KOMMENTERER: Blogger Anette-Marie Antonsen mener alle har en plikt til å melde fra om mobbing. (Foto: Privat)
KOMMENTERER: Blogger Anette-Marie Antonsen mener alle har en plikt til å melde fra om mobbing. (Foto: Privat)

«Det er kult å sladre om mobbing»

Alle ser det. Enten vi er voksen eller barn, så kan vi se at andre blir mobbet.  Og har vi ikke et ansvar? Vi som ser det fra utsiden?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
KOMMENTAR: Blogger og fotograf Anette-Marie Antonsen.
KOMMENTAR: Blogger og fotograf Anette-Marie Antonsen.

Hvorfor skal jeg føle meg uvel fordi at noen andre ikke tar ansvar for seg selv? Jeg er ikke noe mer eller mindre verdt enn noen andre. Dette tar år å lære seg hvis noen har brutt deg ned tidligere i livet.

Hvilken rett har et menneske til å gi noen en dårlig følelse om seg selv? Hvorfor skal mobberen få ødelegge selvtilliten til noen som er for svak til å skjønne at det blir bra igjen?

Akkurat nå er det fokus på mobbing. Da skal alle dele linker og vise at de bryr seg. Få masse likes på statusene sine hvor de er folkehelter og forteller om sine sterke meninger.

Det er greit det, for det er jo lett å engasjere seg fra tastaturet. Men da blir spørsmålet: Hva gjør du om du ser antydning til mobbing? Tør du å gå bort til vedkommende selv om du er usikker?

Jeg har gjort noen tiltak mot mobbing de siste årene, og det føles fint å sette litt fokus. Likevel holder det ikke. Jeg kan ikke fortelle hvor flink jeg er som gjorde noe i går og bare tro at verden har blitt et bedre sted.

Hver eneste dag må man være klar for å bekjempe noe som dette. Man må vite hva man står for og hvordan man selv vil bli oppfattet. Også må man være litt tøff, for ungdommen kan rett og slett være skummel å manne seg opp mot.

Etter at jeg og Sophie Elise startet nettmobbing mot hverandre, dro vi hundrevis av lesere med på mobbingen. Vi fikk våre egne lesere til å gå løs på hverandre. Jeg mottok en drøss med stygge kommentarer og noen av dem gjorde meg rett og slett søvnløs. Selv om jeg hele veien visste at vi hadde en plan med det hele. Mine lesere, som er eldre, tilsto i ettertid at de innså hvor latterlig det var å beskytte meg for så å mobbe henne.

Etter denne aksjonen ble jeg kontaktet av Cyber Lions Club Norge, som ønsket at jeg skulle bidra til å angripe mobbing. Forslaget mitt var å la elever og foreldre få varsle oss anonymt når det foregår mobbing på en skole. Vi har opprettet en funksjon på sidene til klubben, som heter mobbemeldingen.no.

Ønsket er at elever, foreldre og kanskje til og med lærere, skal varsle oss om de trenger mer fokus på dette. Da vil vi ta kontakt med skolen og komme inn med foredrag eller tiltak som gjør elevene mer bevisst på dette. Det å faktisk måtte sitte å høre på sånt, kan være oppsiktsvekkende for en elev. Og jo flere mobbere vi møter, jo større sjans er det for at det blir bedre.

Jeg vet hvor vanskelig det er å si fra, for jeg har vært der. Jeg fortalte det aldri til noen, selv om jeg innerst inne ba om at det skulle ta slutt, hver eneste dag.

Fokuset som er på mobbing denne uken, gjør meg glad. Dette burde fortsette slik helt til mobbing er utryddet. For hvorfor skal det ikke være mulig å utrydde mobbing? Det er jo vi som lærer barna våre om livet og hvordan alt henger sammen. Vi må kunne lære dem at dette ikke skal eksistere. At det er kult å være den som sladrer om mobbing.

Det er jo forbudt å skade andre, det burde være forbudt å mobbe også. Det er jo skadelig, i aller høyeste grad.