjerstad ble mishandlet til døde av stefaren.

Vold mot barn ikke uvanlig

Som pensjonist vitner Grøgaard fortsatt som sakkyndig i rettssaker om barnemishandling. Han sier det er store mørketall når det gjelder omsorgssvikt, og anslår på bakgrunn av tilgjengelig statistikk at rundt 100.000 norske barn i dag er ofre for en eller annen form for omsorgssvikt.

– I Norge er det drøyt èn million barn, av dem blir rundt 100.000 utsatt for vold, overgrep eller annen form for omsorgssvikt.

I verste fall ender mishandlingen med døden, og 10-åringen som bodde på Oslos østkant døde trolig av underernæring, i følge den foreløpige obduksjonsrapporten. Dette til tross for at barnevernet var inne i saken i april.

Gjemmer seg bak taushetsplikt 
Grøgaard vil ikke kommentere den konkrete saken, men er ikke overrasket over at alvorlig omsorgssvikt mot barn ikke blir avdekket av verken skole, helsetjeneste eller barnevern.

– Dessverre, når vi ser på de etatene som er involvert, så ser vi at samarbeidet er så dårlig at det er ikke noe overraskende at det enkelte av disse stedene klarer å avdekke det.

Taushetsplikten mellom de ulike etatene må fjernes, mener barnelegen.

– Man gjemmer seg bak taushetsplikten, og i tilfeller med barn må være helt feil. Man må kunne snakke om et barn som man anser er i problemer utover etatsgrensene, uten å behøve å beskytte seg med taushetsplikten.

Tydelige symptomer på underernæring 

Grøgaard er tidligere klinikksjef ved Barnavdelingen på Ullevål Universitetssykehus, og har gjennom sin lange erfaring som barnelege aldri hørt om at barn dør av underernæring i Norge.

– I den vestlige verden er det ekstremt uvanlig at man ser at barn dør av underernæring. Og av de tilfellene som har mest uttalt underernæring, så ser man ofte symptomer i tide, så man kan gå inn med behandling.

Hvilke symptomer er dette?

– For det første ser man det på veksten av et barn. Et barn skal vokse relativt raskt og en underernæring vil slå ut både på vekst og lengdeutviklingen. 

– Meld fra
Grøgaard sier at folks terskel for å melde fra når man mistenker at et barn er utsatt for alvorlig omsorgssvikt er altfor høy.

– Man vil være 140 prosent sikker i sin sak før man sier noe, og da er det lettere å se bort og tenke at her må andre gjøre noe, dessverre.