LANDSLAGSSPILLERE: Håvard Nordtveit og Martin Ødegaard før EM-kvalifiseringskampen mot Malta.Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
LANDSLAGSSPILLERE: Håvard Nordtveit og Martin Ødegaard før EM-kvalifiseringskampen mot Malta.Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Magefølelsen avgjorde da Nordtveit var i Ødegaards situasjon

– At Wenger kom til Haugesund var prikken over i-en for meg, sier Håvard Nordtveit.

SANDVIKA (TV 2): Da Håvard Nordtveit var 16 år, var hele Fotball-Norges søkelys rettet mot fotballspilleren fra Vats.

Det var ikke bare i Norge at interessen var stor. Nordtveit var i søkelyset til flere store klubber i Europa, og takket blant annet nei til Manchester United etter et treningsopphold der.

Situasjonen er ikke ulik den som Martin Ødegaard opplever i disse dager, selv om hypen og mediepågangen rundt Strømsgodsets 15 år gamle supertalent nok er et par hakk drøyere enn den Nordtveit opplevde.

Lignende situasjon

Den etterhvert etablerte landslagsspilleren har gitt Ødegaard råd i sammenheng med at 15-åringen nå er i alle europeiske storklubbers søkelys.

– Vi har hatt en prat ja. Han og teamet hans har sikkert snakket med mange. Det jeg sa til ham var at han skulle gå etter magefølelsen, sier Nordtveit til TV 2.

Mange har gitt stortalentet råd, men få kan nok relatere på samme måten som den nåværende Borussia Mönchengladbach-spilleren.

Et par dager i juni 2007 stormet det nemlig godt rundt rogalendingens klubbsituasjon.

Arsenal-manager Arsène Wenger flydde inn fra London til Haugesund for å fremforhandle en avtale om Nordtveit.

Verdenskjent

Saken ble slått stort opp og ble en føljetong ettersom klubbene ikke ble enige umiddelbart. 14. juni 2007 ble imidlertid Nordtveit presentert som Arsenal-spiller.

– For meg var det magefølelsen som ble avgjørende. Jeg var på en prøveperiode i Manchester United først, men da følte jeg det ikke var rett. Så fikk jeg noen kamper i Adecco-ligaen med Haugesund før Arsenal kom på banen. Da føltes det rett, sier Nordtveit.

Flere av verdens mest meritterte trener har ikke lagt skjul på at de vet godt hvem Martin Ødegaard er. Både Ajax' Frank de Boer og Liverpools Brendan Rodgers har rost 15-åringens talent.

Sistnevnte klubb, som også er Martin Ødegaards favorittklubb, har sågar invitert ham på prøvespill.

– Da Wenger kom til Haugesund er det klart jeg hadde litt høyere puls enn til en vanlig kamp. Det er klart det er stort for Martin at store internasjonale navn uttaler seg om ham, men det er viktig at vi ikke fokuserer for mye på det, sier Håvard Nordtveit.

– Hvor mye hadde det at Arsène Wenger personlig viste interesse å si for at du valgte Arsenal?

– Selvfølgelig betydde det en god del. Samtidig viste de at de hadde fulgt meg lenge. Da jeg var i London hadde de en stor bunke med papir der de hadde alle opplysningene de ville ha om meg. De visste alt, sier Nordtveit.

– Det var prikken over i-en da manageren tok RyanAir fra London til Haugesund for å sjå på en førstedivisjonskamp.

Skal besøke to til fire klubber

Martin Ødegaard har allerede besøkt Real Madrid, og det som er klart er at det blir flere klubbesøk.

15-åringen mangler ikke tilbud når han nå skal (eller ikke skal) velge seg en ny utviklingsarena.

– Som jeg har sagt hele tiden så kommer jeg til å besøke noen klubber etter sesongen. Så får vi ta det derfra, sier Ødegaard til TV 2.

Martin Ødegaards nærmeste støttespiller, pappa Hans Erik, sier følgende om planene fremover:

– Det er veldig mange interessante og spennende klubber uansett. Vi planlegger to til fire før jul.

Solgt etter fire år

Håvard Nordtveits karriere i Arsenal tok aldri helt av.

Nordmannen ble gjort til kaptein for klubbens reserver, men fikk aldri prøve seg på a-laget. Istedet ble det flere låneopphold til blant andre Lillestrøm og Nürnberg før han gikk permanent til Borussia Mönchengladbach fire år etter den dagen i Haugesund. 

Så er spørsmålet om Martin Ødegaards klubbvalg blir mer eller mindre vellykket enn Nordtveits.